Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Szlovákia
Skalka
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
rsebi
80 élménybeszámolót írt
80
16 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Skalka
2020.02.02. 22:43
Szombaton Skalka sípterepet választottam, mert honlapjuk szerint ment az összes nem freeride-os pálya, hó is esett és az időjárási körülmények is kedvezőnek tűntek. Továbbá érdekeltek a jelenlegi állapotok is.

Előzetes informálódás
Már az egy kisebb rejtélyt okozott, hogy pontosan milyen pályák és liftek is működnek. Nehezítette a tájékozódást, hogy a honlap csak és kizárólag szlovákul érhető el (zászlók csak dísznek), úgy hogy a pályák és a liftek nincsenek megszámozva/betűzve és mindehhez egy újnak mondott térkép (ezen nem szerepel újként a négyüléses), amin megint máshogy vannak jelölve (illetve nem jelölve) a felvonók és a pályák. Mindenesetre az kiderült, hogy a régi nagy tányéros liftek már nem fognak működni. Pályák közül a kettes teteje becsúszópályaként továbbra is üzemel, valamint a nagy pálya mellett még kettő kisebb (nagy pálya részeként) és a Blondy, bébi mennek.

Utazás
Budapestről szokásos útvonalon (2-es, 66-os) mentem egészen Hontnémetiig, onnan pedig 51-esen Selmecbánya felé egészen az R1-es autóútig, majd egy keveset az autóút mellet aztán Martin felé egy kicsit aztán fel a szerpentinen Körmöcbányánál. (a település belvárosa hangulatos) Az 51-es minősége és útvezetése azért hagyott kívánni valót maga után. Az út 3 óra 10 percig tartott.

Első benyomás és helyzetkép
Szocreál a javában. Kátyús jeges parkoló fogadott, érkezésemkor kb. egy tucatnyi autóval (8:45).
Pénztár felé haladva többszintes felújított panelszállót és kisebb konténeres síkölcsönzőt, bufét láttam. Az egyetlen kasszánál nem volt sor., így gyorsan megvettem a jegyet. (a pénztáros nem tudott angolul)
Aztán elindultam a régi liftek környékére. Az első csalódás rögtön a becsúszópálya tetején (régebben kettes jelzésű) ért. A honlap szerint a pálya jó és üzemel, a helyzet, hogy teljesen használhatatlan, sáros köves alig látni rajta havat. (Ma néztem, hogy szombat reggel 8-kor módosították korlátozottra.) Tovább haladva egy hatalmas mondhatni ipari tányéros felvonó maradványával szembesültem, ami a túraútvonalra ágaskodott. Érdekes látvány volt, ekkor úgy éreztem, hogy a mai nap múzeumlátogatással fog telni. Mellette a Ziarska Romik fekete pályák (4-6), amik felvonó nélküli freeride pályaként vannak nyilvántartva a honlap közlése szerint. A pályán foltokban van hó, annál több kő és már félméteres fenyők nőttek ki pályaszerte. (végül is, ha leesik egy méter, akkor egyszer le lehet menni rajta, aztán mászás és újra). Aztán a Blondy felvonó hangjára lettem figyelmes, ami már megyegetett, szó szerint, mert néha olyan hangja volt, mintha meg akarna állni. Közben ment a pályakarbantartás, miközben a pályán már volt síelő. Egy alkalmazott lapátolta a havat a kikopott részekre. Mentette a menthetőt, bár még így is maradt bőven kikopott felület. (Limba-ról lejebb)
Egyébként azon a részen több talponálló is üzemelt amik egyébként hangulatosak voltak és bele is illetek a tájba. Ha nincs pálya, akkor igyunk mottó is találó lehetne. (fekete pálya tetején találtam egy törött whisky-s üveget).

A pálya

Kis keresgélés és kérdezősködés után megtaláltam a pályához vezető utat, aztán láttam egy modern és szép szállodát és pár teljesen új és igényes apartmant is. (gondolom a panoráma miatt kerültek oda)
A pálya lejtése teljesen rendben van, nincs benne letörés, fent kellemesen piros lent meg kék inkább, valamint a széllessége is megfelelő. Valamivel több mint egy kilométer hosszú és 240 m a szintkülönbsége. Mind a két tányéros a lenti részben van, bal oldalon az egyik a snowboard park mellett, a másik pedig a jobb oldalon a kettes pálya kicsúszásánál. (Ez rosszul van jelölve a térképen.) A pálya minősége a honlap szerint nagyon jó volt, a valóságban szerintem inkább a korlátozottat ütötte meg, hiszen nagy terjedelemben látszódott a föld, sok esetben a kő és a fú is. 11-12 között lehetett a legjobban csúszni, amikor már felszállt a köd, délutánra már kikásásodott és még több kő került elő. Nem értem, hogy lehet itt 50 centi hó. Nem hittem a szememnek.

Az ülőszékes
Teljesen rendben volt. Látszik, hogy pár éves. Egysebességes behúzószalagos, kényelmes beszállni kiszállni, a mikrofonból meg szólt a jó kis zene.

Limba étterem
Délben megérkeztem az étteremhez, mellette láttam egy újabb felvonóleletet és az egykori pályát, aztán beérve szinte minden asztalnál ültek. Nagy fapados étterem, szó szerint (inkább menza jellegű) Kb. 5 melegétel közül lehet választani. Az étel megfelelő minőségű volt az adag azonban lehetett volna több, mindenesetre azért a pénzért drága volt. Egy órára ki is ürült az étterem.

Egyéb
A pálya alján és tetején is van egy-egy röviditalt árusító bódé stand. A lift kiszállójánál pedig egy bunker (félkész valami), amiben gy büfé és egy mosdó is található.
Szép volt a kilátás a hegytetőről, lehetett látni Besztercebányát és a környező hegyeket.
Egyébként úgy láttam, hogy a központ inkább a rekreációra helyezi a hangsúlyt.

Összegezve
Csak síelésre nem javaslom a terepet, a 22 eurós ár ellenében sem.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.