Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2017.10.29. 11:50
A tegnap Schilthorn környékén túráztam. Ezen a helyen már voltam egyszer idén nyáron, akkor a családdal mentünk felvonóval, most pedig egyedül mentem gyalog. Péntek estig még nem tudtam, hogy megyek-e túrázni vagy nem mert bizonytalan volt az időjárás: először hétvégére mindkét napra rossz időt jeleztek aztán ahogy haladtuk időben előre változtattak eredeti előrejelzésükön és csak vasárnapra mutattak rossz időt. Szombaton reggel még azért megnéztem a felhőkép előrejelzést Svájcra, illetve 7:30-tól a wetterpanoramat az SRF1-en. Láttam jó idő lesz, kevés felhővel, ami azt jelenti lehet menni túrázni. (Csak zárójelben jegyzem meg vasárnapra a hegyekbe 150km/h szelet jeleztek).

Nagyon jó útvonalakat lehet találni a map.geo.admin.ch weboldalon, itt megtalálható Svájc összes túraútvonala. Nyáron mikor a Schilthornon jártunk eldöntöttem, hogy ide visszajövök gyalogosan. A Schilthornt Lauterbrunennből lehet megközelíteni, amely egy zsákutca település, mellette hatalmas hegyek veszik körül. A Gimmelwald felvonó után hagytam az autót Stechelberg nevű településen, elvileg ez az utolsó település délre, innen minden irányba csak hegyek jönnek. A környék az Unesco védett területe, érdekes volt látni térképen, hogy légvonalban 11km-re tőlem délre a Concordiaplatz( Aletschgletscher) található.

Stechelberg nyugati oldalán 400méteres falak találhatók, szerencsére túraútvonalat csináltak a patak mellett. 910 méterről indultam, azért választottam ezt a helyet mert szerettem volna lombullató erdőben is túrázni, ilyenkor ezer színben pompázik az erdő. A völgyben Lauterbrunnenben köd, felhő volt de nem voltam elkeseredve mert mikor Interlakennél a hegyek felé fordultam láttam egy heggyel arrébb ragyogóan süt a nap. Tudtam a köd hamar felszáll. A parkolóból Gimmelwald irányába indultam. Az eleje elég meredek volt, a 400 méteres falban valamilyen utat kellett csinálni. Gimmelwald 1367m-en fekszik itt található a Schilthornra vezető felvonó első állomása. 1400 méter felett sütött be először a nap a völgybe ekkor már 10:45-öt mutatott az óra, addig takarták a hegyek a napot. Előbb erdőn majd sípályák mellett vezetett az út. 1400 méter felett a Schiltornt(2970m) meg a Birg csúcsát láttam. Érdekes volt a hegy egy karnyújtásnyira volt tőlem úgy tűnt, de közben még 1500 méter szintkülönbség volt a csúcsig. Schiltalpnál elrontottam az irányt, ezt persze később vettem észre: itt volt jobbra egy út elég széles, volt jelzés is de az a Schiltgratra vitt fel (a sípályák tetejébe). Láttam arra embereket, gondoltam nekem is arra kell mennem, felmentem a Schiltgratig (2150m) onnan csak lefele lehetett menni. Akkor jöttem rá, hogy Schiltalpnál egyenesen kellett volna menni tovább. Lefele nem nagyon volt kedvem menni, hogy aztán ismét fel kell menjek így mentem torony iránt, próbáltam minél kevesebb szintet veszíteni. Itt nagyon sok zergét láttam, volt vagy 30-40 egymás mellett. Olyan 200m szintet csak kellett ereszkednem a saját hülyeségem miatt, majd 2000 méter alatt ismét elkezdhettem a kapaszkodást, itt már a jó úton haladva a Schilthornra. Innen már nem lehetett eltéveszteni az irányt mert egy fal állt előttem 1000 méter szintkülönbséggel. Kellemes idő volt egy szál pólóban el lehetett lenni, mögöttem az Eiger-Mönch-Jungfrau csúcsai látszottak. 2200 métertől hófoltokkal találkoztam, 2500 méter felett pedig összefüggő hótakaró volt. 2500 méter felett már fel kellett öltözni mert a hó miatt egyből hűlt pár fokot a hőmérséklet. 15 óra körül lehettem 2500 méteren, akkor eldönthettem, hogy balra Birgre megyek amely 2600 méteren található vagy felmászok a Schilthornra. Az utóbbi mellett döntöttem, a táj csodálatos volt, ez volt az út legnehezebb része. Volt ahol a hó több volt mint 1m mély, a nyomokat követtem, letérni nem szabadott a nyomról mert akkor az 1m hóba léptem. A Schilthorn már nagyon közel volt de még mindig nem értem fel. Azt tudtam ha felérek itt nem jövök vissza gyalog, a cipőm kezdett beázni (hótalpat kellett volna hozni), a hóban való gyaloglás nagyon kivette az energiámat. 16 órára érkeztem fel a Schilthorra nagyon elfáradva. Szerintem ez volt a legnehezebb túrám eddig, lefele két megállót felvonóval jöttem Mürrenig, nem vállaltam a vissza utat hóban. 2200 méter szintkülönbség jött össze tegnapra, a plusz 200m az én hülyeségem miatt.
Kevés ember volt ezen az úton, láttam olyat is aki futott a hegyre, így edzett.

Már sötétedett mikor a kocsihoz érkeztem, 18:40 lehetett az idő mikor Interlakennél visszanéztem a hegyek felé: ott egy ponton látszik a Jungfraujoch. A hegy csodálatos volt a nap már lement, szürkület lehetett a völgyben de a 4000 méter csúcs még mintha vörös lett volna. Jó volt a tegnapi túra, teszek fel pár képet.
a Schithorn már látszik
itt még jól lehetett haladni
Eiger-Mönch-Jungfrau
jobbra a Birg balra a Schilthorn
sípálya betrágyázva azért fekete a fű
az Eiger-Mönch-Jungfrauról "millió" képet készítettem
a Schiltgrat
a Schiltgrat tetejéről csak lefele lehetett menni
zergék
jobbra a Birg csúcsa látszik
háttérben Wengen
A nap itt még nem sütött be a völgybe
pihenés 2200 méteren
útjelző táblák
vízesés minden fele
ott jöttem fel
itt a csúcs még nem látszik
2500 méteren már hideg volt az árnyékban
sípályák a Schilthorn környékén, ott épp fut valaki a hegyre fel
az utolsó kép az Eiger-Mönch-Jungfrauról
már közeledek a csúcs felé
az utolsó emelkedő
a Schilthornon sokan voltak
háttérben a Thunersee
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.