Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2018.12.30. 20:55
Szia!

Ha már bevállaltad, hogy bedobod a síelésedet, én is hozzátennék pár gondolatot. Hátha tudok segíteni.
Bár lehet, hogy nem fogsz szeretni. :-)

Először is, nagyon jól tetted, hogy megmutattad a videót, ez mindig egy nagy lépés a fejlődés útján, ha belátod, hogy (még ;-) ) nem vagy tökéletes, és hogy külsős vélemény is kell a fejlődésedhez.

Az igazság, hogy ritka könnyű feladványt adtál fel, első megnézés közben is azonnal tiszta volt a diagnózis. Van, hogy egy síelést többször is meg kell nézni, esetleg kilassítva, hogy ki lehessen szúrni a hibákat, a fejlődést akadályozó tényezőket.
Nálad ez nem kellett. :-) Nyugi, nem azért, mert olyan rosszul síelnél, de nagyon egyértelmű és tipikus, ami látszik. Sok önképző fiatal srác jut el ehhez a mozgáshoz.

Gabóca egyből meglátta a lényeget, mégpedig amit az ilyen síelésre szoktunk csak röviden mondani: állva és sarkon síelsz. A lényeg itt van. Egyik sem működik sajnos, bármelyik akadályozza a jó terheléseket és a jó/jobb síelést, együtt meg pláne. Meg is van a bekormányzás hiánya és a flatteros, lesodródós ív. (Meredekebben, rövidebb íveknél látszik főleg.)

Pontosabban működik ez a síelés így is, de az az igazság, hogy innen nincs tovább, ebből nem nagyon lehet technikailag továbblépni, gyakorolhatod nyugdíjas korodig, ez ugyanez marad. Nem véletlenül kértél véleményeket, te sem érzed ebben a síelésben a továbblépést.

Mit kellene tenni? Először is örülni, hogy nincs semmi nagy baj, hogy masszívan, biztosan állsz a sín, és hogy vannak jó alapjaid a fejlődéshez. Ugyanis tudnál fejlődni, de ehhez gyökeresen kellene rendbe tenni a dolgokat.
Mondom gyökeresen. Igen, ott kezdeni a rendberakást, ahol nem is sejted. (Nem írom le, hogy hol, hogyan, mert akkor nem olvasol tovább. :-D )
Ide "újratervezés" kell. Tisztázni, megérteni, megérezni kellene, hogy hogyan is néz ki egy korrekt síelés, milyen, amikor a sí eleje dolgozik, mikor hol kell lennie a terheléseknek, mikor melyik láb mit csinál, mikor kell "fent-lent" lenni, mi is az, ha flatteros egy kanyar, mi az a "túl nagy hoké", a belső síre támaszkodás, mi legyen a kartással stb, stb. Felsorolni is sok így, de persze havon, egy kis türelemmel nagyon hamar megértenéd, hogy mikről van szó.

Elnézést kérek mindenkitől, aki -többnyire jó- tanácsokat adott a részletekkel kapcsolatban, de én csak egészében tudok egy síelésről gondolkozni.

Én nem mennék bele technika foltozgatásba, kartartás, előreterhelés vagy bármilyen javítgatásba, kozmetikázásba. Csak magadat csapnád be, és elvesztegetnéd az idődet. Láthatóan nagyon megszoktad, azt, ahogy most síelsz. A síelést nem lehet részletenként javítgatni, minden mindennel összefügg.
Rendbe kellene tenni az alapokat és így az egészet, és utána lehetne már csiszolgatni a részleteket.

Mindenki véleményét osztom, aki azt tanácsolja, hogy fordulj egy oktatóhoz. Hidd el, megérné. És hidd el, hogy magadtól, vagy néhány itteni tanácstól nem fog gyökeresen megváltozni a síelésed.
Később, ha már megtanított egy oktató, és érted a lényeget, akkor már hasznos lehet, de addig nem.

De ne ijedj meg! ;-) Én nem évekről írok. Már néhány nap oktatóval tanulás után valami egészen mást síelhetnél. Pár nap türelem, alázat, odafigyelés, és egy új élményt ismerhetnél meg. Olyat, amilyet szeretnél az SL léceddel.
A helyedben én rászánnám magam, hidd el, megérné.

Ui: A jó cipő persze nagyon fontos, de nem attól síelsz hátul. Viszont ha jönnél előre, ahová kellene, abban biztosan segítene egy jó, sportos cipő.
Előzmény: (aronsl 202591)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.