Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Les Sybelles
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
pistamester
2 élménybeszámolót írt
2
9 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Les Sybelles
2019.02.02. 17:58
Üdv!

Január 19.-26. között töltöttünk el egy csodás hetet a Skilines szervezésében. Szállásunk St Jean d'Arves faluban volt, ami nem túl nagy, de nagyon közel volt minden. Az apartmanunk átlagos volt - francia viszonyokhoz képest - mi úgy mentünk, hogy két fővel nagyobb apartamnt kértünk, így nem kellett senkinek sem a nappaliban aludnia és kényelmesen elfértünk mind a tízen (ez nekük kb 6500 HUF/fő többletköltséget jelentett, ami egyáltalán nem volt vészes). Az út kb 17 óra volt busszal mindkét irányban, semmi esemény nem volt. A szálláshoz - Fontaine du Roi - a busz nem tudott közvetlenül felmenni, kb 300 métert kellett a busztól csomagokkal felfelé gyalogolni, ami nem volt kényelmes. Ráadásul korán érkeztünk, és a szállást csak kb f5-kor lehetett átvenni, ezért el kellett tölteni még bő 2 órát érkezés után. Szerencsére nem volt ezzel fennakadás, mert a csomagokat ott hagytuk a recepción, és elmentünk sajtot venni. (Van egy nagyon jó sajtos kb. 20 perc sétára a falutól, de az ingyenes síbusz, ami fél óránként jár, szintén megáll ott. Érdemes elmenni oda annak aki szereti a sajtokat, de számítson rá, hogy adott esetben akár fél órát is sorba kell majd állnia.)
A szálláshoz ugyan tartozott wellnes is a recepción, de nem próbáltuk ki. A Fonatine du Roi apartmanok több nagyobb apartmanházban vannak szétszórva, nekünk szerencsénk volt, mert a mi apartmanunk olyan házban volt, ami pályától kb. 50 méterre állt, ezért reggel le tudtunk csúszni a háztól a felvonóhoz, este meg a sípályáról közvetlenül a házig. A bolt és a pék is 2 perc sétára van, ezért az elhelyezkedés tényleg kíváló.
Ami a pályarendszert illeti, nekem nagyon tetszett. Igaz, nagyon nagyok a távolságok, emiatt korán el kell indulni hazafelé a távolabbi részekről, a gerinceken a felvonók - melyek többnyire tányérosak és lassúak - 4 óráig jának, de a központi felvonók f5-ig működnek. Alaposan körül kell nézni, hogy honnan hová milyen úton lehet eljutni, pl. St Sorlin-ből St Jean-ba csak úgy, ha közben felmegyünk a pályarendszer legmagasabb pontjára, igaz St Sorlinből van síbusz is délután St Jean-ba, de a többi településről nincs. Tömeg szinte sehol nem volt, sorbanállni szinte sehol nem kellett. A felvonók nagyobb része azonban régi, egysebességes lassú felvonó, és sok a tányéros is.
Reggelre a pályákat mindig megcsinálták, emiatt délelőtt még frissen ratrakolt pályákon lehet csúszkálni.
Az időjárást illetően nekünk a 6 nap síelésből 5 napon napsütéses idő volt, de e mellé átlagosan -10 fok is társult, többször jeges széllel a felvonókon, ami ellen semmi nem véd.
Nekem nagyon tetszettek a Grand Truc melletti piros pályák, azokat mindenkinek javaslom - bár az oda menő felvonó a pályarendszer egyik leglassúbb liftje. Vannak olyan pirosok, amelyeket nem kezelnek, mint pl. a tufs vagy a super G. Ami nagy meglepetés, hogy a j.n augert feketét ratrakolták, ezért ott is "könnyedén" le lehet jönni.
A hóhelyzetet illetően nekünk nem volt nagyon szerencsénk, mert akkor már 1 hónapja nem esett hó, emiatt az alsóbb részeken lévő pályák nam igazán voltak havasak, pl Les Bottiers felé, vagy a La Balme oldalában. A kevés hó (átlagosan 80 cm) miatt a legtöbb fekete és sok piros/kék pálya is zárva volt. Ennek ellenére folyamatosan lehet csúszni össze-vissza, sok olyan pálya van, ahol alig akad síelő, ezért itt lehet fejleszteni a sítudást, pl. petite vadrouille, liévre. (Sokan főleg St Sorlin, Le Corbier és La Toussuire központi részén vannak - a falvak mellett közvetlenül -, mert ezek dedikált zónák kezdőknek.) A felsőbb részeken soha nem volt tömeg. Nagyon tetszett az, hogy a felső részek a gerinceken vannak, ami miatt nagyrésze a rendszernek belátható könnyen.
St Colomban felé egyszer érdemes elmenni, mert végig egy kékkel jelölt, de inkább zöld pályán lehet végigcsúszni, (a vissza út bő 1 óra), viszont itt lehet nagyjából egyedül erdős részen síelni, a rendszer nagy részén sehol egy szál fa.
Ami még fontos, hogy a falvakban 4G alig akad, ezért mobilnetezni nehézkes, nekünk általában a felvonókon ülve jöttek meg az üzenetek.
Sok helyen van piknikes asztal, ahol kényelmesen le lehet ülni, és megenni a szendvicset, ami szintén jó.
Összességében nekem pozitív csalódás volt a rendszer, nagyon tetszettek a kopár havas hegyoldalak és a piros pályák is. Érdemes egyszer kipróbálni, mert annak ellenére, hogy az olcsóbb uticélok közé tartozik, simán lehet élvezni a rendszert 1 héten keresztül.
DSCN2840.JPG
DSCN2843.JPG
DSCN2856.JPG
DSCN2899.JPG
DSCN2900.JPG
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.