Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síléc oktatáshoz

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síléc oktatáshoz
2010.01.13. 16:50
Sziasztok, halihó!

Világosan látszik, hogy akik ebben a topicban (eddig) szóltak, jó rálátásuk van a témára. Csak azért tennék néhány megjegyzést, hogy azok az olvasók akik ennyire nincsenek benne, nehogy félrevezetődjenek.

1. Nekem volt már olyan 0 Km. –es tanulóm, akinek nagy boldogan hozott vadiúj, (no name) carvingléce annyira puha volt (keresztben is), hogy már a legkönnyebb hóeke ívekhez szükséges tartás is hiányzott belőle.

2. Szerintem sem lehet lépcsőket átugrani. Illetve lehet, csak aztán később nagyon, de nagyon fognak azok hiányozni. Amúgy én nem gondolom „csalásnak”. Fejlődés van. A trehányság (szerintem) emberi tulajdonság, és nem a sí tesz azzá. Ha trehány vagyok, valszeg a régivel is az vagyok. És itt lép be a jó minőségű carving sí előnye, hogy egy sokkal szélesebb spektrum meghódítására ad lehetőséget, amihez viszont már tényleg a legmagasabb fokú precízség szükséges. Az mondjuk igaz, hogy a képesség szerinti alsó határ a sínek köszönhetően lejjebb került, de a felső határ is kitolódott. Ezt vitatni sem érdemes, lásd karcolás. Egyáltalán nem igaz, hogy a régi cucc kifinomultabb mozdulatokat igényel. Csak áttevődtek a súlypontok. A legegyszerűbb példa: régi léccel az egyenesen siklás volt könnyű, és a kanyarképzés nehéz. A carving sível éppen fordítva van. És egy példa a „felső régióból”: régi lécekkel is lehetett (a maga módján) élen siklani, de az a fajta élen siklás, amikor kanyar közben az erők tartanak meg a súlypontban, fel sem merülhetett. És hogy ne csak a karcolásról legyen szó, (lehet mondani, hogy az egy könnyű technika), a modern rövidlendületek. A jó carvingsíben számos olyan alkalmazható tulajdonság rejtőzik, melyekhez csak precíz tudással lehet hozzáférni. És a jó cucc nem elfedi a hibákat, egyszerűen (legnagyobbrészt) nem is azok lesznek a hibák, amelyek korábban voltak. És a hibát (a fenti régióban) már csak avatott szem képes észrevenni. Még ehhez a ponthoz egy korábbi szlogen(em): „Egy jó carvingsínek több esze van, mint sok síelőnek”.

3. Aki már carving sível tanult, nem tudja milyen volt a régi. És aki a régivel, nem tudja, hogy milyen volt a még régebbi (kantni nélküli). Ez jelenti a fejlődést.

4. Csak az igazság kedvéért a párhuzamos léceknek is volt telemark íve. És valóban, (ahogyan Pálinkás mondja) nem kevésszer használjuk akár összezárt lábakkal is a carving léceket.

5. Az Ozsitól származó „minek dolgozzunk a léc helyett” gondolat (számomra) teljes mértékben érthető és elfogadható.

6. Mennél nagyobb felület kell a mélyhóhoz. Sokat kirándulunk ki a pályából carvinglécekkel. Igaz nem British Columbiában, csak itt a szomszédban. Chopok dél, Ausztria itt - ott. Nincsen gondunk a carvingsível.

Replaci
https://www.kanyarsiklub.hu
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.