Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ukrajna
Kraszíja
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tamás Horváth
2 élménybeszámolót írt
2
9 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Kraszíja
2019.01.03. 00:13
2018.12.29. szombaton egy napos kirándulás keretében Debrecenből meglátogattuk ezt a sípályát, most voltunk itt először, de Bukovelnek köszönhetően Ukrajnában már sokat jártunk.
Nehéz döntés volt, hogy ide menjünk vagy Csorba tó/ Nagybánya, de sokat segített a korábbi itteni beszámolók, illetve, hogy megtaláltuk az új weblapjukat ( http://krasiya.com.ua/ ), ami végre normálisan használható... a régit nem is tudom, miért nem törlik.
Pár tapasztalatot is át kívánok adni amellett, hogy elmesélem milyen a pálya és a körülmények.
A pálya szerintem összességében jó. Nagy előnye, hogy a napi sorbaállás 100%-osan 0 másodperc, illetve, hogy a felső pályára amatőrök nem merészkednek fel, így igazán elengedheti magát az ember, amit a legfelső rész extra széles részei maximálisan támogatnak is. A legkellemesebb élmények, hogy a házak között vezet a sípálya, illetve a növényzetben felrejlő változatosság. A kilátás és főleg a naplemente gyönyörű. A pálya alsó része nap végére kifejezetten rossz, a felső részek szerintem kellemesek voltak egész nap. Nem túl változatos a pálya, hiszen gyakorlatilag két beülős felvonó visz egy hosszú, de tényleg hosszú pályát, emellett egy csákányos van a beülőssel teljesen azonos útvonalon. A pálya azért itt-ott elágazik, de nagy kerülőket tenni nem lehet. Ukrajna leghosszabb sípályájaként hirdetik az övéket, amit Bukovelt ismerve kételkedtem… de tényleg jó hosszú pálya, lehet valamivel hosszabb, mint a bukoveli leghosszabb kombináció.
Ami nem tetszett: nem takarítják a beülős sífelvonót, amit éjjelre kinn is hagynak, így egész nap vízben, hóban, fagyban utaztunk felfelé. Át is ázott a nadrágom. Sajnos a felvonó nagyon lassan megy felfelé, ennek oka lehet a gyér közönség, vagy csak így spórolnak. Nem lehet sokat csúszni egy nap alatt ebből adódóan.
Elsősorban 1-2 napos síelésre, illetve a szellős területek, lézengő síelők miatt a gyermekeseknek ajánlom. A sípályákon láttunk szánkózókat is a házak között.
Hosszabb síeléshez szerintem túl monoton lehet, illetve kiegészítő szolgáltatást se láttam sokat.
A síbérlet egy napra akkor éppen 700 hrivnya volt, kártyával lehetett fizetni. Az árak a szezonban elég nagy skálán mozognak.
A sípálya közepén a zászlós étterem szerintem kiváló és olcsó. 3.000 Ft/fő alatt lehet a legdrágább leves+étel kombót kérni, egy kávé 200 Ft.
Tippek: Hrivnyát Debrecenben 16 Ft-ért adtak, kinn euróból váltva ez 11 Ft körül jött ki, OTP kártyával fizetve alig haladta meg a 10Ft-os árfolyamot. Azért 60% eltérés nem kevés!
Az utazás: Odafelé: Debrecenből 4 óra kb. az út Debrecen-Nyíregyháza-Kisvárda-Ungvár-Nagyberezna -Krasiya útvonalon. A határ ebből majdnem elvitt egy órát, mert épp váltás volt… Ungvárig tökéletes út, Ungvár elkerülő is remek. Ezután Ukrajnához képest szerintem elfogadható út. Volt benne egy- két „ottmaradós” kátyú, de simán kerülhető volt, nem mentünk bele egybe sem. Szőnyegbombázott lassító kátyútenger csak 2 db volt….gondolom ha jön egy keményebb téli idő, akkor ez majd romlik. Rengeteg helyen kátyúzott volt az út, így ez reményt ad.
Hazafelé: Nem akartunk éjjel kátyút kerülgetni, illetve Záhonyra is 1 órás várakozást írtak, emiatt Kisberezna határátkelőn átjöttünk Szolvákiába. A határ szörnyű volt, ez az ukrán szlovák duó egy magyar kocsival mindenre hajlandó… nem láttak ilyet arrafelé mostanság…nem szerettek minket, lassúak is voltak… de csak nevettünk rajtuk, cserébe a Duty Free-ben olcsó és jó (!) a cigi, illetve jó italokat is lehet akciósan beszerezni. (mindezt kártyával fizetve) Mondjuk nagy fekete lesötétített kocsiban 3 fiatal, aki nem hazafelé, hanem Szlovákia felé tart, lehet okot ad nekik az alaposabb vizsgálatra.
Az ukrán üzemanyag olyan drága lett (gázolaj 300Ft felett!), hogy már nem is akartam ott tankolni… pár éve kevesebb, mint fele volt, mint itthon 
A szlovák utak kiválóak voltak, mint Magyarország llegjobbjai, pedig csak kis falvak között mentünk fel-alá. Pácinon jöttünk be Magyarországra, onnan Kisvárda-Nyíregyháza-Debrecen. A hazafelé út szerintem így lassabb volt (kb. 4.5 ó), de tankoltunk, Duty Free-ztünk, s hagytuk a sok idiótát dolgozni a határon a maguk lassú tempójában…

Ami fontos lehet: eurót érdemes vinni mindenképp, és azt beváltani. A határnál érdemes váltani, mert utána csak 1 váltót láttunk Krasiya felé, de az is 9-kor nyitott. A kártyás vásárlás mindennél olcsóbb.
Ellenben más leírásokkal én 6 éve csak Ukrajnába járok síelni, de rendőrt még nem is láttam, a határon is általában rendesek, pénzt is csak ritkán kérnek (,de azt is inkább román-ukrán határon Bukovelbe menet)
Kérdés esetén kérdezzetek bátran: horvi1984@gmail.com
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.