Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Magyarország
Visegrád
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Visegrád - Nagyvillám
848 élménybeszámolót írt
848
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Visegrád
2022.12.21. 15:58
Kedves sí és snowboardos barátaink!

A pályák behavazását nem tudtuk befejezni!

Becéloztuk korábban a karácsony előtti nyitást, és a decemberi hideg, 2 hullámban rendelkezésre is állt. Mindkét időszakban tudtunk havat gyártani, de a jelenlegi hóágyús kapacitásunk, és a rendelkezésre álló vízmennyiség, a pályák megnyitásához, nem volt elegendő. Persze voltak egyéb hátráltató tényezők is, melyeket tudtunk kezelni, ennek ellenére, nem lettünk készen.

Szeretnék ehhez most némi magyarázatot is fűzni, mert gondolom sokan várták a megnyitást. Ami tény, hogy a 2 nagy magyar sípályán kívül az új belépő, Normafa is tudott elegendő havat gyártani a megnyitáshoz. Eplény és Mátraszentistván nálunk magasabban fekszik, ott általában hosszabb a hideg periódus is, de a főváros melegítő hatása alatt álló Normafán, kb ugyanazok az időjárási feltételek mint Visegrádon. A korszerű, vadonatúj hógyártó rendszer, és a mai időjárási feltételekhez tervezett kapacitás meghozta az eredményt. Ez különösen öröm számomra, mert ez azt jelenti, hogy a visegrádi sípálya fejlesztés is eredményes lesz. A Pilis Parkerdő Zrt. tervei sajnos nem sikerültek, mert vállalásuk szerint, már ebben az évben működnie kellett volna, a felújított sípályának. Mivel a fejlesztés hozzájuk tartozik, így nem tisztem arról beszámolni, de nagyon remélem, hogy a terv folytatódik, és jövőre már jó hírekről számolhatok be.

Azt tudni kell, hogy nálunk nem szokásos módon készülnek a pályák, a klasszikus út, a megfelelő vastag hó alapréteg legyártása, majd a pályagéppel (ratrakkal), a felület eldolgozása. A mi jelenlegi kapacitásunk, ezt az utat nem teszi lehetővé, ezért a pályákon a hóréteget vékonyan, és a hóágyúk sok átállásával, forgatásával készítjük el, amit a síelők egyből tudnak használni. Ennek az útnak az a nagy hátránya, hogy a legkisebb olvadás kárt tud tenni a pályákban. Az már korábban látható volt, hogy a hideg periódus nem lesz hosszú, és a megfelelő, ellenálló vastagságot már nem tudjuk elkészíteni, így inkább a kisebb felület vastagítását céloztuk be. Ráadásul mi már az emelt áron kapjuk az áramot, így már sokkal többet is kockáztatunk.

A következő hideg periódus, reméljük karácsony után bejön, és a megmaradt hóréteg gyorsabb megnyitást tesz lehetővé, így még kis türelmet kérünk.

Addig is áldott, békés karácsonyt kívánunk mindenkinek!

Üdv! Gutbrod Rezső síoktató, üzemeltető
20221213-150506.jpg
20221213-085603.jpg
20221213-090918.jpg
20221218-071210.jpg
20221218-093737.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.