Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2017.03.07. 21:25
Vasárnap a Furka hágó körül sítúráztunk. Előző három héten Glarus kantonban voltunk, Elm környékén sítúráztunk de onnan "elkergettek" a természetnek köszönhetően. Akkor ott beszélgettem más túrázókkal és mondták ez durva, hogy februárban nem tudunk lecsúszni a völgybe mert az időjárás meg a főn "leradírozta" a havat a völgyből. Így esett a választás Realpra amely 1500 méteren található. A főnről még annyit zárójelben jegyzem meg, hogy előző nap szombaton reggel Luzernben voltam a piacon, 8 óra körül fújt a szél és 3C mutatott az autó hőmérője, felhős volt az idő. A Reuss és a Vierwaldstattersee mellett meg lehetett fagyni olyan hideg volt. 30 perc múlva, ugyanolyan felhős idő volt széllel de akkor már 18C mutatott a kocsi hőmérője. Na ez a főn, hihetetlen, hogy ennyi idő alatt milyen meleg lett. Ha nem saját szememmel látom el sem hiszem. Svájcban 1200 méter alatt alig van hó.

Szóval vasárnap sítúráztunk, útközben hezitáltam, hogy Gotthárd vagy Furka hágó legyen a cél. A két hágó alja egy helyről indul (Andermatt mellől) végül a Furka hágó mellett döntöttem mert szerintem ott többet lehet látni. Előző nap olyan májusi idő volt a völgyben 22C volt árnyékban, mikor Andermattba értünk reggel mindenütt friss hó volt Realpban a kocsik tetején legalább fél méter hó volt. Szép időnek ígérkezett de csak fél napot mivel előtte is csapadékos volt az időjárás, 14 órától meg a következő csapadékos időt jósolták a meteorológusok, közte pedig napsütést. Relapban előbb parkoló helyett kellett találni ami nem volt könnyű mivel mindenütt hó volt, a nagy parkolókat még nem takarították ki. Szerencsére az állomás mellett volt pár szabad hely még reggel korán. Az első meglepetés ott ért a parkolóban: eddigi túráim során napközben kb. 10-20 túrázóval találkoztam ezen a napon legalább 200-al. Jó idő volt, havazás után mindenki jött a hegyre: francia, olasz és nemét rendszámú autókat láttam parkolóban.

Ilyenkor a Furka hágó Realptól (1500m) le van zárva kb. június közepéig. A lányommal az úton indultunk felfelé, meglepetésemre az út le volt ratrakolva. Valószínűleg azért mert a hágón az egyik hotel nyitva volt oda pedig valahogy fel kell vinni az élelmiszert. A többi sítúrázó mind pályán kívül ment, én nem mertem mivel 3. fokú lavinaveszély volt, gyerekkel mentem felfele jó volt nekem a leratrakolt út is. Jártam itt már nyáron illetve ősszel de most a hegy más arcát mutatta: csodálatos volt a táj, a hatalmas behavazott hegyek mindenütt a nagy hó. Itt forgatták 1964-ben a Goldfinger James Bond filmet is. A lányommal 1500-ról felmentünk 2000 méterre. Ez nem olyan meredek hágó, csodálkoztunk is, hogy csak 500 méter szint jött össze, pedig előző hétvégén Glarusban 1000 méter szintet is mentünk. Szép kellemes nyugodt tempóban mentünk, persze úgy, hogy 14 órára érjünk vissza a kocsihoz mert akkorra mondták az esőt, ami meg is érkezett menetrend szerűen. Ez a hely nagyon jó ide még májusban is lehet menni túrázni. Az úton felfele sok helyen 1m tömör hó volt, az amíg elolvad kell még 1-2 hónap. A következő hetekbe biztos ide még visszatérek.
Realp végétől ahonnan kezdődik a Furka hágó
Feljebb már sütött a nap
A sítúrázók az út mellett mentek
behavazott házikó
a tábla alatt is volt 1m hó
P1370678.JPG
Realp a völgyben
"My name is Bond, James Bond"
P1370687.JPG
itt több mint 1/2 tömör hó van az úton
a szemben levő hegyen is voltak vagy 100-an
az időjárásra nem lehetett panasz
itt sem volt kevés hó
a hegygerinc mögött van Wallis
P1370721.JPG
P1370738.JPG
P1370755.JPG
P1370757.JPG
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.