Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miért nincs elég hó december végén Svájcban?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Miért nincs elég hó december végén Svájcban?
2016.12.22. 17:00
Az első kérdésedre a válasz: azért nincs elég hó december végén Svájcban mert egy hónapja alig esett valami csapadék. Ez szinte az egész országra érvényes.Október végén hullott valami csapadék, eső illetve hó a magasabb részeken de azt a novemberi főn elolvasztotta. Azóta anticiklon van semmi csapadékkal.

"Miért nem hóágyúznak jobban?" A hóágyúzás szerintem nagyon sok pénz illetve energiába kerül. Ehhez rengeteg víztározóra van szükséges. A kisebb terepek ezt nem tudják kigazdálkodni a nagyok pedig próbálkoznak. 2000 méterig semmi természetes hó nincs annyira, hogy múlt hétvégén mikor a Rigin túráztam 1700m környékén letette a hátizsákomat a földre és ahogy a földre ért kiszállt a por, ennyire száraz a föld. Visszatérve a hóágyuzáshoz pl. Stooson (közép Svájc) december elején hóágyuztak de kevés a tározójuk, hogy behavazzák az egész 35km pályarendszert. Ez nem egy nagy pályarendszer. A nagy terepek is gondban vannak pl. St. Anton am Arlberg(igaz ez a terep Ausztriában van, jelenleg ez Európa legnagyobb pályarendszere). Mikor megnyitottak december 2-án a 305km sípályából 30km volt behavazva a hóágyurendszernek köszönhetően. Múlt hétvégére 90km-t sikerült behavazni a 305km-ből. Ez még csak 30%. Tegnap hazafelé jövet az Arlberg hágón jöttem, 1800m-en az út mellett alig volt hó. Ez mindent elmond a viszonyokról.

Hasonló a helyzet pont mint tavaly ilyenkor Svájcban. Akkor sem volt hó karácsony előtt, most annyival jobb, hogy hidegebb van. Bízzunk benne, hogy valamikor megjön a természetes havazás és nem marad el a tél az idei szezonban Svájcban.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.