Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Románia
Fertő-tető / Muntele Mic
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
adalbert
633 élménybeszámolót írt
633
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Fertő-tető / Muntele Mic
2017.02.24. 18:06
2017 február 23-án ketten vágtunk bele egy új romániai síterep megismerésébe. Battonya körzetében egy nap elérhető síterepeket szemlélve nem volt nagy választék Aranyos és Szemenik jöhetett volna még számításba, de Aranyost már jól ismerem, s ezért a kíváncsiság délre vezérelt, s végül a közelibbnek tűnő Fertő-tető lett a nyerő.
Igazán hasznos információt nehéz volt nyerni, mert a síterep weboldalának guglizása se adott sok információt . Leghasznosabb a https://www.facebook.com/MunteleMicOnline/ facebook oldal bizonyult. Itt írni is lehetett az üzemeltetőnek, aki rövid idő múlva válaszolt is. Hasznosnak bizonyultak az oldalról írt vélemények is, ami eldöntötte, hogy ide hétvégén nem szabad menni. Hét közben meg attól kell tartani, hogy nem is üzemelnek. Minimum 10 fő esetén indítják el a felvonókat - állt a honlapon. Időjárásra is figyelni kell, mert még az üzemeltetők által feltöltött videók ( élő adások) és képek alapján is látszik, hogy sokszor ködös az idő. Az utazásra Battonyától 2 és 3/4 órát adott a Google térkép. S tényleg röpültünk a cél felé a 100 km autópályának és a jó utaknak köszönhetően. Karánsebesig pikk-pakk ott voltunk. Innen kezdődött a haladásban a megtorpanásunk.A főúttól 12 km volt Borlóig , ez még alsóbbrendű útnak megfelelő minőségű és állapotú volt.A térképre tekintve gondolná az ember, hogy elérve a falut a leágazástól a síterepig tartó útnak megtette a felét.Igen ám de itt még csak 360 méterrel voltunk a tengerszint felett, s még 1200 métert emelkedni is kell s így a légvonalban 9 kilométert sem elérő távolság a valójában 24-25 km megtételét jelentette, s milyen úton! Pár képpel illusztrálom is ezt , s a lényeg annyi, hogy majd 50 percbe került mire felértünk ezen a 24 km-en. Utat lehet a nagy hideg miatt nem tudták rendesen takarítani, de akár miért is ,de csapnivalóan nézett ki. Jégbordás volt, s s szinte végig csak egy nyomon volt járható. Hétvégén gondolom milyen káoszt, dugót okoz egy-két szembejövő autó. Nekünk a 24 km alatt kettővel volt találkozónk felfelé és eggyel lefelé, s pont jó helyen ahol volt elég hely a félre álláshoz. A tervezetthez képest félórával később értünk, de az ottani idő szerinti 10 óra helyett még fél tizenegykor sem indították el a felvonót, mire mi is felértünk. Nyugodtan átöltöztünk jegyet vettünk s nem sokkal 11 előtt elkezdtünk síelni. Egy kis épület szolgált a jegyvásárlás, síkölcsönzés és büfé gyanánt is. Napi jegy 65 lej, plusz 10 lej a kaució, amit a nap végén visszakaptunk.
A pályán lévők száma bőven meghaladta a szükséges tíz fős létszámot, s ezért nem feleslegesen küzdöttük fel magunkat azon a jeges úton. Azért voltunk ilyen sokan, mert egy kisiskolás csoport jött fel valamelyik szálláshelyről, s itt próbálgatták sítudásukat. Az oktatójuk mondta-mutatta, hogy nyugodtan álljunk be elébük a sorba, azaz elhalászhatjuk a gyerekek elől a tányéros korongját, mert így nem kell végig várnunk, míg minden második harmadik korongra sikerült ráültetniük egy-egy kölköt. Így sose kellett várakoznunk, s nem is zavartuk a kicsiket se.
Készülve az útra,erősen figyeltem az időjárás előrejelzést, s mivel havazást jeleztek 22-én reggelig ezért egy napot csúsztattunk az indulással. A pár centi hó esett is ahogy jelezték, s bíztam benne, hogy tudják letakarítani az utakat, s leratrakolni a pályát.
Hát az úttisztításra lett volna idejük, de nem végeztek jó munkát.A ratrakolással végeztek még előzőnap nyitásra, mint a facebook oldalukon látható, de ezt nem csinálják minden nap, mert nem láttuk nyomát ratraknak, mikor mi síeltünk. A pálya nagyon jó volt a síeléshez, mindent hó borított jégfoltokat nem láttunk.
