Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Off-piste biztosítás?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Stefi05
61 élménybeszámolót írt
61
15 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Off-piste biztosítás?
2009.02.16. 06:38
"Akár több millió forintunkba is kerülhet egy figyelmetlenség

A külföldi utazások alkalmával a kint tartózkodás időtartamára kötött utas- és poggyászbiztosítások manapság meglehetősen elterjedtek. Kevés ember gondol viszont arra, hogy egy külföldi síelés alkalmával a biztosítás megkötése ellenére egy esetleges síbalesetből adódóan akár milliós összegű kiadásokkal kell számolnia. A sípályán bekövezett baleset esetén ugyanis a károsult minden kárát a balesetet okozó személy viseli, még akkor is ha a károsultnak volt biztosítása.

Az idei síszezonban esett meg egy honfitársunkkal Ausztriában, hogy a sípályán egy ugratás folyamán – a szükséges körültekintést elmulasztva – összeütközött egy előtte haladó síelővel. A baleset következtében a károsult agyrázkódást, állkapocscsonttörést és zúzódásokat szenvedett. Tekintettel arra, hogy a magyar síelő elismerte felelősségét, ellene az illetékes osztrák ügyészség gondatlan testi sértés elkövetése miatt büntetőeljárást, a károsult ügyvédei pedig kártérítési pert indítottak.

A kártérítési per keretében, tekintettel a károsult sérüléseire, azok orvosi kezelésének költségére, valamint a sérülésnek a károsult életvitelére gyakorolt hosszú távú kihatásaira (azaz a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni kár ellentételezéseként) 20.000,- Eurót (mintegy 6 millió Ft) követeltek a károkozótól. Mivel a magyar fiatalember utas-baleset biztosítása nem tartalmazott felelősségbiztosítást, nem volt kibúvó, ki kellett fizetnie a súlyos összeget.

Az eset legfontosabb és igen aktuális tanulsága, hogy egy külföldi síelés alkalmával ajánlatos olyan utasbiztosítást kötni, amely tartalmaz felelősségbiztosítási szolgáltatást, megfelelő költségtérítési limittel – mondja Dr. Bánki Orsolya a régió hat országában érdekelt enwc jogi tanácsadó csoport budapesti partnere. - A biztosítás megkötésekor pedig érdemes pontosan tájékozódni arról, hogy az általunk választott biztosítás milyen káreseményekre terjed ki – fűzi hozzá a szakember."

Aki már régebben kötött alpenverein biztosítást esetleg beszámolhatna a tapasztalatairól.
A biztosításon kívül használta-e a kártya előnyeit? (szállás, hegymászás stb..) Az összes eu országra érvényes, vagy csak Ausztriára?

Köszi Stefi
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.