Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Különbség a síoktatók között

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
janos.garai
1 élménybeszámolót írt
1
9 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Különbség a síoktatók között
2020.01.15. 20:33
Nem mintha szakértő lennék a témában, de egy saját tapasztalat segíthet másokon ezért talán érdemes megosztanom. 35 voltam, mikor először volt léc a lábamon Sappadában, (és ez sajnos már 24 éve volt) haverokhoz csapódtam, akik már síeltek azelőtt is. Mondtak néhány instrukciót aztán otthagytak. 4. nap lejöttem a piros pályán, de senkinek nem kívánom . . . Majd jó pár év elteltével újra rávettek, akkor is vak vezet világtalant alapon "vettem órákat a szomszédoktól". Szóval koca síelő lettem . . . Ennek ellenére vonzottak a hegyek meg a jó levegő, valahogy családi programmá vált évente egyszer a csúszkálás a kék pályákon. Gyermekem az egyik iskolai sítáborát követően leszólva a rettenetes technikámat úgy hagyott állva, hogy még a nyomát sem láttam. Aztán pár éve barátját, (most már vőlegényét) tapasztalt profi oktatóra bíztuk, ő már most jobban síel mint én. Viszont tavaly végre én is elfogadtam egy fiatal, 20 éves síoktató segítségét. 4 nap alatt megtanított carvingolni. Pedig rengeteg rossz berögződésemet kellett kiirtania. Mindeközben az évek során estem, keltem, volt már bordarepedésem is, mert a botomra sikerült rázuhanni egy zöld meredekségű pályán, mert azt hittem itt ugye baj nem érhet . . . De nagyot esni igazán csak nagy sebességnél lehet, ezért most már én is megriadok magamtól időnként, mikor megfeledkezem róla, hogy jövőre 60 leszek és úgy igazán megeresztem a léceket egy meredekebb pályán.
Szóval az üzenetem:
1.: Esések adódnak, az benne van a pakliban, de "tanuló sebességnél" nem fogod kitörni a nyakadat. (Persze a kioldó legyen jól beállítva a kötésen)
2.: Az oktató kora nem garancia semmire, bár a tapasztalat előnyt jelenthet, viszont fiatal profi tanácsait is érdemes megfogadnia egy hobbisíelőnek.
3.: Bármilyen hivatalos síoktatóval jobban jársz mint a magukat szakértőnek gondoló haverok, rokonok "tanításaival".
4.: A neten terjedő videók aprólékosan elmesélik és demonstrálják a technikát, de olyan ez, mint a biciglizés, ha nem ülsz fel rá nem érzed a lényeget. Szerintem biciglizni sem lehet úgy megtanulni, hogy ne esnél egy párat közben . . . (Ráadásul betonon, nem havon!)
Üdv
J
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.