Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Werfenweng
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Haus Jeremias - hangulatos családi magánpanzió a Salzburgi sírégióban
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Werfenweng
2011.03.29. 15:18
Werfenwenget ebben a szezonban fedeztük fel, és már három alkalommal látogattuk meg freeride-os barátaimmal. Ez nem volt véletlen: azonnal a kedvencemmé lépett elő a hely (legalábbis Ausztriában), ami nagy szó!

Már régóta járom Ausztria pályáit, ahol mindig keresem a titkos helyeket, minél nehezebb, lehetőleg erdős tereppel, ami ugyanakkor mégsem annyira veszélyes lavina szempontjából (azaz barátságos). Eközben rájöttem arra, hogy a tiroli, nagyon magas, sok kilométeres giga-mega helyek nem sok örömet okoznak, mert a pályákkal, felvonókkal teleszórt hegyoldalakon már nem sok hely marad érintetlenül. Letérni pedig arrafelé mindig csak félve mertem. Ezért elkezdtem keresni a kisebb helyeket, alacsonyabb hegyekkel és erdővel, mert ott jobban kiismerem magam. Szerencsére jó pár ilyen akad, sőt nem is túl távol, és ez pont megfelel az általunk kedvelt 2-4 napos túrákhoz, amelyeket legtöbbször a friss hó megérkezése után szervezünk az utolsó pillantban. Mivel már nem sok hely akad ezen a körön belül, ahol még nem jártunk, ezért a szezon előtt elkezdtem a síatlaszt bújni, Google-Earth-ben a hegyeket forgatni, a Bergfexen és Youtube-on vidókat keresgélni, hátha akad még valahol valami. Végül egy videón megláttam a Bischling 1-es ülős felvonót és a mellette levő terepet (kár, hogy aki felvette végig előre nézett). IGEN, EZ AZ!

December 18-án szombaton nyitott a terep (pénteken pedig Krippenstein is kinyitott :), hétközben pedig menetrendszerűen jött egy ÉNy-i front és az ide pont jó (lásd északi Alpok). A friss hó elérte a 40-50 cm-t és már volt alapja is, és bár elkelt volna még egy fél méter, de azért járható volt a terep. (Sajnos itt a deszka talpa is sokat kap, de hát valamit valamiért.) A hely adottságai nagyon jók: nem túl sűrű erdő, 30-40 fokos meredekség, változatos, nehéz. Annyira az, hogy alig járnak benne, de azért előfordul. (Olyan helyeken is volt nyom, ami specialistára utalt, szóval páran azért tudnak róla.)

Figyelem! Az alábbi útvonalak nem veszélytelenek, pár éve volt itt egy lavina, melyet a 2 vétkes síző nem élt túl. Én úgy láttam, hogy a kabinos felvonó melletti 50-100 m széles sáv legyen tabu! Csak azon kívül, a tőle (lefelé nézve) jobbra levő nagy katlanba pedig nem közvetlenül felülről, hanem csak a jobb oldalról óvatosan becsúszva, a törpefenyők védelmében bízva próbálkozzunk, a veszélyt mérlegelve és megfontolt döntést hozva!

Nagyon kedvező a hely fekvése: a völgyben minden út összefut, bármerre is induljunk el, a végén könnyen felvonóhoz tudunk kilyukadni. A csúcsról először az 1-es pályán elindulva jobbra térhetünk majd le, de fontos hogy ne túl hamar, hanem távolodjunk el a kabinos felvonótól. Ez az erdőrész sűrű és csak elegendő hó esetén járható. Találhatunk benne nagyobb tisztásokat, és néhány hosszú, keskeny nyiladék is előfordul, melyekben rövid fordulókkal az első 1-2 menet nagyon élvezetes. Néhol erdei utak kereszteznek.

A legjobb rész azonban a Bischling ülős liftek alatt és tőlük jobbra található hegyoldal, amely egyszerűen etalon, jobbat kívánni sem lehet. Itt végig adva van az egyenletesen meredek lejtő és a ritka, nagy fás erdő. Akadályt csak a lavinafogók jelentenek, melyeket balról és jobbról is kikerülhetünk. Ha itt már nagyon össze lett járva a hó, akkor induljunk el a 2-es pályán, majd a 3a-ra átcsúszva balra szintén van egy erdő könnyebb, laza kikapcsolódásra alkalmas tereppel. Enyhén balra tartva elkerülhetjük a patakot. Végül a 3b pályára érhetünk ki, melyen majdnem végig vissza lehet csúszni, csak a legvégén van egy kis séta.

Egyszóval, annak aki Chopok-délen nevelkedett, be fog jönni a hely :))

https://sielok.hu/fotoalbum/werfenweng-2010/galeria/
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.