Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kedvenc nyári helyeim

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Kedvenc nyári helyeim
2010.10.04. 15:06
Közeledik a síszezon, ezért hát ebben az évben utoljára írok egyik kedvenc nyári helyemről, ami így az ősziesre fordult időben is nagy élményt nyújt. Pakolok a kocsiba, s megyek!

Cesky Krumlov

Ez a varázslatos város Csehország déli részén található, s minden kétséget kizáróan az egyik legszebb látványossága. A várost a XIII. században alapították s azóta is őrzik középkori jellegét és felejthetetlen hangulatát. Sok idelátogató utas Cesky Krumlovot, gyönyörű építészeti emlékeinek köszönhetően Prágához hasonlítja.
A város északi részét uraló vár az UNESCO világörökség részét képezi 1992 december 13. óta.

Sokáig Prága volt az évente legalább egyszer visszatérő szerelem, de amióta egyszer egy barátom unszolására elkeveredtem a fenti városkába Prágát kicsit hanyagolom. Cesky Krumlov legfőbb értéke, hogy emberi léptékű. Végig tudod nézni egy pillantással, s belemosolyogsz a látványba. Gyalog bólkászol a városka belvárosi utcáin (más közlekedési mód nincs is, én is a kocsit mindig a sörgyár udvarán hagyom), s simán be tudod járni. Mégis kevés az időd rá, hisz mindig tartogat meglepetést. A sokszor végigjárt utcákon mindig van egy kis bolt, ahol még nem voltál, van egy kocsma, ahol még nem ittál. Legyőz a város, ahogy a modern építészetet legyőzte. Ide nem lehet bevásárlóközpontot építeni, a sziklákon billeg a pénztárgép, s a Moldva ölelése, simogató hullámai, megvédték a várost az újkori építészek tevékenységétől.
Mit érdemes megnézni? Mindent, de azért néhányra felhívnám a figyelmet.

Kastély
A turisták számára a kastély a legmegkapóbb helye a városnak, ami nem is csoda, hiszen Prága után Csehország második legnagyobb váregyütteséről van szó. Nem beszélve arról, hogy a belterek igazán megérik a látogatást. A toronyból szép kilátás nyílik a piros cserepes reneszánsz épületekre, melyeket még kedvesebbé tesz a körülöttük kanyargó Moldva folyó. A barokk kastély a XVII. század második felében készült, mostani arculatát 1766 Joseph Adam von Schwarzenberg alakítatta ki. Máig az egyik legszebb színháza az országban.

Királyi kertek és színház
A következő egyedi helyszín a körszínpados színház, mely a romantikus, szépséges park közepén található. Nekem ez tetszik a legjobban. Jó barangolni a kertben, s merengeni régi korok dicsőségéről. Most is nagy örömmel rugdosom majd az avart, s fotózom az úszkáló kacsákat.

Szent Vitus templom
A Szent Vitus templom eredete 1340-ra tehető, s a Huszita háború lezárása után fejezték be. Jelenleg is vallási célokra szolgál, de néha klasszikus zenei koncerteket is rendeznek itt. (mint minden Szent Vitus templomban)

Egon Schiele Művészeti Központ
Az Egon Schiele művészeti központ állandó kiállításán jelenkori neves művészek képeit lehet megtekinteni, például Dali, Chagall, Picasso vagy Keith Haring műveit. S egy megjegyzés az utókorról. Egont, s testi értékeit tekintve jószívű barátnőjét anno elüldözték a városból, ledér életvitelük miatt, most pedig művészeti központ őrzi emléküket. Hiába a turista nagy úr!

S néhány cím ahol enni lehet. (a neten elég szép beszámolók vannak a kocsmákról, mi is kocsmatérkép alapján realizáltuk először a megfelelő alkoholfokot).

Eggenberg Étterem
Cím: Latrán 27, Český Krumlov
Az épületegyüttest a XVI. században alakították át sörgyárrá. Jelenleg 7 fajta sört gyártanak. Étterme 250 férőhellyel rendelkezik, hagyományos cseh nemzeti ételeket és frissen készült söröket kínál. Eggenberg Kristian 8º, Egg. Světlé Výčepní 10º, Egg. Světlý Ležák 12º, Egg. Tmavý Ležák 12º (barna), Egg. Petr Vok 12º (csak üveges), Egg. Svetlý Kvasnicový Ležák 12,5º (szűretlen). Specialitás: pacalleves (dršťková polévka). A pincében a helyiek által látogatott sörkimérés elvitelre, a leghagyományosabb a városban. Néhány kartonnal bepakolok rendszeresen a kocsiba, s ottlétemkor élvezem, hogy nem kell vezetnem.


