Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Svájc
Wengen
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
gabesz777
10 élménybeszámolót írt
10
7 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Wengen
2019.02.18. 08:51
Ropogós porhavat Mindenkinek!

Egy újabb fantasztikus élmény, Grindelwald-Wengen lejtőiről. Mindenkinek ajánlom melegen és hidegen egyaránt.

Jó csusszanást!

Megközelíthetőség:
A síterep Budapesttől 1150 km-re található, Zürichtől 130, Luzerntől 80, Berntől 70 km-re. A terepet két irányból lehet elérni: Grindelwald felől, vagy Wengen (Lauterbrunnen) felől. Autóval érkezők vagy Grindelwald Grund parkolóiban, vagy Lauterbrunnen parkolóházában tudják hagyni kocsijukat (Lauterbrunnenből vonat visz fel Wengenbe, illetve közvetlenül tovább Kleine Scheideggig). Grindelwaldból három lehetőség van feljutni a síterepekhez: vonattal Kleine Scheideggig (Grindelwald, illetve Grindelwald Grund állomásokról), a Männlichenbahn felvonóival a Männlichen csúcsra (Grindelwald Grund állomástól 10 perc gyalogút a Männlichenbahn kiinduló állomása), illetve a Firstbahn felvonóival a First alatt elterülő pályarendszerhez. Wengenből két módon érhetünk fel a síterepre: vonattal Kleine Scheidegg állomásig, illetve a Männlichenbahn felvonójával a Männlichenre. A Grindelwald felőli megközelítés praktikusabb, hiszen innen a két részre tagolt pályarendszer (First [Grindelwald keleti hegyoldalában], Kleine Scheidegg-Männlichen-Wengen [Grindelwaldtól nyugati irányban Wengenig]) mindkét része közvetlenül megközelíthető. Tipp: érdemes a parkolóból a sípályákhoz való feljutásig 1 órával kalkulálni, mivel megfelelő körülmények esetén rengetegen veszik igénybe a síterepet, és előfordulhatnak hosszan kígyózó sorok.
A Grindelwald felől való feljutás idejének csökkentése és komfortosságának növelése érdekében a következő szezontól, 2019. decemberétől a Grindelwald-Männlichen felvonó felújítása befejeződik (modern kabinok, kapacitásbővítés és utazóidő csökkentése 19 percre), valamint 2020. végére elkészül az Eigerexpressz, amely Grindelwald Grund állomásról közvetlen, komfortos és gyors (15 perc menetidő) összeköttetést jelent Eigergletscher állomásig.

Pályarendszer:
A síterep hivatalosan 08:00-16:30 között várja a sportolni vágyókat. A 155 km összhosszúságú, különböző nehézségi fokozatú pályarendszer, amely főleg kék és piros pályákból áll, kitűnő választás kezdő, haladó és profi síelőknek és snowboardosoknak egyaránt. A síterep két jól elkülönült részre tagolódik: Grindelwald-First, illetve Grindelwaldtól nyugatra Wengenig elterülő síterep (Kleine Scheidegg, Männlichen, Lauberhorn, Eigergletscher, Wengen). Célszerű a két terepet különböző napokon használni, mivel mindkét terep önmagában is kiterjedt, és elegendő élményt nyújt egy-egy teljes napra.

A kedvező adottságoknak köszönhetően a pályák többsége rendkívül kényelmes, széles, gyönyörű panorámával, és több esetben lehet választani könyebb (kék) vagy nehezebb (piros, illetve fekete) pályán való lejutás közül a csúcsokról. A kezdőbb síelőknek javasolt a Männlichenről, vagy Kleine Scheideggről, illetve az Eigergletscher alatt induló széles, kényelmes kék pályákat kipróbálni a Grindelwald-Wengen területen, míg a First terepen az Oberjoch, Schilt és Hohwald nyújt könnyű, ámde széles pályákat a legmagasabb pontokról is kiindulva. A piros pályák uralják a síterepet abból a szempontból, hogy minden csúcsról vezet le piros pálya, amelyek ugyancsak szélesek és kényelmesek. A komolyabb tapasztalatot igénylő fekete pályák közül az Eigergletschert, a Lauberhornról induló pályákat, illetve a Honegg csúcsáról levezető pályákat ajánlom. A jelzett pályákon kívül csodálatos és gazdag off-pist síelési lehetőség várja a kötöttség nélkül síelésre vágyókat, elsősorban a Männlichen keleti lejtőin, illetve a First régióban Oberjoch és Schilt alatt fantasztikus kilátással az Eiger-Mönch-Jungfrau triászának árnyékában.

Tanulók és kisgyerekek számára jól elosztva számos elkülönített tanulópálya lett kialakítva a Kleine Scheidegg alatt, Männlichennél, Wengen Männlichenbahn állomásnál, illetve közvetlen a Firstbahn Grindelwaldi völgyállomása fölött Bodminál.

