Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Val Cenis
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
mizsolt
14 élménybeszámolót írt
14
12 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Val Cenis
2015.02.03. 22:32
Val Cenis 2015 jan. 25-30

Idei autóbuszos franciaországi síelésünk helyszínéül Val Cenist választottuk. Kedvező ár, jobb szállás, könnyebb, gyorsabb megközelítés, melyhez ugyan kisebb sírendszer társul.
Az utazás, most is a szokott módon, rendben zajlott az Unitravel szervezésében egy megfelelő síboxos busszal. Szállásunk a Valmontsban volt Lanslebourgban a sípálya mellett. Ez a korábbi leírásoknak megfelelően egy korrekt szállásnak mondható. Még kevés hó esetén is teljesen pályaszállás, mivel a mellette lévő pályát hóágyúzzák ha szükséges. A pálya közel, a főutca néhány percre, ingyenes kismedence, fizetős szauna és gőz, + reggelente bagett és sütemények a recepción. Igaz free WI-FI nincs, csak fizetős.

A hójelentésben olvasott adatok (50-180 cm) most is elgondolkoztatóak voltak mivel a völgyben a pályák mellett az északi oldalon a hóréteg kb. 5-15cm volt. Az 50 cm a pályákon lévő mesterséges hóra utalhatott, de azt így is túlzónak tartottuk. Az alsó részeken a korábbi meleg front nyomai a hóágyuzás ellenére is érződtek. A hegyen felfelé haladva egyre gyarapodott a hótakaró vastagsága, és kb. 1800m-től már jó minőségű természetes hó volt a pályákon és a pályák mellett is. ( ahonnan nem fújta el a szél..) A 180 cm-t azonban egy “kellő alapossággal” kiválasztott helyen mérhették...

Az elmúlt években az összekötő liftek (Termignon-Lanslebourg) kivételével nem sok fejlesztést lehetett látni.A Franciaországban megszokott viszonylag elavult liftpark található itt is. A fontosabb ülősliftek szerencsére gyorsak, csak a buborék hiányzik róluk a rossz időben.
A csúcsra vivő lift azonban egy lassúbb 4 üléses,( Igaz itt egy gyors 6 üléses könnyen zsúfoltságot okozhatna a legfelső részen.....) mint a Termignon-i felső ülős, mely úgyszintén régen megérett a cserére.

Sorakozni a kabinos lift kivételével szerintem sehol nem kellett egész héten, esetleg a solert 6 ülősnél időnként néhány percet, mivel az a legkedveltebb pályákhoz vitte a síelőket.
A mások által leírtak ellenében kijelenthető, hogy a nyitva tartott pályákat minden reggelre ratrakolták. Szerdára még a csúcsról induló fekete pályát is megjárták. Sajnálhatják akik később kezdtek, majd sopánkodtak a pályák állapota miatt.
Reggelente például szuper volt a Lanslebourgba vivő ramasse is. Később buckás lett, majd előkerült a műhó alap, ezért érdemes volt feljebb menni. Fent a szélesebb részek tovább bírták, a keskenyebb meredekebb pályák hamarabb buckásak lettek.(bec rouge,tomba,solert záráskor is jó volt) A pályán kívül minden nap lehetett csúszásra alkalmas területeket találni, még a hétvégi nagyobb havazás előtt is. Val Cenis egyik hiányossága, hogy kevés a szélesebb, kellemes esésű igazi “karvingolós” pálya. Akik kimondottan ezeket keresték, csalódás érte őket. Itt az alsó részeken a kék pályák nagy része a nyáron használt utak behavazott állapotban. Ezek keskenyek, így a meredekebb részeken pillanatok alatt buckásak és jegesek lettek. Viszont a zöld színnel jelzett pályán ( mely valójában a hágóra vezető “nyári” betonút) a legkezdőbbek is le tudtak csúszni a szállásig, ha volt türelmük hozzá.

A zord időjárás ellenére is végig lehetett síelni mind a 6 napot. Volt felhős, ködös idő, majd napsütés dermesztő hideggel, később enyhébb időben havazott, majd a havazáshoz szél is társult. Ennek ellenére nagyon jókat lehetett csúszni, csak alkalmazkodni kellett a körülményekhez. Szűk csapatunk minden nap nyitástól-zárásig nyomta. Az utolsó napon nem ment minden lift a felső részen a havazás és a szél miatt, pedig déltől járathatták volna a “solert” 6 ülőst is. A pályák ratrakoltan várták a síelőket....

Érdekes látvány volt, mikor pénteken délután 2 nap változó intenzitású havazás után a “mont cenis” húzólift környékén több helyen teljesen kilátszottak a kövek, mert a szél elfújta a havat.(Chopok-on láttunk ilyet bőven) Elgondolkodtató, mit írjanak ilyenkor a hójelentésben...... (pedig a hegyen 2 nap alatt esett minimum 30-40 cm hó!!!!)
Lanslebourg település már csütörtökön havas lett, a pénteki havazás után szombatra pedig “mesés”. Mondani sem kell a hangulatában mennyit változott a környezet.
Haza utazásunk reggelén ismét napsütés, és friss hó a völgyben. Jó lett volna maradni, vagy ekkor kellett volna érkeznünk.

Összességében jót síeltünk így is, bár az időjárás lehetett volna kegyesebb hozzánk. Természetesen jártunk ennél jobb, nagyobb síterepeken is, de itt is lehet csúszni akár egy hetet is. A rendszer nem túlságosan nagy, és viszonylag sok a pályák közötti átcsúszó szakasz, de ennek ellenére lehet itt jókat síelni. Abban az esetben, ha nem akarunk sokkal többet fizetni egy hasonló méretű sírendszerért (ilyen színvonalú abszolút pályaszállással!!!) akkor kénytelenek vagyunk ennyit utazni.
Első nap (vasárnap) viszonylag sokan voltunk, később kevesebben lettünk a pályákon. A lifteknél szerencsére nem kellett sorakozni. (a kabinosnál volt néha sor, de azt amúgy se használtuk) Aki járt nagyobb terepeken az tudja milyen az, ha rossz idő esetén lezárnak szektorokat, így kezdődik a “komolyabb” sorakozás a működő lifteknél.

Aki megpróbált és tudott alkalmazkodni a körülményekhez , az szerintem jól érezte magát....
IMG-5292.JPG
Lanslebourg
Valmonts
Valmonts
Valmonts
A Lanslebourgba vezető pálya:ramasse
IMG-5323.JPG
IMG-5325.JPG
A ratrakolt fekete pálya: M. Jacot met
IMG-5317.JPG
M.Jacot solert
IMG-5329.JPG
M.Jacot solert
IMG-5333.JPG
IMG-5346.JPG
IMG-5344.JPG
met
ramasse
IMG-5360.JPG
IMG-5359.JPG
IMG-5363.JPG
Val Cenis
IMG-5408.JPG
IMG-5416.JPG
IMG-5415.JPG
Lanslebourg
Lanslebourg
Termignon
Termignon
Modane
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.