Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Saint Gervais Mont-Blanc
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
hu1zam
432 élménybeszámolót írt
432
15 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Saint Gervais Mont-Blanc
2019.01.15. 21:43
Az Alpok egy újabb fehér foltját pipáltam ki januar 5. és 12. között: Evasion Mont Blanc.
-utazás: péntek éjfél után indultunk Érdről Pápára (ahonnan mikrobusszal mentünk tovább). Itthon, ugye, akkor állt be a tél. Az M7-en másfél sávnyi tisztított út, a 8-as uton félsáv, Veszprémtől Farkasgyepűn át semmi úttisztítás, aztán Körmendig szép "fehér" aszfalt és sűrű havazás. Ezután Szlovénia-Olaszország-Franciaország száraz út... Jó tudni: a Mont Blanc alagútnál megtévesztő módon ki van írva, hogy hét napra érvényes a jegy, de ez azt jelenti, hogy pl. a mi esetünkben érvényes volt visszafelé is (tehát szombattól szombatig)!
-szállás: puritán... Nagyon hiányoztak az éjjeli szekrények, illetve a ruhás szekrények. Viszont a St. Gervais-i kabin 43,5 m-re volt :), Les Contamines 8 km autózásra
-pályák: rengeteg, mindenféle szintű. A színezésnek nem kell bedőlni, még a zöld pályákon is rendes carving volt sokszor. Minden kék pályán volt egy pár hosszú letörés, ami még Labanciádában is setét vörösnek minősül - de nem baj. Arrafelé nem volt az osztrák hóprobléma, de azért elkaptunk egy kis havazást, ami ratrakolás után jött - ezáltal Megeve-ben elvileg jelölt pályán off piste állapotok voltak, nagy élvezetünkre.
-árak: a boltokban jobbára hazai színvonal (a sok finom sajt fele annyi, hoztam is bőven). A pályakocsmák viszont drágák. Pl. utolsó nap búcsúként elfogyasztott 4 cent calvados + 1 pohár Edelweiss = 20 eur (igaz az épületet 1870-ben tették a hegytetőre, itt láttam olyat, amilyet még sehol: volt egy karám a léceknek, ahol egy "ruhatáros" srác rátette a síre egy cetlin a tulajdonos nevét, majd távozáskor elmagyarázta, hogy merre tovább. Az intézmény neve: Ideal 1850). Sejthető, hogy nem volt sorban állás a pultnál :)
-összegzés: aki bírja a hosszú utat, indulhat. Sok jó pálya, eszméletlen táj, és itt is igaz, amit tavaly Les Sybelle-ben tapasztaltam: az egyszerű franciák is rájöttek, hogy ilyen helyeken turizmusból élnek - manapság már nem gond, ha az ember nem beszéli folyékonyan a nyelvüket, de illik legalább franciául köszönni a dolgozóknak (jó hangosan, mert akkor letisztítják a hótól a felvonó ülését!)
-ami talán szomorú: hazafelé a szlovén határig összesen 3 magyar autót láttunk. Évekkel ezelőtt nem így volt (persze, lehet, hogy megunta a nép a hosszs autózást, vagy inkább repülővel megy arrafelé, vagy csak a szomszédba. Ebbe a 3-ba beleszámoltam egy buszt is).
St.-Gervais-ruhatar.jpg
szepseg.jpg
Le-Jaillet-delutani-palya-allapot.jpg
Les-Contamines-1.jpg
Les-Contamines-3.jpg
Megeve-melyho-a-palyan.jpg
St.-Gervais-1.jpg
St.-Gervais-eglise.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.