Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sítörténelem

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Sítörténelem
2011.01.30. 18:04
A MTE Sí- ÉS SZIKLAMÁSZÓ SZAKOSZTÁLYÁNAK KÖZLEMÉNYEI.
Turisták Lapja / 1926 Március


Beszámoló az idei sí-versenyekről.
Az 1924/25. évi mostoha hóviszonyokat' idén jóval kedvezőbbek követték. November 26.-án hullott le az első hó, mely egészen december 20.-ig egyhuzamban meg is maradt.
1925. december 13.-án tartotta a Magyar Athletikai Club évadnyitó versenyét. Körülbelül 60 versenyző állt starthoz. Dacára a nagy konkurenciának s a rövid előtréningnek benevezett csapatunk a csapatversenyben a harmadik helyre küzdötte fel magát.
A versenyt egyénileg Déván István, a MAC old boy sifahrer-je nyerte (12 km.-es távon) 59 perc, 52 másodperces kitűnő idővel, a fiatal generáció legkiválóbbja; Szepes Strauch Béla előtt. Egyesületünkből nagyon szépen szerepelt Stohanzel József és Tattay András az előbbi 1 óra 5 perc, 5 m.-perc alatt 6-ik, utóbbi pedig 1 óra 5 perc, 47 m.-perc alatt 9-ik lett. A csapat-versenyben: 1. MAC (Déván - Strauch B. és Gy. - Dierolf - Némethy). 2. TTE (Laczkovits R. és P. - Németh F. - Kázmér - Qünder). 3. MTE (Stohanzel - Tattay - Nagy - Schumy - Mészáros). Az ugró-versenyben részünkről csak Stohanzel József indult, ki 9 résztvevő között a negyedik helyezést kapta.

1925. december 20.-án került lebonyolításra egyesületünk "Házi versenye". Az öreg Normafa környéke talán sohasem látott annyi startszámmal ellátott versenyzőt, mint e napon. 11 órakor már mintegy 90 versenyző várta izgatottan, a hidegben is kipirult arccal, a nagy "viadal" kezdetét. Nemsokára 11 óra után megszólalt az első "rajta!"; utánna rövid időközönként még vagy 89-szer, mígnem mindnyájan elindultak, az utolsó is csakhamar eltűnt az erdő fái között.
Megkezdődött a küzdelem! Hölgyek, kezdők, haladók, öregek versenyeztek különböző távokon az elsőségért. Rendezőségünk a nagyobb siker érdekében minden egyesület részéről elfogadott nevezéseket, ami annyiban is hasznos volt, hogy versenyzőinket a híres "nagyok" mellett erősebb küzdelemre serkentette. Szép, verőfényes időben, elég jó minőségű havon, semmiképpen sem veszélyes terepen, gyönyörűen sikerült a verseny. A rendezőség, Stadler István ügyvezető alelnökünkkel az élen, igen pompásan végezte dolgát s méltán megérdemelte a legnagyobb dicséretet, mert nem akadt egy sem a versenyzők között, ki panasz¬kodhatott volna.
A további küzdelmekre való buzdítás s egyben versenykrónikánk kiegészítéseképpen közöljük e helyen versenyünkön indult tagjaink pontos idejét.
II. osztályú verseny.
Táv.: Normafa - Csillebérc - Máriamakk - Normafa :
1. Tattay András sí-szakoszt. 30 p. 55 mp.
2. Stohanzel József sí-szakoszt. 32 p. 05 mp.
3. Nagy Elemér sí-szakoszt. 33 p. 11 mp.
4. Mészáros Lajos sí-szakoszt. 34 p. 01 mp.
5. Szabó Zoltán sí-szakoszt. 37 p. 14 mp.
6. Vargha József sí-szakoszt. 38 p. 18 mp.
7. Schultze Kürt (?) 39 p. 13 mp.
8. Ivanovits Lajos (?) 39 p. 37 mp.
9. Schedik Vilmos sí-szakoszt. 39 p. 43 mp.
10.Rajcsányi Kálmán (?) 40 p. 04 mp.
20. Iglauer László sí-szakoszt. feladta.
21. Pál László Sas feladta.

