Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanyarsí programok - Replaci topikja

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Kanyarsí programok - Replaci topikja
2015.03.15. 17:30
Folytatás

Halihó!

A síelő sebessége
Hogy mekkora sebességre fogsz felgyorsulni, amikor a síléceddel megindulsz lefelé, az (a síelés fizikájának objektív szempontjai felől vizsgálva) elsősorban a lejtő meredekségétől és a saját magad + a felszerelésed súlyától fog függeni. A síelés gyorsulásának mértékébe azért más körülmények is beleszólnak.

A „hó sebessége”
Néha ezredmásodperceken múlik, hogy ki nyeri a világbajnokságot. Ezért aztán a világ legmenőbb „versenyistállói” hétpecsétes titokként őrzik a kikísérletezett viaszoló anyagaik receptjeinek az összetételét. Sőt, ezekben a körökben olyan pénzek vannak, hogy a félreinformálás sem ismeretlen fogalom. Lehet persze megkérdezni, hogy a nem versenyző amatőrnek miért is kell viaszolni, hiszen ő senkit nem akar legyőzni. A válasz erre az, hogy azért (nem kevesen) vagyunk amúgy nem versenyzői státuszban lévő amatőr síelők, akiknek igénye a minél gyorsabb siklás. Másfelől, aki már síelget, megtapasztalhatta, hogy egy hirtelen jött hideg idő (vagy egyéb más feltételek megváltozása) oly mértékben tudja megnövelni a síléc és a hó közötti súrlódást, ami már élvezhetetlen mértékűre csökkenti a síelés sebességét. Így aztán a vaxolás amatőr viszonylatban is szükséges művelet. Persze a viaszolásnak vannak egyéb okai is, de azokat most nem említem.

A „levegő sebessége”
A légellenállás is befolyásolja az időmérőn rögzített végeredményt. Minél nagyobb a tested felülete, annál jobban tart vissza az un. légellenállás. A versenyzők hajlított testtartása, valamint a versenyruházat anyaga jelentős mértékben csökkenti a légellenállást. Hol lehet fontos amatőröknél a légellenállás csökkentése? Pl. amikor egy ellenlejtőn az a veszély áll elő, hogy elfogy a sebességed. Ilyenkor az amatőr síelő is alkalmazza a légellenállás csökkentésének a „fogását”, ha nem akarja, hogy a többiek rá várjanak, miközben ő gyalogol felfelé. Pláne, amikor egy ilyen helyen még ellenszél is fúj. Egy ilyen tipikus hely a Kreischbergen a Rosenkrantzról a felső gerincen északi irányba visszafelé vezető út.

Szép estét az olvasóknak,
Replaci

Folyt. Köv.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.