Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2022.03.20. 12:16
A tegnap túráztam. Egy ideje a wallisi munkatársam beültette a bogarat a fülembe, hogy a Rhone gleccseren szoktak sítúrázni. Nyáron én láttam az Aletsch gleccsert amelyen hatalmas lyukak voltak, akkor azt mondtam én életemben nem fogok gleccserre lépni mert életveszélyes. Tegnaptól ez az állítás nem igaz.

Szóval többször szemezgettem a Rhone gleccserrel, februárban pl. felmentem a Kleine Furkahornra(3026m), ez a gleccser egyik oldala onnan szép kilátás van a gleccserre. Akkor láttam, kb. 500 méterre a gleccser felett voltam, hogy teljesen be van fagyva és nincsenek rajta lyukak. Két hete felmentem a Furka hágóra, majd a wallisi oldalon 2500 méterről lenéztem a gleccserre. Ekkor láttam síelőket rajta. A gelccser úgy nézett ki mint egy sípálya. Olvastam is róla az interneten, hogy sokan túráznak arra.

Mivel a gleccser nem alacsonyan fekszik a völgyben oda fel kell menni. A Furka hágóút télen autóval nem járható, mindkét oldala az Uri illetve Wallis kantonból le van zárva a hó miatt. Ha a gleccserhez el akarok érni korán kell indulni mert a gleccser bejáratáig kb. 900 méter szintkülönbséget meg kell mászni. Tegnap korán kezdtem Realpban(1550m), 5:05-kor már sílécen álltam. Normális ember ilyenkor még alszik, ha azt hiszitek, hogy csak én vagyok ilyen bolod akkor tévedtek már hajnalban sokan voltak a hegyen. Onnan tudom, mert mindenkinek világított a fejlámpája, bármerre néztem azt láttam itt ott 5-6-os csoportok mennek felfelé a sötétben. Illetve nem volt sötét mert a Hold világított, előző nap volt telihold. 5:40 körül kezdett virradni, 7:13-kor már besütött a Nap. Hihetetlen kevés hó van a hegyen, 2000 méter felett láttam teljesen korpár részeket, itt más években 3-4 méter hó szokott lenni. 9:30-ra már elértem a Furkapasst(2436m) amely Uri illetve Wallis kantonok határán fekszik. A Rhone gleccser Wallisban van a hegy másik oldalán. A hágóról leereszkedtem a Belvederehez(2260m), itt van a Rhone gleccser bejárata.

Régebben 100-200 évvel ezelött itt még gleccser volt most sok helyen csak kövek vannak mert a jég elolvadt. A gleccser elején az emberek próbálják a gleccsert menteni, letakarták rongyokkal, hogy ne olvadjon annyira, szerintem kevés sikerrel. A globális felmelegedést sajnos naponta láthatjuk. A Rhone gleccser nem egy kis svájci gleccser, 7.7k hosszú 14,64km2 a felülete 2208-3620m között helyezkedik el. A felülete most olyan volt mint a jégpáncél, luykak nem voltak rajta. Csodálatos volt ahogy a természet alakította a környezetet az évszázadok folyamán. A kövek teljesen le voltak surolva ahogy a jég csúszott meg elolvad rajta. A gleccser nem olyan meredek, ezért is mentem ide, enyhe emelkedő. Mindössze kb. 2km-t mentem felfelé a gleccseren 2500 méter magasságig, mert vissza kellet forduljak. Ekkor volt dél volt, a Nap nagyon sütött és én már 7 órája túráztam. Az út csak oda 16km volt ez szintben 1300 méter szintkülönbséget jelentett. Ez volt eddigi leghosszab túrám 32 km sílécen, jól elfáradtam mire visszaértem a völgybe a kocsihoz.

Most megnéztem milyen a gleccser, ide biztos visszatérek május,júniusban sítúrázni, mikor a Furka hágón kevesebb lesz a hó és akkor feljebb lehet menni kocsival és nem kell annyi szintet mászni. A leglátványosabb rész a gleccser volt, azon fel lehet menni 3600 méterig. Teszek fel néhány képet.
Hajnalban még a Nap is más :) A Hold van az égen, a kép nem edja vissza a fény viszonyokat
Realp ahonnan indultam
Már világosodik
2000 méter felett is voltak kopár részek, máskor itt ilyenkor 3-4 méter hó szokott lenni
fényerő bekapcsolva
2400 méter környékén már több volt a hó
a szél műve, az út egy részén már elolvadt a hó majd jön az 1 méteres hóvastagság
A Furka hágó, háttérben Uri kanton
wallisi völgy nyugat felé enyhe felhővel, bal oldalon a Furka út jobb oldalon a Grimsel hágóút
A Belvedere 2260 méteren a gleccser bejárata
a Rhone gleccser
a befagyott tó
lecsíszolt kövek
néhol a sílécet is kézben kellett vinni
lejárat a gleccserhez
könnyű volt a sínyomot megtalálni
védik a gleccsert amennyire lehet
nem meredek emelkedő
a gleccser oldala, jól látszik réggebb mekkora volt a jégréteg vastagsága
mérőműszerek a gleccseren, amelyek mérik a jég olvadásást
a bal oldalon a grinc után Bern kanton, jobb oldalon a gerinc után Uri kanton én meg Wallisban vagyok
2500 méteren
moréna
a visszafele út
még egy pillantás a gleccserre
a Furka wallisi része, szemben a Finsteraarhorn (4274m)
június végétől itt autók közlekednek
a kilátásra nincs panaszom
A Goldfingert itt forgatták, a völgyben Realp ahonnan indultam. Igen itt állt Sean Connery(James Bond) 1964-ben.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.