Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Freeride

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Falcon888
48 élménybeszámolót írt
48
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Freeride
2019.01.15. 23:28
ezek a megállapítások nagyon általánosak és semmi közük a valósághoz. Inkább csak riogatásra jó.

Mit jelent például az hogy 4es jelzés? Jelenleg Salzburg tartományban kb 1600m felett van 4 lavina jelzés alatta 3as. A lavina jelzés függ attól hogy melyik hegyről beszélünk annak melyik oldaláról és milyen magasságról. Jellemzően a csúcsokra vezető liftek északon zárva vannak így 2000m fölé nem is nagyon lehet fölmenni, kivéve ha feltúrázol, de nyilván senki nem kockáztatja a magas hegységben való túrázást.

Általában ha esik 30cm hó az már 3as jelzést von maga után főleg a magasabb régióban, széllel. Viszont 2es jelzéskor már jellemzően nem beszélhetünk porhavas freeridról.

Mit jelent az hogy letérni? Nagyon nem mindegy hogy a ratrakolt pálya mellett megy valaki v a Dachstein déli oldalát csúsza. Én pl az előbbit is nagyon tudom élvezni és akkor már az életem kockáztatom mert 3as v 4es jelzés van? na

Mit jelent az h egy mezei síelő lemegy 4es be? Nem csak ő van ám a hegyen. Mire a mezei síelő kiér a felvonóhoz rég össze van járva az összes freeride rész. Már nincs mit keresgélnie, új részeket meg magától nem fog találni.

Az én véleményem:
Legfontosabb a helyismeret. Egy ismeretlen hely jelentheti a legnagyobb veszélyt.
2000m alatt illeve erdőhatár alatt jelentősen kisebb a veszély
magasabb jelzés esetén 30 fokos lejtő fölött jelentősen nagyobb a veszély

Mindenki maga dönti el hogy hol szeretne csúszni de ha valaki elhagyja a pályákat (márpedig most már lassan a pályán vannak kevesebben hóeséskor) nemárt ha alapszinten tisztában van a lavinák kialakulásának okaival, hogyan lehet csökkenteni a veszélyt. Van nála felszerelés és van aki tud neki segíteni ha baj van.

Csak mellesleg jegyzem meg hogy azért olyan is előfordult ám már hogy valakit a pályán ért lavina baleset. És olyan is előfordult hogy egy helyi vezető által vezetett csoportot ért halálos baleset.

Akit egyébként érdekelnek a statisztikák itt: http://www.avalanches.org/eaws/en/main.php megtalálható az összes Európában regisztrált lavina baleset részletekkel együtt illetve az aktuális lavina jelzések részletesen. Lehet belőle tanulni.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.