Krčma Šatlava
Cím: Šatlavská 157, Český Krumlov
Az kellemes hangulatú étterem 80 férőhellyel rendelkezik, s a városka történelmi központjának szívében található. A nedves vendégek gyönyörködhetnek a középkori hangulatot keltő berendezésben, megízlelhetik a nyílt tűzön készült finomabbnál finomabb ételeket melyhez minőségi morva borokat, Budvar sört kortyolhatnak. A hangulatról a középkori zene s a lovagok és kardforgatók gondoskodnak. (Budvar világos 12° korsó 25 CZK, csapolt barna is.) A hely füstös és nagyon hangulatos. Ha sokan vannak nem érdemes grill ételt rendelni, mert nincs idejük rendesen átsütni. Grillt a kastélykertben kell enni)


Néhány érdekesség a környéken, ha már odáig elmegy valaki.

Ausztria felé szoktam menni. Ott van Linz, ami szintén Európa kulturális fővárosa most, csak ott minden elkészült.

Ceske Budejovice városát 1265-ben alapította II. Premysl Otakar király, a Malse és Moldva folyók találkozásánál. Az erőd a város megalakulásával megegyező időben keletkezett. Az erődön kívül a város legrégebbi része a Domonkos rendi kolostor. A kolostor mellett található a késő-gótikus stílusú Solnice épület. A város főterét az alapító neve alapján II. Premzsl Otakar II térnek nevezték el, ezt reneszánsz és barokk épületek szegélyezik. A város feledhető, nem nagy élmény, de a sör jó, s Svejk nyomát is lehet követni, mert ő olyan, mint Goethe, aki mindenhol járt.

Hluboka. A város mintegy 10 km-re fekszik České Budějovicetől. Leginkább a gyönyörű neogótikus váráról híres, amely egy nagy angolparkban található. Az eredetileg barokk kastélyt a XVIII. században építették újra barokk stílusban, majd ezt követően a XIX. században angol gótikus stílusban építették újjá. A kastély 140 gazdagon berendezett szobával és 11 toronnyal büszkélkedik. Idegenvezetést több nyelven is igénybe lehet venni, ennek során a kastély legérdekesebb részei kerülnek bemutatásra. Nem vagyok irigy, de ezt a kastélyt irigylem. Szívesen kinézegetnék tulajdonosként a toronyablakon. (csak lenne valami megmenteni való szűz)

Trebon. A Lužnice folyó mentén található város. A sok folyónak és tónak köszönhetően a "tavak városá"nak is hívják, ill. a treboni medence "tükrök tájának". Sok mesterséges tóval is rendelkezik, s a középkor óta számos halász is felkeresi a vidéket. Legnagyobb halastava a Rožmberk családról kapta nevét, akik a treboni monostort alapították s komolyan támogatták a haltenyésztést. A város és környéke később, 1660-ban az osztrák Schwarzenberg család kezébe került.
A fürdő, a reneszánsz kastély, a szomszédos parkok és a "Svět" (Világ) tó egyedi egységet alkotnak. Třeboň főként halászatáról és ízletes Regent söréről ismert. A helyi éttermek a třeboňi pontyból készített halkülönlegességeket kínálnak. A város sokszínű eseményei, gazdag kulturális programja nagyon kedvelt a turisták körében, s csakúgy, mint ahogy a cseh sportolók, ők is szívesen látogatják a helyi gyógyfürdőt.
A város erődítményéből, máig áll 5 kapu és néhány bástya, melyek az úgynevezett Arany csatornát és a Világ-tó déli részét védték. A reneszánsz kastély, melyet hosszú átjáró köt össze a Rosenberg könyvtárral és a monostor komplexumával, jelentős építészeti emlék. A monostor komplexuma központja az egyedi, két hajós St. Giles templom. A város másik domináns építménye a korai barokk stílusú Városháza.
A városközpont védjegye a sok, különböző stílusban épült polgári háza. Mindezen jelentős emlékműveknek köszönhetően a város az UNESCO listájára is fölkerült.
A treboni kastély az egyik legnagyobb kastélykomplexum, mely Csehország területén található. Jelenlegi formáját reneszánsz építészek alakították át eredeti, gótikus formájából, a kor egyik leghíresebb cseh családjának, a Rozmberk családnak készült. A szintén nagyon híres Schwarzenberg arisztokrata családnak köszönhető a kastély külső udvarának barokk hangulata. A komplexumot gyönyörű park és várfal veszi körül.

Javaslom még megnézni Holasovice műemlékfalut. Tünemény.

Talán még belefér az út a hóesés előtt, bár ahogy látom már mindenki a síelésre gyúr.


Csabor
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.