Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Obertauern
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSTIPP
Obertauern Alps
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
bertazs
107 élménybeszámolót írt
107
11 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Obertauern
2019.12.19. 12:19
12.13-15 között 3 napot töltöttünk a környéken és mivel a szállásunk Flachau és a vele összekapcsolt Wagrain-St. Johann alpendorfi állomása, ill. Grossarltal között félúton volt (kb. 10-10 km-re), mindkét pályarendszert megsíeltük. Szombaton viszont Obertauern volt a cél, a Tauern day nyújtotta kedvezményes síbérlet okán (felnőtt 30, gyerek 15 €).

A szállásunk szűk egy órára volt Obertauerntől és reggel ködös esős időben indultunk, de mire a völgyhöz értünk, ami 1600 m magasan fekszik, már enyhén felhős szélcsendes idő fogadott, - 2 fokkal és még a nap is előbújt olykor. Mivel Flachau felől érkeztünk, megérkezéskor gondolkodtunk, hogy esetleg a a legszélső Kehrkopfbahn kicsi parkolójában állunk meg, de aztán úgy döntöttünk, hogy a két oldal összekötéséhez közelebbi parkolót választunk. Reggel fél 10-kor a P2-esben volt is hely. Személyautó ugyan még nem volt olyan sok, de a nagyszámú német busz kis aggodalomra adott okot és sejtetni engedte, hogy nem lesznek kevesen.

A parkolóhoz legközelebb eső két pénztár közül csak az egyik volt nyitva, így elég jelentős sor alakult ki, és lassan is haladt. Mit tehettünk beálltunk, mert nem voltunk biztosak benne, hogy máshol jobb a helyzet. Pár perc várakozás után jelek mutatkoztak, hogy a másik pénztár is készül kinyitni, ezért egyikünk odaállt (érdekes módon más nem követte a példánkat), de a pénztáros lányka több mint 10 percig, tett-vett, számolta a pénzt, elment-visszajött, míg végre kinyitott. Ekkor még 6-an álltak előttünk a másik sorban, viszont mi lévén az elsők a frissen nyitó pénztárnál, így nyertünk jó néhány percet, de így is több mint 20 percbe telt a bérlet megváltása.

A P2 parkolótól szerencsére nem kell sokat gyalogolni, mert van egy húzó kötél, ami még bérlet nélkül is használható és a felvonókhoz visz. A felvonókhoz érve két lehetőség kínálkozott, egyrészt a Grünwaldkopfbahn 8-as ülős telemix, de ott némi sorállást láttunk, ill. a Zehnerkarbahn kabinos, ahol is nem volt sor, így ezt választottuk. Tetejére érve, már szép napsütés és -3 fok fogadott. Az innen induló kék 1a pálya visz le a felvonóhoz, ill. a 14a-ba belecstlakozva visz át a másik oldara. Mivel a pályán elég sokan voltak és a nem túl késői időpont ellenére már eléggé buckásodott, úgy döntöttünk, inkább a szemben lévő oldalt választjuk, ott több a pálya, nagyobb a választási lehetőség. Az 1a pályán viszont elággé figyelni kell. mert több elágazás is van és ugyan 1-es pályaként de több betűjelzéssel ellátott (a-tól-e-ig) piros pályákon már csak a felvonó aljába lehet lejutni. Kivétel a piros 1b, onnan még vissza lehet térni a kék 1a-ra és átjutni a másik oldalra. Érdemes a zöld színű Tauernrunde táblákat figyelni. Szóval mi az 1a-1b-1a pályán, majd a 14a-ba becstlakozva átmentünk a másik oldalra az Edelweissbahn 6-os ülős aljába. Innen a balra eső Hundskogel és a Seekarspitz csúcsok alatti piros pályákat síeltük végig szép egymásutánban. Itt már eloszlott a tömeg, a felvonóknál sem kellett várni, a pályák jó állapotban voltak, jó esésű kellemes pirosak, bár nem túl hosszúak. Volt egy kitűzött slalom pálya is, de az időmérő sajnos nem volt bekapcsolva, mi azért lecsúsztunk rajta. Itt szerencsére a pályákon sem voltak sokan. Kivétel ez alól a Zentralban tetejéről induló 16a pálya volt, ahol mindig nagyon sokan voltak és ez a pálya állapotán is meglátszott. Ezt a részt elkerülendő elnéztünk még a Monte Flu bahn-nal felmenve a Kehrkofbahn aljába is. Itt nagyon kevesen voltak és két nagyon lendületes hibátlan kék pályát a 7a-t és a 6b-t találtuk.

Kissé megéhezvén vissza mentünk a Zentralbahnhoz és azzal felmenve a Kringsalm hüttébe tértünk be. Itt az önkiszolgáló részben egy tál étel 10-15 € körül volt. Pohár sör 4 €, gyümölcs tea 3 €. Az önkiszolgáló részben sajnos nagyon nehéz volt ülőhelyet találni, nekünk nem is sikerült így egy kis pultnál állva fogyasztottuk el az ebédünket. Kb. fél óra múlva kilépve a hüttéből meglepetten tapasztaltuk, hogy egy felhő kúszott be a völgy fölé, feltámadt a szél és elkezdett esni a hó, a felső pályák így ködbe burkolóztak. Egy próbát azért tettünk, hogy a nem olyan magasra menő Hochalmbahn lifttel felmenve a 22a pályán lecsússzunk, de már itt is korlátozottak voltak a látási viszonyok, így inkább alacsonyabb részt kerestünk, így visszatértünk Monte Flu bahn és a Kehrkofbahn mellett lévő 7a, 6b pályákra és az utolsó felvonóig már nem is mentünk át máshová. Kék besorolása ellenére ez két nagyon jó, lendületes pálya, jó kis kanyarokkal, kár, hogy nem hosszabb.

Összességében a tavalyi és az idei tapasztalatok alapján az az érzésem, hogy lehet, el kell engedni ezt az akciós napot. Az ilyenkor lévő tumultus a pályákon, vagy a hüttékben nem biztos, hogy nekem megéri azt a 18 eurot, mert mint én is tapasztaltam tavaly, ill. olvasom a beszámolókban más előszezoni hétvégéken jókat lehet itt síelni, nincs tömeg és magas fekvése miatt nagyon hóbiztos, ill ez az egyik legkorábban nyitó és legkésőbb záró nem gleccser pálya. A Tauern day-re viszont egyre inkább úgy tűnik kezdenek rászervezni a német irodák és egyre többen jönnek erre az egy napra, mert olcsóbb. Főleg elgondolkodtató a másik két nap fényében a Flachauban ill. Grossarltalon szerzett élmények tükrében. Aki kiváncsi az ott szerzett tapasztalatokra, a saját topikjában megtalálja mindkettőt. Mindenesetre nekem is ez tetszett a 3 napból a legkevésbé, de azért jól éreztem magam, mert síelhettem és ez a fő!
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.