Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sítörténelem

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Sítörténelem
2011.01.23. 16:22
OBERST Georg Bilgeri
(1873 Október 11.-Bregenz / 1934 December 4. Patscherkofel)

Síbajnok, katona, hegymászó és az alpesi síelés egyik pionírja.

Bilgeri 1918-tól volt az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében síoktató, mint tisztviselő jól tudta terjeszteni a sílés fontosságát. De az első világháború alatt így is nagy érdeklődés mutatkozik a síelés iránt, főleg Olaszország háborúba való belépése után, mikor is az Olasz Alpok is hadszíntérré változik. Így töb ezer katonának kell a síelést elsajátítania, ebben Bilgeri a kulcsfigura, aki alkalmazza a leegyszerüsített tanításait.
A háború után Ausztriában, Svédosrzágban, Svájcban és Törökországban is síelést oktatott, 1892-ben szervezte meg az első síoktató táborát. Tovább fejlesztette Zdarsky felszerelését, az Ő nevéhez fűződik a Lilienfeldi iskola és a Norvég iskola (telemark ívelés) ötvözése. Melyek 1900-óta áltak szemben egymással .
Nagyban hozzájárult a sífelszerelések javulásához, a sítechnika fejlődéséhez, Zdarskyval ellentétben, már két síbotot használt

A SÍSPORT
Serényi-Hefty-Reichart

M. Zdarsky mellett a merev kötésű sínek még egy kiváló képviselője, van G. Bilgeri személyében, aki a Zdarsky-féle kötést meglehetős bonyolult, de könnyű alkatrészek alkalmazásával könnyebbé tette. Bilgeri jelentősége nem kötésben, hanem rendszerében van, mely sikeresen egyezteti össze a lilienfeldi és norvég rendszereket.
Az ő működésének tudható be az, hogy a lilienfeldi rendszer gyakorlatiságát belátták immár azok is, akik azzal kezdetben megbarátkozni egyáltalában nem tudtak, sőt elítélték.

Dr. Schwicker Richárd – A SÍ-Sport képes lexikona
Bilgeri kötés

A fémkötések legkiválóbb képviselője. Mint minden fémkötésnél, úgy a Bilgeri féle kötésnél is az a főelv, hogy a lécek vezetését, egy a lécek közepére alkalmazott fémtalp végzi, melyet csavarok segélyével rövidebbre és hosszabbra állíthatunk. A kötés elején lévő beállítható fémpofák csak arra valók, hogy a rajtuk átszolgáló szíjak a cipő orrát a talphoz rögzítsék, míg a sarokszíj a cipők sarkát szorítja a fémtalp végén lévő lapok közé. A fémtalp eleje rúgószerűen működik a célból, hogy a léceket akkor is a fémtalphoz szorítsa, ha azokat a hófelület fölé emeljük.
A Bilgeri kötés elég könnyű és elég tartós is. Nagy előnye, hogy bármilyen nagyságú és formájú lábbelivel, használhatjuk, továbbá az, hogy könnyen beállítható. Ellenben nagy hátránya, hogy a lécek vezetése szempontjából döntő fontosságú forgatópont, nem a kötésbe, hanem a kötés elé esik, tehát a lábak és a lécek az az összeforrottsága, amely a biztos és gyors vezetéshez szükséges, hiányzik.
Túrákon és nagy hidegben a fémes részek érintése nagyon kellemetlen, és ha egyszer valami törik rajta, akkor pótlása vagy javítása künn a szabadban alig lehetséges. Végül nagy hibája, hogy a pofákat a lécekhez kell csavarni. A csavarok nagy igénybevétel esetén meglazulnak és könnyen kiesnek, mely esetben azután az egész kötés leszakad a lécről.

A képek egyrészről "netesek", de a síléc saját darab.
bilg.jpg
Bilgeri.jpg
bilgeri-II.jpg
bilgeri-kotes.gif
Oberst-Regierungsrat-Georg-Bilgeri.jpg
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.