Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Olaszország
Sulden am Ortler
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Sulden am Ortler
2018.11.22. 22:22
Jöhet egy beszámoló ? :)

Ahogy itt a sielok.hun is olvashattátok október végén óriási hó esett a Déli Alpokban. Az a rengeteg hó, ami tavaly északot jellemezte, most délen található és ottjártunkkor is már annyi volt, mint egy normális szezonban inkább december második felében.

Solda, vagy Sulden, itt mindkettőt értik, ugyanis Dél-Tirolban (Alto Adige) vagyunk, ott ahol békésen megfér egymás mellett a német és olasz helységnévtábla, ahol az osztrák és olasz zászló nyugodtan lengedez egymás mellett, ott ahol nem néz rád véres szemekkel az olasz, ha németül kérdezed, és a németajkú sem, ha buon giornot köszönsz. Dél-Tirol iskolapéldája annak, hogy lehet ezt másképp is...

Jelenleg Ausztriában pályasízni jó, főleg a gleccsereken, különösen igaz volt ez ottjártunkkor, azaz november második hetében, egy novemberi kisebb-nagyobb havazásra repültünk rá, innen, Ausztriából bő 290 km, nem távolság. Magyarországról 900 km körül Budapestről, az Alföldről hamar 1000 fölötti távot hozhatunk össze, és ezek azok a számok, amikor is a síelő (vagy boardos) elgondolkozik, most miért is utazzak ennyit, hiszen jobbnál jobb síterepek vannak Ausztriában. S szinte igazuk is van, mi sem a pályáért utaztunk, bár hozzáteszem, zseniális hó volt azokon is!

Utunk Innsbruck felé vezetett, majd a csodás Reschenpass és Reschensee (itt van az elárasztott templom) mellett, ahonnan megpillantottuk a sejtelmesen felhőkbe bújó Ortler csoport majd' négyezreseit.
Pazar látvány!
Szállást Pradban foglaltunk, mivel Soldaban hétvégére már nem volt hely (nem, tömeg nem volt, de egyelőre kevés szállás tart nyitva). Pradtól 15-20 perc alatt elérhető a terep (google szerint 30 perc), természetesen ez most, száraz útviszonyok mellett, télen, havazáskor hosszabb lehet. Prad akkor jó hely, ha csillagtúrázni támad kedvünk a régiós síbérlettel és csúsznánk Trafoiban, Schnalstalon, Reschenpassnál, azaz az Ortel Skiarena terepein. Amennyiben csak Soldaban tervezünk maradni érdemes ott keresni, van pár jó hotel, de kellemes apartmanok is.

Csütörtökön érkeztünk és péntektől kezdtük a freeride-ot, a két nagy kabinos járt és a Madritschbahn, illetve Schöntauf 1 és Schöntauf 2 ülésesek, egészen 3250 méterig. Hivatalosan a Madritschbahnig (2650 körül) csúszhattunk le, nem hivatalosan egészen a középállomásig, bátrabbak a völgyig, ez 1900 méteren fekszik és ottjártunkkor még itt is volt (részint) hó.

Fenn méterekben mérték a havat, így szinte bárhol lehetett menni, hatalmas részek, felületek kínálkoznak a liftek és pályák közt és mellett. S a legjobb ! Nem kell örökkén-örökké traverzolni, kiszállsz és csúszol, csúszol és beszállsz és újra kezdődik a freeride mókuskerék.

Várakozási idő, sorok? Mondhatni ismeretlen fogalom volt, szinte hétvégén is, így lehetett falni az off piste kilométereket és szinteket.

Pénteken pályán kívül csak egy olasz boardos és mi voltunk, igen mi hárman osztozkodtunk a menün. Hétvégére érkeztek versenytársak, de minden nagyon laza volt, semmi stressz, semmi versenyfutás.

Apropó versenyfutás: a pályákon jórészt versenyzők voltak, többnyire olaszok, de láttunk csehet, lengyelt, sőt izlandit és litvánt is.

Ami furcsa volt Ausztriához képest, nem volt léctaposás. Senki, de tényleg senki, a versenyzők sem, pedig nagyon vártam, hogy mikor kantnizzák végig a lécemet :) Hiába, aztán vasárnap egy villanásnyira helyzet volt, természetesen vorarlbergi síklub palántái :))

Tényleg kifejezetten jókat mentünk , nos és a panoráma, igazi magashegységi varázs, a csaknem 4000 méteres hegyek közt csúszni, de egyszerűen ott lenni, létezni. Az Ortler, 3904 méterével pompás látványt nyújt, no és a hátán hordozó gleccserek, egy pillanatra jégkorszakban érezhetjük magunkat.
Erősen fotógén hely. A fotózás és freeride mellett remek túrasí helyszín is.

Amennyiben megy itt minden, az alsó részek is, vagy éppen az egyéb tereprészek, pl Langenstein, úgy jó hóban egy igazi freeride mekka fantasztikus magashegységi kulisszával, magasságokkal, mélységekkel.
Mindenki számára aki eddig csak Semmering-Gerlitzen-Lachtal "dombokon" síelt felírnám. Félreértés ne essék, a maguk nevében ezek is jó helyek -jómagam egy töltésen is jól tudom magam érezni-, de azért ez más dimenzió.

Szerintem még jövünk, illetve megyünk, de leginkább csúszunk itt.

A bérlet/hütte árak a tiroli, salzburgi árak alatt.

Képeket itt nézegethettek:

https://sielok.hu/fotoalbum/solda2018november/kep/1/
solda2018nov-2.jpg
solda2018nov-7.jpg
solda2018nov-21.jpg
solda2018nov-19.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.