Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2018.10.21. 20:27
"Itt van az ősz itt van újra". Svájcba is megérkezett az ősz, a szép ősz. Már vége a nyárnak napközben nincs 30C a völgyben hanem maximum 20-22C. Az ősz eddig itt száraz volt, semmi esővel, most az jellemzi az itteni időjárást, hogy a völgyben ködös idő van a hegyen 1000 méter felett pedig ragyogó napsütés. Ezért hétvégén a legjobb dolog ilyenkor túrázni a hegyekben. A két hetes iskolai őszi szünet is legtöbb kantonban ezen a hétvégén befejeződött.

A kisebbik lányommal ma Haslibergre mentünk túrázni, a terv az volt, hogy a sípályák mellett megyünk fel. Néhány felvonó működött, hogy oda csalogassa a népet. Mi gyalog mentünk felfelé a felvonót kihagytuk hiszen túrázni szerettünk volna. 1066 méterről indult a túránk és 2250 méterre mentünk fel. Három óra volt felfelé az út, a 11 éves lányom jól bírta a tempót, szerintem 1200 méter szint az ő tempójában jó idő. Persze megálltunk többször pihenni. Ilyenkor a természet csodálatos. Ősz az igazi túra időszak, a fák ezer színben pompáznak. Reggel még friss idő volt, 8 óra körül indultunk Hasliberg aljából olyan 7-8C lehetett a hőmérséklet. Ahogy fokozatosan haladtunk felfelé szép lassan melegedett a levegő, 9:30 körül a nap is besütött ettől kezdve már nem volt hideg. Mire felértünk a hegyre már kb. 11 óra lehetett, a paplanernősök várták a szelet, néhányan el tudtak startolni de egy idő után semmi szél nem volt ami nekünk kedvezett (a paplanernősöknek nem mert nem tudtak felszállni). Csodálatos idő volt a hegyen, tiszta kék ég szélcsenddel, ragyogó napsütéssel. Ha visszanéztünk észak felé a Brünig hágóra azt láttuk, hogy a tejföl köd átjön Obwalden kantonból Bern kantonba majd a nap felszárítja, mintha tej folyását látnánk nagyban.

Fent a hegyen két órát napoztunk illetve gyönyörködtünk a környező hegyekben. Ilyenkor a nap már nem annyira erős, nem lehet leégni. Láttuk a Titlist (3238 m), dél felé a Trift gelccsert (kb. 3500m) mögötte húzódik a Rhóne gleccser ami Wallisban található ezt már nem láttuk mert a hegy másik oldalán van, láttuk a Wetterhornt(3672m) illetve az Eiger(3970m) csúcsát.

Lefele jövet sokkal több turistával találkoztunk, valószínűleg azért mert legtöbben felvonóval mennek fel majd gyalog jönnek le, mi ezt megtettük mindkét irányban. Szép nap volt.
a paplanernősök a szélre várnak
itt még csak kezd besütni a nap a völgybe
a piros pályán felfelé
Aare völgye
a Titlis gelccser
Télen ezek mind sípályák
"Tejbefolyás" északról
a Trift gleccser
Wetterhorn
Wetterhorn és Eiger
sípálya
a sípályát most nem síelők használták
ezer színű természet
a pára a Brienzersee felett látható
köd befolyás
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.