Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Svájc
Flims - Laax - Falera
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Flims - Laax - Falera
2021.12.29. 14:11
Karácsony előtti héten síeltünk négy napot ezen a terepen. Sítérkép alapján már régen kinéztem ezt a terepet, meg nagyon jó véleményeket is olvastam róla. Az, hogy vállaltuk a számunkra több, mint 1000 km-es utat az is hozzájárult, hogy a fiam szputnyikos és Svájcban tűntek legrugalmasabbnak a szabályok. Szállást is aránylag kedvező áron találtunk, a flimsi Hotel Adula a főszezoni árak csaknem feléért kínált szállást reggelivel, érkeztünkor semmilyen covid igazolást nem kértek, elfogadták bemondásra, hogy oltottak vagyunk, ismertették a Svájcban érvényes szabályokat (más hotelekben, hütték belterébenben állanóan szkennelték az oltásit). Mellesleg beutazáskor senki nem kérte tőlünk az előírt friss pcr tesztet ill. kiutazáskor sem a 4-7 napon belül megismételtet. Ott tartózkodásunk alatt annyi változás történt, hogy új országos szabályok jöttek, ezt követően wellnessbe csak 2G+ (120 napon belüli oltottság) igazolással lehetett lemenni 16 év felett, amit sajnáltunk, mert tényleg egy nagyon színvonalas délutáni relaxációról voltunk kénytelenek lemondani. Maga a falu az autópályától kb 10 km-re van, tehát nagyon jó a megközelíthetőség, viszont ennek az volt az ára, hogy előszezonban is meglehetősen sok volt a síelő, úgy tűnt számunkra zömében svájciak.
A síterep maga nagyon nagy területet fed le, ez a térképről nem igazán jön le. Nem volt nyitva a teljes pályarendszer, ottlétünk alatt kb. 110 km működő részt jeleztek, de a felvonók egy kivételével működtek. Érdekes módon úgy tűnt a faluban több a hó mint fenn a hegyen. Szerencsére a fő pályák mind nyitva voltak. Ha értékelni szeretném a terepet, akkor pozitívunként tudom mondani, hogy van néhány zseniális, minden igényt kielégítő pálya, mely számomra azt jelenti, hogy hosszú, széles, megfelelően lendületes, de nem túl meredek, változatos, korszerű felvonó tartozik hozzá. A fahatár feletti pályák között van jónéhány olyan, mint a hullámvasút, ezeket nagyon kedvelem, dombról le és fel lehet jó tempóban sielni, akár ugratni. Ezek a kedvenc pályáink a következők voltak: 12, 23 alsó része, 51,52, 66. Nagyon jónak mondanám a 64-es laax-i völgymenetet, 1-1 szűkebb, laposabb résztől eltekinteve jó tempóban lehet több, mint 1100 m szintkülönbséget döngetni. Délelőttönként mindenki a magasabb pályákon síelt, ilyenkor szinte egyedül mehettünk itt. A flimsi völgypálya sem rossz, nagyon hosszú, de inkább laposabb, utazós, 1-1 komolyabb letöréssel, csak a nap végén használtuk. Ha negatívumot kellene mondanom, az az, hogy a 3000 méterig terjedő magasság ellenére sem tűnt magashegyi terepnek, inkább egy nagy teknőnek, nincs az a magashegyi érzés a terepen síelve. Emellett van sok pálya ahol valami hibázik, ha nagyon kötözködni akarok, ahol nem volt az az érzésem, hogy mindenképpen még egyet akarok menni: lassúbb felvonó, hosszú, laposabb utazós pálya vagy ellenkezőleg hosszabb meredek rész buckásodással, szűk vonalvezetés. Ehhez jön még negatívumként a svájci árfekvés, mely mind a bérlet, mind a hütte hütteárakban tükröződik. 16 CHF egy sültkrumpli kolbásszal, 8 CHF egy jagertea. Este a hotelben 7 CHF egy deci bor, 24 CHF egy pizza. De lenn Churban a Burger Kingben is tudtunk 8000 forintnak megfelelő frankot fizetni egy jobb menüért. Nyilván aki Svájcba megy, az ne panaszkodjon, de azért nem tudom szó nélkül hagyni. A bérletárak flexibilisek, ami azt jelenti, hogy minél több a síelő, annál többet kell fizetni érte, ezért talán megéri előre megváltani, mert a sízés napján jóval drágább lehet, mert addigra sok jegyet már eladtak. Felnőtt bérletünk egy nappal korábban megváltva 4 napra 280 CHF volt.
Összességében Svájc talán nem éri meg az árát, még egyszer nem biztos hogy mennék, max Zermattba, mert az annyira egyedi. Szerencsére képeslap időt fogtunk gyönge faggyal végig, a pályák jól tartották magukat, négy nap alatt felhőt sem láttunk, volt nap mikor 12000 m szintkülönbség lazán összejött, tehát az ár/érték arány azért nem volt rossz.
Egy napra Davosba is ellátogattunk, arról majd a megfelelő helyen írok.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.