Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bosznia-Hercegovina: Jahorina

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
adamlehner87
4 élménybeszámolót írt
4
5 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Bosznia-Hercegovina: Jahorina
2021.02.03. 22:43
Sziasztok!

Múlt héten voltunk Jahorinán. Ami a síelést illeti Bosznia eddig abszolút radar alatt volt, a fórumnak hála találtunk rá - ezúton is köszi.

A kijutás sima ügy volt Horvátországon keresztül tranzitálva, 48 óránál nem negatív PCR teszttel. A horvát határőr csak annyit kérdezett, hogy hova megyünk. Elég későn és hirtelen jött az ötlet, így Jahornán nem, helyette a közeli Pale településen találtunk számunkra megfelelő szállást. A pálya 15 perc volt, teljesen vállalható távolság. Az út az autópálya hiánya ellenére tűrhető volt, viszont a rengeteg kamera kissé frusztráló (bár őszintén nem tudom be tudják-e hajtani az esetleges büntetést, mindenesetre jobb az óvatosság).

Első délután a helyi kicsi sípályát látogattuk meg, ráhangolódásnak jó volt, de síélmény szempontjából felejtős. Valójában Jahorina sem egy nagy terep, viszont szerethető. A pályák nagy része reggelente tökéletes állapotban volt, ugyanakkor délutánra eléggé buckásodtak. A 3,5 sínap alatt mindenféle időt sikerült kifognunk, a felhős, de világos hideg naptól, a 2m-es látótávolságú ködös napon át a ragyogó napsütésig és olvadó hóig volt minden. Hétköznap nem volt tömeg, és legfeljebb rövid sorban állással meg lehetett úszni a legtöbb felvonónál, viszont a szombati tömeg már a parkolóban is katasztrófa volt. Ráadásul rengeteg volt a kezdő, és az éppen oktatáson résztvevő, rendes íveket menni az első két csúszás után gyakorlatilag lehetetlen volt.

Ami viszont még szombaton is szenzációs volt és semmiképpen sem szabad kihagyni szerintem, az az esti síelés. Nincs tömeg, csak gyönyörűen kivilágított pályák és kellemes sült szag a pálya aljánál.

Ahogyan lentebb geri45 is írta, az éttermek, hütték nyitva vannak, ami most különösen fantasztikus volt. Számunkra üröm az örömben, hogy a dohányzás mindenhol megengedett, és sehol sincsen elkülönítve nem dohányzó rész. Az árak és az ételek viszont mindenért kárpótolnak:)

A maszkviselést és egyéb szabályokat a helyiek elég lazán veszik, bár a látszatra adnak, minden felvonónál állt pl. egy "covid control" feliratú ruhát viselő ember tablettel a kezében. Némelyikükön orr alatt volt a maszk:) A helyiek egyébként mindenhol nagyon kedvesek voltak, ugyanakkor a felvonóknál elég gyakran ment a tolakodás. Ez még magyarként is furcsa volt :)

A hazaút már kevésbé sikerült simára. Úgy számoltunk, hogy még a kijárási tilalom kezdete, azaz este 8 előtt hazaérünk, mert korábban utánaolvasva nem találtam erre vonatkozóan egyértelmű információt. A forgalom, szakadó eső majd szakadó hó - és egy finom, de nevetségesen olcsó ebéd - miatt azonban jócskán elcsúsztunk, fél 8-ra értünk a horvát-magyar határhoz Udvarnál. A határőrök bár kedvesek voltak, de nem voltak a helyzet magaslatán, a két karanténpapírt 1,5 óra alatt sikerült kitölteniük. Cserébe azt mondták, hogy ha megállítanak akkor mutassuk be a papírt és nem lesz gond a kijárási tilalommal.

Ettől eltekintve én mindenkinek ajánlom, aki megengedheti magának a 10 nap karantént (ami valójában 9, mert az érkezést is beleszámolták), vagy a 2 PCR tesztet, illetve nem veszélyeztetett és nem tart különösebben a vírustól. Az esetleges kellemetlenségekért cserébe valódi síélményben lehet része.

Néhány kép itt: https://sielok.hu/fotoalbum/jahorina-2021-januar/galeria/
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.