Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanyarsí programok - Replaci topikja

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Kanyarsí programok - Replaci topikja
2015.07.28. 21:48
Szia Laci!

Elnézést, hogy eddig bujkáltam, de nem sem időm, sem energiám nem volt mostanság a sihut nézegetnem.

"Bizonyára látod, nyitott vagyok a kollektív szerkesztésre, illetve (ha van jobb megoldás), módosításra. MIT IS JAVASOLNÁL TEHÁT TE A SÍELŐNEK, HA EGY ILYEN HELYZETBE KERÜLNE? Az komolytalan válasz lenne, hogy ilyen helyzet nem fordulhat elő! "

Javaslatom nem változott az eddig leírtakhoz képest. Első és talán mindig a legfontosabb, -ahogy azaz élet más területein is jól működő dolog- a MEGELŐZÉS!
Az általad írt nagyon keskeny, meredek pályaára utalva biztosan nem mennék bele 60 km/h sebességgel.Kivéve ha kiderülne rólam hogy valójában freestyle mester vagyok és baromira unnám már a kezelt sípálya nyújtotta " nulla ingerküszöb környéki" szituációkat.
De ha már valamilyen oknál fogva mégis odacsöppentem, akkor van-e lehetőség a szituból kikerül? Akadályt kikerülni? Pályából kiugratni? Stb... (Még mindig a megelőzésnél maradva)

Másod sorban, megpróbálnék egy vészfékezést! Legyen 180 cm széles hely előttem és tutira keresztbe vágom a szlalom léceket, aztán mind a két léc 165 cm hosszú éleibe beletennék apait, no meg anyait is.

Harmad sorban pedig eldobnék kést, kanalat, villát no meg persze magamat is ha van rá lehetőség. Kikerülve ezzel az ütközést ha lehetséges.

Negyedik: Bár nem igazán tudom elképzelni, hogy miként kerülnék ilyen általad felvázolt szituációban, bár nem mondanám, hogy lehetetlen. Ehhez egy bob pályán kéne lesíelnem, vagy egy jó meredek és kádszerűen kikotort pályaszerűségben. De mint már többször is írtam ilyen helyre nem megyek bele 60 km/h-val. Ha mégis akkor az azt jelenti, hogy az előttem síelők kotorták ki a kádat rövid lendületet síelve. Kvázi van helyem vészfékezésre. De tételezzük fel, hogy mégse: Akkor jöjjön az fránya csúszó-fékező hóeke. Csak hogy valamit tegyünk fékezés gyanánt. Talán még van idő rá, hogy gyorsan lepörgessük magunkban életünk fontosabb pillanatait mielőtt bekövetkezne az elkerülhetetlen.Mondjuk 60 helyett 50-55 km/h-val történne a becsapódás. Ami ugye bajos végeredményű lenne. Ha jól láttam a táblázatot amit megosztottál velünk 10 m, vagy kicsit nagyobb magasságból történő szabadesésnek megfelelő (negyedik szintről azaz 3 emeletről történő kieséssel egyenértékű). Kevesen szokták túlélni. Azok is maradandó sérülésekkel. De hát ez fizika. Ezzel ugye nem ellenkezhetünk. Mindenkire ugyanúgy hat.

Összegezve. Nem ellentmondanék Neked, hanem a korábbi (kiinduló állításodat) az én olvasatomban igyekeztem megválaszolni. Még egyszer kihangsúlyozom, hogy a csúszó-fékező hóeke valóban használható sebességszabályozó eszköz a maga helyén és idejében. De abban a szituációban nem tartanám szerencsésnek. Természetesen ha bizonyos körülményeken változtatunk. Pl. sebesség 10 km/h akkor teljesen hasznos lehet. Akár, még egy bocsánatkéréssel is elintézhető a dolog egy esetleges karambol esetén. Vagy egy szaftos káromkodással, hogy pont itt kellett kinőnie annak a k.... fának...Szóval magát a szituációt (meredekség, szűk helyzet nagy sebességnél, és hogy relatív nagy sebesség csökkenést feltételeztél) nem tartottam életképesnek.

A reflexekre vonatkozóan egyet értek VELED. Minden mondatában megerősítelek. Én is pont így gondolom, de szerintem mások is.

Természetesen jó, hogy beszélünk ezekről. Hasznos, logikus gondolatok jönnek elő. Amik végül összeállhatnak egy nagy kerek történetté.

Jó éjszakát!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.