Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2017.04.09. 21:44
Ma a Tiefengletscher mellett túráztam. Relapból indultam, a munkatársam kérdezte mit csinálok hétvégén, mondtam ha szép az idő megyek a Furkapassra. Megint oda? Miért? Igen ebben a szezonban már 4x itt túráztam, igazából csak az út eleje ugyanaz a végén mindig másik hegyre megyek fel. Realp környékén még az összes hegyet nem másztam meg eddig :)

A múltkor azt mondtam, itt még júniusban is lehet sítúrázni, ez igaz a fenti részekre. Két hete is itt voltam, akkor voltak azok a napok március végén mikor a hegyen 3000 méter környékén még éjjel sem fagyott a hó. Másnap síelni terveztem Grindelwaldban, akkor döntöttem el, hogy nem megyünk síelni. 2400 méterig akkor nem fagyott a hó, a síbotomat a tömörített hóba simán beleszúrtam 1 méter mélyre, alól szinte vizes volt a hó. Akkor az volt az állapot mikor a hóból víz lesz és ez 2000 méter felett március végén volt reggel.

Szerencsére most éjszaka a hegyen fagyott, rengeteg hó ment el az utóbbi két hétben. Március 26-án még síléccel tudtam indulni 1550m-ről, ma is onnan indultam csak cipőben mert hó nem volt, ma csak 1870m-en tudtam felcsatolni a sílécet. Reggel a parkolóban gondolkoztam síbakancsal induljak felfele vagy rendes cipővel és a lécet meg a bakancsot majd valahogy cipelem. Végül utóbbi megoldás mellett döntöttem ami jónak tűnt 330 méter szinten (kb. 4km távolság) a sílécet+bakancsot a vállamon cipeltem. Összefüggő hóréteget csak 1870 méter felett láttam. Voltak kocsik akik felmentem 1670 méterig a hágón ott volt egy sorompó ami lezárta a Furka hágót de előtte Realp végében ki volt téve a behajtani tilos tábla. Nem kockáztattam a kocsit 1550m hagytam a parkolóban, szépen felgyalogoltam 1870m-re onnan kezdődött havon a sítúrám. Addig már jól elfáradtam mert a bakancs meg a léc összesen van vagy 6 kg, italt is vittem mert felfele izzadtam mint a ló. A völgyben tavasz (nyár van), 2000 méter felett volt összefüggő hóréteg. Kék ég, szélcsend jellemezte a mai napot. Az inget magamról csak azért nem vettem le, hogy ne égjek le. Ilyenkor néhány óra alatt le lehet égni a napon.

Ma Virágvasárnap volt sokan jöttek túrázni, az Albert-Heim-Hütte(2430m) mellett mentem el. A hó igazából 2300 méter felett volt jó, addig nagyon olvadt 2300 méter környékén is voltak hómentes részek a déli oldalon. Utána pedig mintha "sípályára" léptem volna. Kb. 5 cm-re süllyedt bele a lécem, ez a rész volt firnes alatta fagyott a hó. Éjszaka általában a hó megfagy, olyan mint a beton, széles is volt a rész, a sziklák itt nem látszódtak. 2700 méterig mentem mert addig bírtam (az energy ott fogyott el) de simán fel lehetett volna menni 3000 méterre. A Tiefengletscher aljában voltam ez a Rhoné gleccser hegy másik oldala. Sok túrázóval találkoztam, sőt mikor még lefele jöttem mások akkor jöttek felfele, pedig nem indultam korán. Ide még visszatérek április végén mert vannak még felfedezi való helyek.
igazi freeride hely
oda tevezek menni
a déli oldal a hegy után az Wallis
a Furka pass eleje, itt még két hete 50 cm hó volt a úton
a szemben levő hegyen már 9 órakor ennyien voltak fenn(akik ott voltak szerintem 6:00-kor indultak)
a hó után jön a kikerics
innen volt egybefügggö hóréteg (1870m)
a hosszú egyenes a Furka hábó útja
2300 méteren nincs hó, ott kéne menni
Az Albert-Heim hütte nyitva van
mintha Holdbéli táj lenne
P4090047.JPG
oda nem mentem
ezt a hegyet tervezem megmászni
mások is ott túráztak
Uri kanton
igazi sípálya 2700 méteren
a Tiefengletscher alja
3400 méteres hegy mögötte a Rhoné gleccser van
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.