Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
gorogrob
19 élménybeszámolót írt
19
9 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: 3 völgy: Val Thorens, Les Menuires, Meribel, Courchevel
2020.02.02. 15:03
2020.01.25-2020.02.01 voltunk itt síelni a skilines szervezésével.

Utazás: végig autópálya, a Les Menuires-i emelkedőt leszámítva. Este 7 körüli indulás és délután 3-ra érkezés. Vissza hasonló reggel 9-es indulás hajnal 2-kor érkezés. Vásárlási lehetőség volt oda-vissza is Albertville-ben, vagy ahogy a buszon hallottam "Albertfalván" :) Szokásos megállókkal.

Szállás: Mi egy 3 fős apartmanban voltunk ketten (Reberty negyed, Median hotel). Több kiszállási pont is volt, így a kipakolások és kulcsok átvétele 2 órát vett igénybe. Kis hűtő, mikró és mosogatógép volt. Ehhez kezdéskor elfelejtettek tablettát adni, de amikor jártam az irodában és rákérdeztem a tisztító eszközökre, akkor a kezembe nyomtak egy kis csomagot, amiben volt 3 tabletta, mosogatószer, szivacs, meg tisztítószer. Azt néztük, hogy ezt a franciák símán kiadját 4 főre is, de 2-es elegen voltunk.

Pályák: Teljes bérletünk volt és ezt többször (amikor az idő is úgy akarta) kihasználtuk. Nem síeltünk minden pályán, de bejártuk a területet. Tulajdonképpen a 6 napból 2 tökéletes, 2 elfogadható és 2 "havazós" volt. A 2 említett napon olyan 50 cm hó biztos esett, ami kellett is a pályáknak. Amit a hójelentések írnak, szerintem nem fedik a valóságot. A havazás előtt több helyen látszott a föld, voltak kövek. Utána jobb lett a helyzet. De 1,5 m hó nincs a pályákon, ahogy kb. írják pl. a bergfex-en is...
Meribelben a Saulire exp alatti pályák hosszúak, dinamikusak, többször köröztünk ott. Lehet kombinálni kék-piros-zöld részeket. Több variációban is le lehet csúszni. Itt a felvonó és lesiklás aránya 1/3 - 2/3. Ezt vettük észre. A többi helyeken fordulhat az arány, mert vannak rövid pályák is. Egyszer az utolsó napon fel tudtunk menni (30 perces sorbanállás árán) Val Thorens-ben a 3200m-es csúcsra. Megérte ennyit várakozni. Nagyon szép kilátás volt. Többször nem erőltettük, inkább csúsztunk. Pályákat nem tudok kiemelni, sok pályát kipróbáltunk. Jól ki van táblázva a terep, sítérkép nélkül is boldogul az ember a 2. naptól. A szállásra egyébként vissza lehetett csúszni. Nem igazi "pályaszállás", mert reggelente egy kb. 2-300m-t sétálni kell a pályára. Ez amikor leesett a hó, bemelegítésnek is jó volt. Visszafelé lejtett a pálya, így a hátsó bajáratig csúsztunk. Amúgy a Sunny és a Bruyeres felvonóhoz lehetett közvetlenül csúszni. Ez a 2 felvonó 9:10-kor nyitott, nem előbb, sőt volt hogy 10 perccel később is pl. a Bruyeres.
A pályák jó kezeltek, de pl az utolsó napon 2000m felett is 10 fok volt, ami nem tett jót a pályáknak. Buckásodás volt délután, de addig nagyon jó minőségben kitartottak. A 2 hóeséses napon korlátozottan menten a felvonók, így tömegeket koncentrálódtak kis helyen, ez azért eredményezett többször veszélyes helyzeteket. De amikor jó az idő, a felvonóknál a sorok gyorsan haladnak, ha ki is alakul valamennyi. Ritkán kell sokat sorban állni. Reggel persze, amikor mindenki első akar lenni, akkor előfordulhat hosszabb pause. :)

Összességében azt mondhatom, hogy itt mindenki megtalálja a saját pályáját, ha jó az idő sokat lehet csúszni és a szomszédos falvakba is könnyen, gyorsan át lehet jutni. Az időjárás előrejelzésket fenntartással érdemes kezelni, mert egy helyi oktató szájából hallottam felvonozás közben, hogy itt gyorsan változhatnak a viszonyok.
A Les Menuires-i szállás jó választás, persze az sem minden, hogy pontosan hol helyezkedik el. Innen gyorsan el lehet indulni különböző irányokba.
IMG-20200126-105910.jpg
IMG-20200127-104221.jpg
IMG-20200131-113401.jpg
IMG-20200129-083606.jpg
IMG-20200130-074807.jpg
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.