Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Szlovákia
Chopok dél és észak
síterep infó oldal
ÉRDEKEL
SZÁLLÁSAKCIÓ
Wellness Hotel Bystrá - "Smart choice" csomag - 2 éjtől
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Chopok dél és észak
2022.03.15. 14:30
Chopok-dél 2022.03.10-12

Talán érdemes levonni a tanulságot. Ebből nem fogok rendszert csinálni, mert a Chopokon már semmi nem olyan, amiért szerettük, és szeretni lehet. Éppen ellenkezőleg. Ahol az ember meghagyta, ott a moly pusztította ki teljes hegyoldalakon az erdőt, ami világvége hangulatot áraszt. A fák már nem védenek a nap ellen, ezért hiába van hideg, a havat megsüti a nap, visszafagy, és egy nap után vége. Erről nem a befektetők tehetnek. Amiről igen, az a tönkretett hegyoldal, a Deres oldalába vájt szervízút újrahasznosítva, hogy legyen kék pálya is, a pirosak kiszélesítve, hogy a tömeg ne csak fel, hanem le is tudjon jönni. A völgyben új szállodák épülnek, de akkorák, mint egy lakótelep (franciaországi sífalu, megvan?). Már van nagy parkoló, 5 Eur, de egy derüs napon ez sem elég, marad az útszéli megállás, mint anno. Ezeknek hely is kell, bekötőút, fizetőkapuk, egy ipartelep az egész. A felvonók is. A húzóslifteket leállították, megszüntetik, már az ülősöket se járatják, ha elég a kabinok kapacitása. A GoPass és az online jegy jól működik, neten kifizetve olcsóbb. Ausztriával összehasonlítva: ipari sízésből ugyanazt kapod, de nem kell annyit utazni és olcsóbb a szállás. Freeride: sokkal kevesebb már a lehetőség, mint régen, de nem lett több az ember pályán kívül, még egy ilyen kirajzásos napon sem. Sőt, érdekes, hogy a középső rész, a Krupová gerinc a patakkal, teljesen el lett felejtve. Utolsó csúszásnak lejöttem ott, és még nem voltak nyomok.
Felhős napokon, vagy ínséges időben (mint mostanában), érdemes még számolni vele, mert már az Alpokban is beszűkültek a lehetőségek. A tömeg ugyanaz, de ez közelebb van.
Na de, ha nem kell felvonó, akkor milyen? Nosztalgia, megnyugvás, belső mosoly és elégedettség. Elkezdtem bejárni azokat a kisebb hegycsúcsokat, amikkel fiatalon még csak szemezgettem, de nem szántam rá időt, vagy a kuloárok tűntek túl meredeknek, hogy lejöjjek rajtuk. Tehát van itt még lehetőség, ami megmaradt. Ha a csúszásélményt már nem a túlzsúfolt pályák mellett keressük, akkor ez a völgy még rengeteg felfedeznivalót és örömteli lecsúszást tartogat. Ami elég is.

https://sielok.hu/fotoalbum/chopok-del-2022-golo/kep/1/
https://sielok.hu/fotoalbum/velky-gapel-golo/kep/1/
https://sielok.hu/fotoalbum/tale-2022-golo/kep/1/
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.