Az időjárás az előjelzés alapján várt enyhén felhős később erősebben felhős helyett először volt felhős, s e mellett a pálya felső egyharmadát köd is borította , míg kora délutánra teljesen kitisztult az ég , s megcsodálhattuk a környék gyönyörű panorámáját.

Akkor kicsit pontosítok a pálya leírásában szereplő adatokban. A honlapjukon négy felvonót tüntetnek fel : Teleshi Nordika, Teleshi Felix és Teleshi Borlova és a 3 km-nél is hosszabb TELEFERIC ALPIN MUNTELE MIC-ket. Ezek tényleg léteznek, sőt van egy számomra ismeretlen nevű tányéros felvonó a Teleshi Nordika kétszemélyes beülős és a Teleshi Felix csákányos között is. Így összesen 5 felvonó létezik ezen a hegyen, sőt a Teleshi Borlova is dupla tányéros felvonó lenne igazán, így van Teleshi Borlova 1 és 2. No de van egy nem kis szépséghibája az egésznek, hogy az egészből csak a Teleshi Borlova 1 működik ebben a szezonban ,esetleg az a térképen még nem is jegyzett ismeretlen nevű tányéros is néha hétvégén. TELEFERIC ALPIN MUNTELE MIC amely felhordta ide régebben a vendégeket elhagyatottan áll. a völgyállomása épp 12 kilométerre van fentitől közúton. Ebből az következik, hogy ez lehetett az a honlapon még mindig szereplő 12 km hosszú pálya Partia Maloasa néven. Régebben ez a 12 km valami murvás rossz út lehetett, amit pár éve leaszfaltoztak, s így télen is fel tudnak járni az autók a síterepig hólánccal vagy nélküle.Ezért a Partia Maloasa-át örökre el lehet felejteni, mert út lett belőle. Sajnos a keskeny és nem kielégítőén takarított út lett a szűk keresztmetszet ennél a sípályánál.Emiatt elfogytak a síelők, s így nem éri meg minden felvonót üzemeltetni. A másik rákfenéje a telepnek, hogy nincs egyetlen hóágyú sem , emiatt bizonytalan, hogy milyen pályát talál itt az ember.Olvastam, hogy egy esőzés után van, hogy tiszta jégpáncéllá fagy az egész pálya.Most majd 50 cm a hóréteg vastagsága, sehol sem látni kavicsot és földes részt. Gond az is , hogy az egyetlen működő pálya környékén nincs WC. Régebben lecsúsztak egy étteremhez, s egy működő felvonóval vissza tudtak jönni. Most is le lehet csúszni, de akkor a hátán a léccel kell felballagni az embernek. Az egyetlen működő pálya a Borlova 1 egy egyszerű kék pálya, tanulóknak, gyengén síelőknek jó, de már egy közepes síelőnek sem jelent kihívást. Mi egy napot jó hangulatban töltöttünk itt,kedvünkre síelgettünk zárásig.
S van itt egy dolog, ami miatt mindenképpen javasolni tudom mindenkinek, hogy egyszer látogasson ide,s az pedig nem más , mint a panoráma. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy szép időben járjon erre az emberfia, hogy láthassa a hófödte csúcsokat. Délre és keletre a Szárkő hegység, mögötte a Retyezát látható, nyugatra a Szemenik-hegység, északra a Ruszka-havas és közöttük a medencék terülnek el.
Jobb sorsra érdemes ez a síterep, de út és hóágyú kellene, s akkor télen is olyan sokan járnának ide, mint nyáron lehetnek.
Hazafelé ránk sötétedett, de még Lugoshoz közel is világított mögöttünk e hely jelképe a hatalmas fehér kereszt.
DSCF6578.JPG
DSCF6496.JPG
DSCF6499.JPG
DSCF6505.JPG
DSCF6502.JPG
DSCF6507.JPG
DSCF6509.JPG
DSCF6517.JPG
DSCF6520.JPG
DSCF6521.JPG
DSCF6524.JPG
DSCF6525.JPG
DSCF6531.JPG
DSCF6558.JPG
DSCF6567.JPG
DSCF6574.JPG
DSCF6589.JPG
DSCF6590.JPG
DSCF6591.JPG
DSCF6596.JPG
IMG-20170223-152019.jpg
IMG-20170223-174019.jpg
IMG-20170223-174135.jpg
IMG-20170223-174722.jpg
DSCF6491.JPG
DSCF6494.JPG
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.