Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Svájc
Schilthorn - Mürren
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Schilthorn - Mürren
2018.01.30. 20:11
Már régóta nézegettem ez a helyet. Eddig azért nem mentem ide mert tudtam ide csak akkor kell menni a szép idő van ezen kívül szélcsend is, mert ha fúj a szél a fenti felvonót meg pályát nem nyitják meg (Birg és Schilthorn között). A legjobb pálya szerintem pedig itt van, ezt úgy gondoltam, hogy eddig még itt nem síeltem.

Kezdjük a legelején egy kis síterep leírással: Mürren-Schilthorn a Jungfrau régióhoz tartozik amely három pályarendszert foglal magába. Ezek jobbról balra haladva, vagy térkép szerint keletről nyugatra: Grindelwald-First(53km sípálya), Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen(102km sípálya) majd Mürren-Schilthorn(51km sípálya). Ezek közül eddig az utóbbin még nem voltam síelni. Túrázni már többször jártam itt, ismerem a helyet. Nem nagy pályarendszer a liftek eléggé szét vannak szórva. A síterep Lauterbrunnenből közelíthető meg amely 802 méteren fekszik, ha minden pálya nyitva van akkor itt akár 2100 méter szintkülönbséget is lehet síelni. Ez legtöbb esetben nem jön össze mivel Winteregg és Lauterbrunnen között a völgybe vezető pálya nem mindig van nyitva a hóhiány miatt. Igaz erre a télre nem lehet panaszkodni a hó miatt, a hegyen több mint 4m a hóréteg vastagsága, de a völgyben most is 10-12C fok van (január van nem április) így nem csoda ha a hó ott elolvad. Jelenleg 1400m és 2970 méter között lehet síelni. Schilthornra felvonó 1967-től működik, ami még érdekes erről a helyről az, hogy 1969-ben itt forgatták a 3. James Bond filmet. A svájciak ezt tökéletesen kihasználjak ez a hegy szinte csak erről szól, rengeteg turista jön ide külföldről. A film szerint a Schilthornon lévő menedékházat felrobbantják (persze az csak egy makett volt amit a valóságban felrobbantottak) majd utána következett az üldözés sílécen. Én azon a fekete pályán akartam lejönni, amiről azt írták 75%-os meredek. Nyáron már mentem itt fel gyalog nem tűnt olyan vészesnek. A tetőről csodálatos a panoráma, tiszta időben még a Mont Blanc csúcsa is látszik. Ennyit a környékről.

Aki ide akar menni síelni annak javaslom, hogy korán induljon. Mürrenbe lehet felvonóval vagy fogaskerekű vonattal feljutni. A völgyből ha csak felvonóval akarunk utazni és a Schilthornra akarunk jutni akkor 4 db. felvonót kell használni aminek a menetideje minimum fél óra várakozás nélkül. A megállók: Lauterbrunnen-Gimmelwald, Gimmelwald-Mürren, Mürren-Birg, Birg-Schilthorn. Én a 7:55-ös felvonóval indultam mire felértem már voltak előttem kínainak a tetőn. A felvonóba kb. 80-100 ember fér be, tömeg esetén bizony itt kell néhány kört várni amíg a felvonóba bejutsz. Szerintem ennyi a terep hátránya. Inkább haladó síelőknek ajánlom aki fentről a völgybe akar lejönni az mindenképp a 10 illetve 16-os fekete pályákon kell lejönnie. Más lehetőség nincs sílécen, illetve van felvonóval lefele. A pályák nekem nagyon tetszettek, főleg, hogy a tetőn 4m a hóréteg vastagsága. Itt még szerintem április végén is lehet síelni. A táj az csodálatos, szánkópálya is létezik. Ez a hely nem csak a síelésről szól. Ott van pl. a Birgnél a "Thrill walk", tériszonyosoknak nem ajánlom. Alattad 400 méter szakadék látod az egészet és ott lehet körbe menni. A lányom egyből mondta végigmegyünk ismét itt, a nyárról emlékezett, hogy ő ezt már akkor megtette.
Sokan látogatják a helyet mivel a parkolóban előttünk legalább 300 kocsi parkolt akik már több napja ott lehettek. Ja és ilyenkor Lauterbrunnen központjában a 8 emeletes parkolóházat el lehet felejteni, az tele volt. Nem is akartam oda menni csak zárójelben jegyzem meg. Nekem bejött ez a hely ide még biztos visszamegyünk hasonló időben.
középen hátul a "kis" hegy a Mont Blanc
déli irányban a gerinc mögött már Wallis kanton van
Eiger-Mönch-Jungfrau
Schilthorn - Piz Gloria
a fekete 10-es pálya fentről
a fekete 10-es pálya lentről
onnan jöttem le
Birg - Thrill walk
haladunk a völgy felé
a 16-os fekete pálya
a faluban(Mürren) sétálni is lehet
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.