Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Szlovákia
Kosutka
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
cwetok
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Kosutka
2018.02.18. 12:40
Tegnap meglátogattam ezt a szlovákiai terepet. Célom az volt, hogy kiderítsem: lehet-e Kosutka Pest déli vonzáskörzetéből egy napos síelésre valós alternatívája a bakonyi vagy mátrai pályáknak?
Sokáig tanakodtam, hogy ne Eplényt vagy Mátraszentistvánt válasszam, mert utóbbi pont ezen a hétvégén nyit ki teljesen (az időjárás jóvoltából), és az azért nagyobb pályarendszert ad. De az ottan várható tömeg, ill. pont a fenti kérdésem megválaszolása céljából Szlovákia mellett döntöttem.
6:20-kor indultam és megállás nélküli vezetéssel 8:40-kor érkeztem meg a panzió előtti parkolóba. Ott viszonylag kevés autó fér el, ezért jó, hogy időben érkeztem. Gödöllőtől nagyon ködös volt az út, viszont Hrinova előtt nem sokkal elkezdett feloszlani, és amikor megérkeztem, verőfényes napsütés és -8 fok fogadott. Kulturált wc a pénztár mellett van, ahol csak készpénzzel lehet fizetni. Az egész napos jegy 17€ + 2€ kaució a bérletre, ami visszajár leadáskor.
Sok változatosságot nem vártam, mert tudtam, hogy ez mindössze egy pályából 2,5km-es "pályarendszer". A felső része egy lankás kék pálya, az alja meredekebb, piros. A fő indítópálcás poma kb. 5 perc alatt húz fel a 700m magas csúcsra. A felső részt egy külön húzólift is kiszolgálja, viszont borzasztó lassú, így azt csak kétszer próbáltam. A pálya tökéletesen előkészített és mivel hideg volt, rendesen kifagyott. Szombat révén viszonylag sok síelő használta, de az állapotán ez alig látszott meg. A meredek részen egészen pici buckák elvétve lettek csak délutánra, a jeges alap se nagyon került elő. A pálya állapota 5*.
A meredekebb részt ki lehet kerülni egy kék jelű úton, de az viszonylag keskeny, ágak és kövek is kilátszottak, szóval nem javasolt.
A sok síző viszont szépen eloszlott a pályán. A liftnél csak akkor torlódott fel a sor, amikor a poma 2*10 percre megállt. Délutántól viszont szépen csökkent létszám, az idő romlásával párhuzamban.
Sok magyar szót lehetett hallani, a parkolóban is jó néhány magyar rendszámú autó állt.
Összességében kellemes napot töltöttem itt. 3/4-re értékelem a pályát, azt is csak a 2,5km és a Szentistvánhoz képest +1 óra menetidő miatt.
A fenti kérdésemre a válaszom az, hogy ha csak kevés pályakilométer van nyitva itthon (ahogy eddig Szentistvánban vagy Eplényben volt), akkor mindenképpen jó választás Kosutka, mert tömeg az nincs és kiváló a pálya állapota. Viszont, ha kinyitnak a hazai pályák teljes hosszukban, akkor inkább megéri a két "nagy" pálya, mert nem csak közelebb vannak, de még az ülőliftek is fokozzák a komfortérzetet. Még annyi, hogy a mátraszentistváni pálya is hamarabb elérhető lesz, mert a 21-es főútnak majdnem kész a Pásztóig 2x2 sávossá szélesített szakasza.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.