A még több adrenalinra vágyók számára ajánlom a First területen a két Snowparkot (Oberjoch és Bärgelegg alatt), a cross-sípályát (Schilt), illetve az sebesség és pályaidőmérő pályákat az Oberjochról indulva. A Kleine Scheidegg környékén pedig a Lauberhornról levezető sívilágkupa pályán bizonyíthatják be a profik hogy mire képesek idő és sebesség szempontjából, feketén fehéren (fekete pálya, fehér hó).

A falukba (Grindelwald illetve Wengen) érdemes csak a nap végeztével visszatérni (lesíelni) a fenti sípályákról, mivel a falukból való feljutás időbe telik, hiszen a kiváló és élvezetes sípályák, a fantasztikus környezet és kilátás, és a nem ritkán még április második felében is kiváló minőségű hó rengeteg síelőt és snowboardozót vonz (a szezon a hóviszonyok függvényében általában december elejétől április második feléig tart).

Egyéb szolgáltatások:
Grindelwald és Wengen üdülőfaluk, 4000 méteres meredek hegyek ölelésében (Schreckhorn, Eiger, Mönch, Jungfrau), kitűnő infrastruktúrával: található itt sí- és snowboardkölcsönző, sportbolt és síszervíz is. A falukban (főleg Grindelwald) számos étterem található, de érdemes az ebédet a sípályák melletti éttermek, hütték egyikében elfogyasztani (pl. Männlichen, Lauberhorn, Kleine Scheidegg, Eigergletscher, First, Schreckfeld, stb.), nemcsak mert így időt spórol az ember (nem kell lesíelni a flauba, majd újra visszavonatozni, -liftezni), hanem, mert ilyen pazar kilátás ritkán adatik meg az ebéd mellé.

A sípályák mellett számos komoly szánkópálya (Firstről indul a világ leghosszabb, 15 km hosszúságú, szánkópályája, amely Grindelwald flauig visz) valamint kijelölt és biztonságos hótúrázási lehetőség várja a nem kimondottan síelni vágyókat.

Szálláslehetőség Grindelwaldban, Wengenben, Lauterbrunnenben, illetve Interlakenban található különböző kategóriákban. Grindelwaldban pedig egy kellemes sínap után van lehetőség úszni, wellnesselni.

Végezetül, nem hagyhatom szó nélkül a Jungfraujochra való kirándulás lehetőségét, amit „Top of Europe”-ként reklámoznak. Kleine Scheideggről visz fel ide a hegyivasút Európa legmagasabb vasúti állomására (3454 m), több kilométeren keresztül a hatalmas Eiger és Mönch szikláiba fúrt alagúton keresztül, ahol igazi kirándulóélmények várják az ideérkező vendégeket: kilátópontok az UNESCO világörökséghez tartozó svájci aplokra és gleccserekre (Jungfrau, Aletsch), snow fun az Aletschgleccser platóján (síelés, szánkózás), 360º moziélmény, jégpalota, kirándulás a Mönchsjochhüttéhez, és számos más első osztályú svájci specialitás. Az ide kirándulók csupán ennyit javasolnak: aki megteheti, annak ezt az életben egyszer át kell élnie.

Síbérlet árak:
A felnőtt sí napijegy 65 CHF-ba kerül (ebbe mindkét terület beletartozik: Grindelwald-First és Grindelwald-Wengen), míg a délutáni jegyet (12:00-től érvényes) 50 CHF-ért árulják. Demográfiai alapon kedvezmények járnak gyerekeknek 15 éves korig (33 CHF/nap), de van külön ifjúsági jegy 19 éves korig (52 CHF/nap) és szenior jegy 62 éves kortól (59 CHF/nap). A szánkó felnőtt napijegy 35 CHF, az ifjúsági 29 CHF, a gyerek pedig 19 CHF.

Értékelés:
A bámulatos alpesi környezet, a kiváló minőségű, nagy kiterjedésű és széles pályák fényében elsőosztályú élményben van része az idelátogatóknak. Kiváló választás családoknak, kezdőknek, középhaladó, haladó és profi vagy akár akrobata síelőknek, de még szánkózóknak is. Érdemes legalább 2-3 napot itt eltölteni. Mindezeket figyelembe véve számomra az idei szezon legjobb ár-érték arányú svájci síterepe.

További információk:
https://www.jungfrau.ch
https://www.bergfex.ch/jungfrau-grindelwald-wengen
https://www.jungfrau.ch/v-bahn
20190216-142935.jpg
20190209-115853.jpg
20190209-112639.jpg
20190209-114559.jpg
20190209-120943.jpg
20190209-161415.jpg
20190216-111733.jpg
20190216-113529.jpg
20190216-121706.jpg
20190216-135841.jpg
20190216-141020.jpg
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.