Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elkészült: Bovec és Sella Nevea összekötve

2009.11.25. Stánicz Balázs

Jó hírünk van a Bovec és Sella Nevea rajongóknak, a két síterepet az idén összekötik, így karácsonytól létrejön Szlovénia egyik legnagyobb síterepe, ahol egészen májusig garantált a hó.
A kabinos próbaüzeme 2009. november közepén
A kabinos próbaüzeme 2009. november közepén
Akár már a tavalyi szezonban is létrejöhetett volna az olasz (Sella Nevea) és a szlovén (Bovec-Kanin) oldal összeköttetése. Sajnos 2008 nyarán nem várt problémák bukkantak fel az engedélyek során, így bürokratikus okokból kifolyólag félbe maradt az építkezés.

Egy évvel később, májusban újra kezdődtek a munkálatok, és bár még némi utómunkálatok hátra vannak, de kijelenthetjük; létrejött egy álom. Igen álom, ugyanis évtizedek óta szóbeszéd volt a két síparadicsom összeköttetése. Korábban politikai okok, majd később, amikor a határok eltűntek anyagi okok végett nem jött össze a beruházás. Szlovénia 2006 nyarán a Prevela csúcsától egy négyülésest épített, ekkor már lehetett sejteni, hogy néhány éven belül elkészül az olasz oldalon is az összeköttetés.

Na persze, ha már elhárultak a politikai és anyagi gondok, sőt a bürokrácia is igent billentett a projektre, akkor jön Murphy törvénye, ami ezúttal az időjárást jelentette. Az elmúlt szezon során esett hatalmas hómennyiségnek köszönhetően jó egy hónapos csúszással indultak, majd novemberben leesett egy méteres hó sem kedvezett az építésnek.

A sok millió eurós beruházás keretében az olasz Rifugio Gilberti (Gilberti menedékház) mellől indul a vadonatúj nagykabinos, ami ún. funifor típusú lesz 100 fő befogadóképességgel. Ez azt jelenti, hogy két kötélen fog futni egyik és másik irányba is a kabin. Többek között ilyen felvonó üzemel a Stelvio gleccseren is. Ezek a nagykabinosok a két kötél miatt még igen nagy szélben is biztonságosan üzemeltethetőek, elvileg a 100 km/h-ás széllökéseket is állják.

A funifor a már említett ház tövéből viszi a síelőket, egészen a Prevela tetejéig, ahonnan a már szlovén fenségterületeken lévő négyülésessel csatlakozhatunk be a Kanin pályarendszerébe. Vissza az olasz oldalra a kabinossal vagy a mellette, a Prevela szurdokában futó piros pályán juthatunk. Így összesen 30 km kezelt lesiklópálya áll rendelkezésünkre és javarészt ülő-, és kabinosfelvonókkal érhetjük el a sípályákat. A összeköttetésnek óriási jelentősége van, különösen az eddig kicsit elfeledett Selle Nevea számára.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.