Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ausztria
Schladming 4 hegy: Planai - Hochwurzen - Reiteralm - Hauser Kaibling
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSAKCIÓ
Tauernresidence Radstadt - 20% szezonzáró kedvezmény
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
gerikir
8 élménybeszámolót írt
8
9 éve tag
2019.04.07. 22:22
Az egyhetes sítúránk során 2019. március 28-án síeltünk egy napot a 4 hegyen. Ez egy kedvezményes hét (ladies week) volt Ski Amadé-ban, így 7 éjszakás foglalás esetén minden második síbérlet ajándékba járt. A bérlet 25 terepre volt érvényes, ami 760km-nyi pályát takar.

Az időjárással szerencsénk volt, mert a héten érkezett egy hidegfront, ami friss havat hozott a felsőbb szakaszokon, az utána jövő 1-2 nap felhős idő meg nem olvasztotta fel annyira a pályákat.

A terv az volt, hogy oda-vissza besíeljük a négy hegyet egy nap alatt. Hát, sikerült, de egy kicsit neccesen. Reiteralmban tettük le az autót 9 óra körül, felmentünk középállomásig a kabinossal. Ott mentünk két kört a rövid szlalom pályán, ahol automata videókamerák követik a csúszást, és otthon a síbérlet alapján le lehet tölteni az anyagot. Nagyon mókás. Aztán felszékeztünk a tetőre, közben alattunk hivatásos versenyzők repesztettek elképesztő módon a kijelölt gyakorlópályákon. Innen egy nagy szintkülönbséget menve, lesíeltünk Pichlbe, hogy utána két másik lifttel már Hochwurzen tetejére érjünk.

Irány a hegy túloldala, mindig jobbra tartva leérkeztünk Rohrmoos-ba, de komótos sebességgel csúsztunk tovább Schladming felé. Ez a legalsó szakasz nagyon különleges volt. Lombhullató fák, üdülők, lakóházak között vezetett a pálya, néhol aszfaltutakat keresztezve. Fent príma hó volt, de itt lent már csak a pályán volt egy fél méteres kásatenger. De ez így volt élmény: télből a madárcsicsergős tavaszba szűk 15 perc alatt.

Egy zuhatagos folyó felett vitt a kabinosunk a 3. hegyre. Ez az egyetlen része a 4 hegynek, ahol láthatóan nem lehet sítalpon visszajönni a völgybe, muszáj lifttel megtenni ezt a szakaszt visszafelé. Planain volt a legtöbb ember, nyilván Schladming városának köszönhetően. Különösebben nem zavart, a megannyi pálya és lift szépen eloszlatta. Biztos az utószezon miatt, de a lifteknél sorbanállás még itt sem volt. Nagyjából besíeltük a hegyet, aztán célbe vettük Hauser Kaiblingot. Egy igazán príma pálya, a 13-mas vitt arrafelé. Érdekes módon a 4. hegyre az összeköttetés nem 750 méteren, hanem egészen felül történik. A liftek itt tényleg csak azért vannak, hogy egyik hegyről át lehessen síelni a másikra. Lassú libegők, kietlen helyen visznek felfelé. Ha választani kéne, hogy melyik felvonón ragadjak fenn éjszakára, akkor az nem a Senderbahn lenne.

Hauser volt talán a legnyugisabb rész, egy jó hosszú lesiklás után elértünk utunk legtávolabbik pontjába, a 2a pálya aljába. Kb. 3 órányi síelésre/liftezése és légvonalban 15km-nyire az autónktól. Ideje volt tehát visszafelé venni az irányt. Nem volt egyszerű kibogarászni, hogy melyik lifttel is kell menni, hogy elég magasan legyünk az összeköttetéshez. Csalóka ugyanis a térkép, néha nehéz megítélni, hogy merre lejt egy pályaszakasz, merre érdemes menni egy elágazáskor. Sajnos nem igazán volt jól kitáblázva, hogy merre kell menni egyik hegyről a másikra. Volt egy-két tévesztés részünkről, ami miatt kezdtünk kicsit aggódni, hogy visszaérünk-e. Még 3 hegy és 3 völgy állt előttünk, és már du. 1 óra volt. Hauseren érdemes megemlíteni az új fun pályát. A legjobb volt egész Ski Amadéban. A 8-as pálya mellett fut, nagyon hosszú. A legviccesebb, amikor egy rendőr figura traffipaxolja az elhaladó síelőt, mindenféle hangeffekttel kísérve :)) Továbbá egy szakaszon kettéválik a cross pálya, nagy élmény párban síelni. Hol az egyikünk megy alagútban és a másik felette egy hídon, hol fordítva. Közben a két pálya folyamatosan keresztezi egymást és mindenféle móka elemek vannak közben.

Szóval kalandos volt az út visszafelé, de végül H4-kor már a reiteralmi hegyen voltunk. Számolni kell azzal, hogy ebben az irányban kétszer is találkozik az ember olyan lifttel, ami a jánoshegyi libegő sebességével vetekszik. Illetve főszezonban gondolom sorállás is könnyen kialakul. Összességében tetszett a hely, szinte egyszer sem mentünk ugyanazon a pályán vagy liften, rengeteg erdei pálya van, nagyon hangulatosak. Szép a kilátás az Enns völgyre és a szemközti Dachsteinra. Kezdőknek viszont nem annyira ajánlom. Egyrészt eltévedni, mivel nagy a terep, és szerteágazó liftek és pályák vannak mind a négy hegyen. A sok fa miatt pedig nehezen belátható a pályarendszer, és csak Hauseren akad némi széles és lankás kék pálya.

A síbérletet kihasználva kipróbáltuk Zauchensee-t, Snow Space-t, Schladming-Dachstein-t és Gastein-t is. Mindegyik jó volt valamilyen szempontból.

Röviden: Ski Amadéba vissza kell jönni, mivel méretéből és lehetőségeiből adódóan egy életen át tartó síelés is kevés, hogy az ember megunja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.