Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2018.07.07. 17:46
Egy hete a 5 Seen Wanderung útvonalon voltunk amely út St. Gallen kantonban található Pizol-Bad Ragaz-Wangs sípályák környékén. Az útvonal júliustól októberig járható. Mi próbálkozunk május közepén de a nagy hó miatt nem tudtuk megtenni. Egy hete is csak "nem hivatalosan" volt megnyitva az útvonal mivel 2500 méter felett sok volt a hó az úton. A túrára egyik volt munkatársammal mentem illetve sikerült mindkét lányomat elcsábítani. Felfele felvonóval mentünk a gyerekek nagyon élvezték mivel itt már síeltünk többször is, nyáron még nem voltunk, tetszett nekik, hogy a felvonón ülünk de mégsem síelünk. Leszállásnál meg síbakancs nélkül mehettünk tovább. Az utat a Pizolhüttenél kezdtük (2227m) majd innen óra mutató járásával megegyezően vettük sorba a tavakat. Legvégén a Gaffia felvonónál kötöttünk ki 1861 méteren, úgy hogy közben 2500 méter felé is mentünk meg 5 tavat láttunk.

Az úton sokan voltak, sok volt a helyi látszott, hogy ez az első hétvége mikor már járható az út. Eddig az út le volt zárva a hó miatt. Írtam már, hogy korábban is próbálkoztunk akkor hótalppal május közepén de annyira csúszott a hó meg olvadt, hogy inkább feladtuk abban az időben. Most a második tóig amely a Wildsee (2500 méter felett található) szinte egymás nyomában haladtunk. Meg is állapítottuk a helyiek szeretnek korán kelni. A mostani túra érdekessége, hogy még elég sok a hó magasabb részeken a tavakban még a hegyről lezúduló hó látszott, nem volt elolvadva a tó smaragd zöld illetve kék színe keveredett a fehér hó színével. Nagyon szép volt a kép. A nagyobbik lányom azért jött el mert mutattam neki az internetről egy képet a fenti tóról és neki megtetszett: mondta is élőben sokkal szebb főleg ha hó is volt benne. Érdekes volt júliusban havat látni a gyerekek évezték, nem mintha idén hóhiányuk lett volna mivel április végén még síeltek. A hó, illetve a tavak, a szép táj meghozta a gyerekek kedvét, bementek a vízbe persze nem lehetett fürdeni mert ott fent 3-5C lehetett a víz hőmérséklet. Hűtésre tökéletesen alkalmas volt a tó (pl. üditő vagy sört jól lehet hűteni). A táj az csodálatos, de ezt már megszoktuk Svájcban ez egy olyan alap beállítás mint mindig.

A fő útról is letértünk mert pihenni szerettünk volna a Wildsee mellett a tavat megkerültük, igen ám de a másik fele meredek, ott nehezen lehet visszamenni olyan 100-200 méteres fal van. Szerencsére sikerült egy rövid "kuloárt" találnunk ahol leereszkedhettünk a völgybe, olyan helyen ahol a hó becsúszott a völgybe, 5-10 méter vastagon alattad a tó meg a patak folyik. Itt óvatosan lehetett haladni, kellett egy kis adrenalin is, hogy fokozzuk a túrát. Szerencsére nem lett bajunk, fent a hegyen 18-20C volt ragyogó napsütés, "légkondi bekapcsolva" a völgyben pedig 30C. 700-800 métert mentünk felfele kb. 1100 méter lefele, a túra végén a nagyobbik lányom megjegyezte: "apa itt kevés gyerek volt ezen az úton". Kárpótlásként hazafele menet a Wallenseeben fürödtünk amely akkor 22C volt, érdekessége, hogy mellette vezet délen a 3-as autópálya Zürich felé az északi oldalon meg mint egy fal 2200-2400 méteres hegyek húzódnak. Kellemes volt a túra után ebben a tóban fürdeni.

Amit érdemesnek tartok és lehet következő túrám ha a környéken leszek az a Pizol gleccserre(2844m) vezet. Közel voltunk hozzá, mások mentek ezen az úton, nem tűnt vészesnek.
a Schottensee közelről
Schottensee
a felvonóban a Gaffia felé
az első tó a Wangsersee
az út havas részen vezet
onnan jöttünk
a második tó
a Wildsee 2500 méter felett
Wildsee
3-5C vízben játszani a legjobb :)
encián
a harmadik tó
itt a tó alattunk meg a patak, a havon álltunk
negyedik tó a Schwarzsee
a Baschalvasee
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.