Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Les Sybelles
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
bord
35 élménybeszámolót írt
35
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Les Sybelles
2008.01.21. 09:13
Sybellesi élménybeszámoló!
Mi 2008. január 5-től 12-ig voltunk St.Sorlinban a Residence Orée Des Pistes nevű apartmanban. Egy 8 személyes apartmanban hatan voltunk,így nem kellet senkinek emeletes ágyon aludni.
Hajnal kettőkor indultunk Budapestről egy 806-os Peugeot típusú gépkocsival.Az út kifelé elég jó volt, igaz sok vendégmunkás ment vissza. Ausztriában kicsit ködös idő és -6 celsius volt. Olaszországban,Velence környékén belefutottunk egy kis dugóba, itt kb. negyven percet araszolgattunk,de utána sima volt az út, néha esett az eső +5 celsius körüli hőmérséklet.
A Fejus alagúton simán átmentünk /13 km/,viszont az ellenkező irányban kb.5 km sor volt. Az alagútdíj 40euro személyautóra oda-visza (retúr jegyet kell kérni!), 7 napig érvényes,olasz pályadíj 39euro kb. Ausztiában a gázolaj 1.26e (e=euro) ,olaszoknál gázolaj 1.31e, franciában 1.22e a gázolaj, a benzin kb. 5centtel drágább és persze itt is kutanként változik.
Itthonról csak egy kis húst vittünk, ami belefért a hűtőtáskába,mert szűkös volt a hely.
Franciáknál vásároltunk a Saint-Jean-de-Maurienne nevű városkában. Itt kell letérni a pályáról,innen jön a hegyi útszakasz /25km/ ami a síközpontba visz. Itt van Geant,Champion,Lidl (bevásárlóközpontok) az árakban és a választékban is ez a sorrend, természetesen az első a legjobb és legolcsóbb véleményem szerint.
Ezek a főút mellett helyezkednek el kb.2km távolságban. A bevásárlóközpontokban kb. 0,50 Euroval olcsóbb minden, mint fent a síközpontban pl. Boursin sajt a kedvencem 1,77e a Bevásárlóközpontban, sípályáknál 2,30e, Magyarországon 1400.-Ft.
Az apartman elég szűkös (kb. 45 m2), 8 személyre egy fürdőszoba+WC, plusz a félemeleten volt még egy WC.
Viszont az apartman felszereltsége elég jó, volt mosogatógép, kávéfőző, teafőző, grilles micro, 4 főzőlapos tűzhely, elegendő konyhafelszerelés stb...Az apartman pincerészében volt egy 6 x 12 m uszoda, szauna, gőzkabin, ami műszaki okok miatt nem működött, a sípálya kb. 50 m-re volt.
Ajánlott mindenkinek a nagy síbérletet megvenni, mert rossz idő esetén át lehet síelni másik pályarendszerbe.
A pályarendszerek a hegy tetején vannak összekötve, a Toussuire-Le Corbier közötti lenti átjáró nincs mindig nyitva. Mi jártunk úgy St. Sorlinban, hogy nem működött a csúcsra menő hatos lift rossz idő miatt, ezért a pályákon kicsit sokan voltak, jegessé váltak,hamar lecsúszkálták . Így kocsival átmentünk St. Jean D Arves nevű síközpontba, ahonnan már meg lehett közelíteni /át lehet csúszni/ a másik kettőre is.
Talán a St. Sorlini pályáknak rosszabb a vonalvezetése, a többi síterepen sokkal hamarabb talál mindenki saját tudásának megfelelő pályákat.
A St. Sorlin hegycsúcsi átjáró / Toussuire-Le Corbier felé/ 6 napból kétszer zárva volt,igaz ez a legmagasabb pontja / St. Sorlin 2620m/ így itt fúj legjobban a szél,ráadásul a frontok is erről jönnek, sokszor megfogja a hegycsúcs a felhőket. Az első nap esett az eső 1800m-ig,így kicsit jegesek lettek a pályák,de fölötte 10cm friss hó esett. Volt szikrázó napsütésben is részünk /3 nap/, 2200 méter magasan pólóba ülve napoztunk,ittuk a forralt bort /3euro/ ,cola 3dl 3e,kávé1.5e,forrócsoki extra habbal 4e,sör 2.5e,egyszerű étel 8e.
Az egyik nap kicsit vicces jelenettel álltam szemben,olyan szél volt 2100 méteren St.Sorlinban a kék pályán ahol kb. 20-30km/h az átlagsebesség az emberek szó szerin egyhelyben álltak,nem is ment a csúcsra a hatos beűlős lift. Gyorsan lecsúsztunk,kocsiba pattantunk és átmentünk St. Jean D Arves-be /5km/ amit egyébként síbusz köt össze St.Sorlin-al.Itt szikrázó napsütés,semmi szél fogadott bennünket.
Mint már említettem St. Jean D Arves-en át lehet csúszni Corbierbe,Toussuirebe és ezek szélvédettebb helyek. St.Sorlin és Toussuire-Le Corbier hegycsúcsi átjáró között van lehetőség pályán kívűli csúszásra amit csak gyakorlottabbaknak ajállok,jó idő esetén ki lehet nézni a felvonóról a meghódítani kívánt területet. St.Sorlin 1500-1600m /itt vannak a szállások/ innen kettő beűlőssel lehet elérni a csúcsot,a hegy túloldalán lecsúszni Toussuire -Le Corbier felé. Újjabb hatos beülős ami felvisz a csúcsra, 2431 méter magasra. Itt lehet választani vagy Corbier vagy Toussuire felé lehet menni.
St.Sorlin 1600m-Corbier 1550m túra a hegyen át kb. 50 perc gyorsabb menetben természetesen síléccel vagy snowboarddal csúszva. A szombati nap mikor jöttünk haza 30-40 cm friss hó esett,hóláncot fel kellett tenni. Sajnos kint sem valami ügyesek az autósok ha leesik a hó,a szerpentínen bemegy a busz méllé a kanyarba,pedig látja ,hogy nem fog elférni a másik autós pedig rááll. Így gyorsan kialakul a dugó főleg turnusváltáskor.
Hazafelé a Frejus alagútnál nem volt csak 600 méteres sor,így is 40 perc volt mire eljutottun a bejáratáig.Én nem tudom mit bénáznak a franciák mert az olasz oldalon 4 kocsi állt csak,ott nem volt torlódás. Mi kifele hajnal kettőkor indultuk és este nyolcra értünk oda,ebből 3 óra volt város nézés vásárlás Saint-Jean-de-Maurienne-be.Nekem ez volt az ötödik francia síterület,ahol jártam.
A tapasztalatom szerint az apartmanok franiaországban szűkösebbek,de jó csapattal és némi bátorítóval észre sem veszi az ember .Viszont 2000 méter fölött mindíg van hó,nem olvadt le a hegyoldal,pályaszállás,nem kell kocsikázni a pályára,nagy pályarendszerek megfizethető áron.
Majd megpróbálok képet is felrakni.
Ha valakinek kérdése van megpróbálok tudásom szerint rá válaszolni.
Jó Csúszást Kívánok!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.