Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fun Carving tanácsok

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Fun Carving tanácsok
2011.02.07. 13:11
Hsz-eidből látom, értesz hozzá, bár a "kártékonyságot" illetően nem értek veled egyet.

Ha valaki ezt a technikát is elsajátítja, akkor csak többet tud meg a sízésről-boardozásról. Használni pedig úgysem fogja állandóan, de ha olyanok a körülmények, akkor miért ne?

Véleményem szerint semmi káros mozgás nincsen benne, és gyakorlatként felfogva (én például úgy szoktam, ha ilyet oktatok), bizonyos mozdulatok megérzésében, és például a súlypont "kezelésében" akár nagy segítség lehet.

Példaként: épp a múlt héten néhány tanítványomnál elég ronda, szinte berögzült hátraterhelést igyekeztünk gyógyítani. Ez többüknél együtt járt az elégtelen élhelyzettel is. Bizonyos "funcarving" gyakorlatokkal nagyon jól sikerült oldanunk a hátul lógást, és sikerült "ráéreztetnem" őket a határozott élezésre. Más gyakorlatoknál, mozgásoknál feltünően hamar -gyakorlatilag már a következő menetben- beépült (elkezdett beépülni persze) a "normál" sízésükbe a helyes súlyponti helyzet, és elkezdték "igényelni" a nagyon határozott élezést. (többeknél éppen a tanulással együtt járó kicsúszások, elfekvések oldották a korábbi feszültséget, eséstől való félelmet, és emiatt határozatlan élezést-terhelést)

Sokszor pedig segít a az ív végének pontos megtalálásában, és a határozott élváltás kialakításában.

Arról nem is beszélve, hogy sok "ácsorgó" haladót így lehetett mély tartásba kényszeríteni a leggyorsabban, illetve "bemozgatni" őket térdből.

Kész technikaként pedig szerintem (és a tanítványok szerint is) élvezetes, szórakoztató dolog néha kicsit "fun-kodni".

Én eddig semmi káros hatását nem tapasztaltam senkin. Sem ha gyakorlatként alkalmaztunk bizonyos elemeket, sem ha kész technikaként síeltünk így. Sőt.

(természetesen én jól, iskolázottan síelőkről beszélek, nem magukat haladónak valló/gondoló, ám valójában rossz technikával, flatterolva csúszkálgató síelőkről...)

Bizonyos helyzetekben pedig kimondottan hasznos lehet, mint olyan dolog, ami kis izgalmat, változatosságot hoz az -esetleg kicsit ellaposodó- tanulásba. (ez persze pedagógiai kérdés,nem is kapcsolódik ide szorosan)



Más: én még olyat a büdös életben nem láttam, hogy valaki jól(!!!) síeli a "fun" technikákat, de mást nem tud jól síelni. Aki nem tud élezni, helyesen terhelni, élt váltani, az nem tudja ezeket valóban jól megsíelni.

Aki több technikát ismer, és tudja őket alkalmazni, annak nem okoz gondot ezek -szinte automatikus- váltogatása, sőt a minél élvezetesebb sízés titka épp a változatosságban rejlik.
Előzmény: (vau 107732)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.