Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóvadász

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Hóvadász
2011.12.19. 13:15
Régen éreztem magam ennyire elégedettnek egy 2 napos túra után, pedig a lehetőségek még egyáltalán nem nevezhetők ideálisnak. Emiatt az elvárásaink sem voltak túl nagyok, eleve úgy indultunk neki, hogy pályán kívül még nem lesz elegendő hó, csak az a lényeg, hogy csússzunk egy jót. Legalább csiszoljuk egy kicsit a pálya-technikánkat is, ami bizony ránk fér :)

Szombaton, kihasználva a nagyvonalú ajánlatot, Grossecket néztük meg, tudva, hogy ez a hidegfront ide kevesebb havat adott, de ezzel megismerünk egy új helyet, ami később még jól jöhet. A terep tetszett, barátságosnak néz ki, ide érdemes lesz még visszajönni. A hétfői havazásból maradt még egy kevés, ehhez esett 15 cm friss, így összesen 25-30 cm lehetett a hóvastagság, erősen egyenlőtlen eloszlásban. Az erős szél miatt a csúcsra nem lehetett feljutni, de nem is lett volna sok értelme. A déli oldalon lecsúsztunk a lezárt pályán, vállalva azt, hogy az alján le kell majd csatolnunk, de a felső kétharmad feledtette ezt a kis kellemetlenséget. Végül ez lett a nap legjobb menete. A hátralévő időben a mauterndorfi oldal meredekebb, piros pályáján nyomtuk megállás nélkül, azzal a megnyugtató tudattal, hogy az izomlázért legalább semmit sem kellett fizetnünk. Jóleső érzéssel ültünk autóba. Irány Észak!

Obertauernben sem láttunk sokkal több friss havat, inkább lehangoló volt a látvány, és bár a főgerincen fekszik, a hózáporok alig jutottak el idáig. Az ilyen ciklon hátoldali helyzetben egyértelműen minél északabbra kell menni. Ramsauban már kitartóan havazott, és a napközben hullott 15 cm-es réteg éjfélig 30-ra gyarapodott. Utána kiderült az ég és másnap ragyogó időre ébredtünk.

A dilemma két helyre szűkült: Hochkönig-régió vagy Dachstein-West, mivel Werfenwenghez vagy Krippensteinhez ez a hó még nem elegendő. Mühlbachra esett a választás és nem bántuk meg. Látszott, hogy pénteken eső váltott át havazásba, a hó gyönyörűen ráfagyott a fákra, és ahogy egyre magasabbra jutottunk, úgy nőtt a hóréteg vastagsága is. A hegyen, az erdős részeken már megvolt 40-60 cm (máshonnan lefújta a szél), és ebből legalább 30 a friss, úgyhogy érett a meglepetés. És úgy is lett. Az erdőben még nagyon necces, de a felvonók alatt már elegendő volt a hó, és egy igazi, mindenünket megmozgató, 10 pontos freeride-os napunk kerekedett, főleg a kabinos melletti kezeletlen pályán és az ülősök alatti menetekkel, de kipróbáltuk az erdőt is. Alig ismertem rá a helyre: ahol 10 éve még egy érintetlen erdő volt és egy húzós lifttel lehetett feljutni a hegyre, ott már mind kiirtották a fákat és egy 6-os ülős repít fel a csúcsra. Kár érte. De legalább ezeket a sávokat nem kezelik, így a technika fejlesztésére kiválóan megfelelnek. Soha rosszabb szezonkezdést!

További képek a galériában:
https://sielok.hu/fotoalbum/392755/galeria/
Grosseck
Mühlbach
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.