Korosztály 32: éven felülieknek. Pálya mint fent:
1. Frisch Sándor Pannónia Asztal 38 p. 30 mp.
2. Téry Ferenc sí-szakoszt. 40 pt 36 mp.
3. Makray Pál (?) 41 p. 13 mp.
4. Roth József (?) 55 p. 49 mp.

Ifjúsági 18 éven felülieknek. Pálya mint fent:
1. Götter Kálmán sí-szakoszt. 35 p. 48 mp.
2. Pilau Gusztáv sí-szakoszt. 42 p. 16 mp.

Ifjúsági 18 éven aluliak.
Pálya: Normafa - Csillebérc - Máriamakk:
1. Ifj. Kellner Ernő 18 p. 03 mp.

Hölgyverseny.
Pálya: Normafa - Csillebérc - Máriamakk
1. Blaska Berta sí-szakoszt. 17 p. 23 mp.
2. Suppinger Ferencné sí-szakoszt. 18 p. 53 mp.
3. Kopeczky Anna sí-szakoszt. 21 p. 38 mp.
4. Hepke Vilma sí-szakoszt. feladta.
5. Korpády Elza sí-szakoszt. feladta.
1926. év elején szintén két versenyt sikerült rendezni.

Január 17.-én, mondhatjuk talán a legjobb hóban, futották le a BBTE 7-es csapatversenyét s hölgyversenyét.
A pálya helyenkénti veszélyessége következtében benevezett csapatunk, mely az indult csapatok között talán a legerősebb volt, - sítörések miatt - sajnos, elesett a biztos győzelemtől. Egyénileg azonban némileg mégis kárpótolva voltunk Osváth György és Suppinger Ferencné nagy¬szerű szereplése révén. Osváth György megnyerte az I. osztályú versenyt, összehelyezés tekintetében viszont a harmadik volt Dierolf (MAC) és Laczkovits (TTE) mögött. Suppinger Ferencné jó előtréningje következtében pedig a hölgyek között aratott babért.
A verseny után igen jó hangulatban vigadtak a versenyzők késő estig a Harangvölgyi Dajka-vendéglőben. Kevéssel a téli szezon befejezése, illetve a hó elolvadása előtt, január 24.-én tartotta meg a Munkás TE Nagyszénási versenyét. Csoportunkból csak ketten álltak starthoz, az ugró-versenyben Stohanzel József, a futó-versenyben pedig Nagy Elemér. Stohanzel József, ugrásközben bár lécét törte, mégis sikerült magának a harmadik helyet előző szép ugrásaival biztosítania. Nagy Elemér a II. osztályú futó-versenyben 6-ik helyen végzett. Amilyen korán és pompásan kezdődött a téli idény, éppen olyan hamar fejeződött is be. Január végétől már csak úgy hébe-hóba csatolhattuk fel desz¬káinkat. Az országos bajnokságot másodízben kellett elhalasztani. Elmaradt, sajnos, egri osztályunk nagyszerűnek ígérkezett versenye is. Hiába volt minden "tervezgetés, léceink bekerültek a kamrák, padlások néma magányába, onnan várják ismét a feltámadást, a jobb 1926/27. esztendőt.

Tátra sí-verseny. Amikor idehaza versenyzőink legjava már végleg el-tparentálta a telet, amikor egyesek már tavaszi túraterveket szőttek, sőt csónakokat építettek és javítgattak, ugyanakkor fent a Tátrában, Csorbató környékén, még vígan folyt a sí-élet. Príma, 1/2 méteres hóban, február 27.-én tartották meg a Tátrai Hölgyversenyt, melyen Blaschka Berta tagtársnőnk kitűnően képviselte a magyar színeket. Ideális, szép pályán, számos kiváló és külföldi hölgyversenyzőt magamögött hagyva, a II. osztályú verseny első díját nyerte el.
verseny1.jpg
verseny2.jpg
verseny3.jpg
verseny4.jpg
verseny5.jpg
verseny6.jpg
verseny7.jpg
verseny8.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.