Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Biztos, hogy mindenbe bele kell szólni?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Biztos, hogy mindenbe bele kell szólni?
2011.01.12. 11:58
Szervusz, Feri!

Úgy látszik, nem akaródzik senkinek a válaszadás.

Így mondom a magunk verzióját, mely nálunk évek óta jól működik. Nem nagyon látom, hogy más is így dolgozna, persze ez nem jelent semmit.

Kezdő csoport esetén tényleg nem ritka, hogy olyan szintű eltérés van képességekben, hogy a csoport egyben tartása hátráltatja a csoportra tervezett cél elérését. Ezért, ha a hely megfelelő, (ez fontos), akkor egyénre szabottan (vagy kisebb 2-3 fős csoportokban) lehet kiosztani a feladatokat. Az oktató a rövid és belátható pályán figyeli a tanulókat, és külön – külön instrukciókat ad. Köredzésnek hívjuk, melyben mindenki a saját tempójában haladhat. Délután pedig, egyénileg készülnek - gyakorolnak (idegeznek) tovább, és így a viszonyok jelentősen ki tudnak egyenlítődni, a másnapi közös továbbinduláshoz.

Középhaladó - haladó tanulókból összeállt csoportnál szintén elég nagy lehet a szórás képességek, tudásszint vonatkozásában. Hagyományos felfogású oktatásban a képi motivációt, (minta az oktató síelése), majd a csoport előtti egyénenkénti hibajavítást szokták alkalmazni. Itt tényleg nagyon láthatók a tanulók közötti különbségek, és a hibajavítás eredménye ritkán látványos.

Nálunk az immár több évtizedes gyakorlat, állandó keresés és tesztek, (műhelymunka), eredményeként egy kicsit másként csináljuk. A hibajavítás csak ritkán szól az egyénhez. Az együttsíelést a síelés legfontosabb részeiből összeállított gyakorlatsorok (a síelés szerkezete és összefüggései), tanulása jelenti. Azt mondanám, hogy (mint motiváció) itt is fontos a jó minta, (jól síelő oktató), de legalább annyira fontos, a síelés szerkezetének - működésének a megértése, megértetése. És itt bizony nem ritka, hogy a síelésben gyakorlottabb tanuló ugyanúgy „védtelen” és tapasztalatlan, mint a kevésbé gyakorlott. És néha meglepő fordulatokat látunk, az addig gyengébbnek mutatkozó tanuló javára.

Ja, itt felnőtt tanulókról van szó.

„A privát oktatásnál pedig fölöslegesnek érzem az egész napos együttlétet, abban sok lehet az időtrabló üresjárat.”

Ez igaz, de képzett és korrekt oktatók (szerintem) nem szokták kihasználni az ilyen helyzeteket.

Replaci
http://www.kanyarsiklub.hu
Előzmény: (gyf 103224)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.