Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Cserbenhagyás

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Cserbenhagyás
2006.03.18. 20:58
"Nincs mit tenni, benne van a pakliban." ?
"félni nem kell meg felfújni az ügyet sem."?

Nekem karakteresen más a véleményem. Igenes félni kell, (jobb félni mint megijedni). És igenis fel kell fújni, és világgá kell kürtölni.
Sőt, fel kell lépni. Fel kell világosítani. A megelőzés érdekében kampányokat kellene folytatni.
Amúgy pedig meggyőződésem, hogy az un. őrültek kevesen vannak. Viszont látom, (síoktatóként sok időt töltök a sípályákon) hogy egyre több amatőr síző képzeli magát versenyzőnek. Jellemzőjük a beszűkült, csak magukra, senki másra nem figyelő haladási mód. És az is jellemző, hogy fogalmuk sincsen arról, miszerint a sípályákon vannak kötelezően betartandó közlekedési szabályok. Ez ellen igenis lehet, és szükséges is tenni.

Most márc. 14 -én, engem is elütött hátulról egy (gondolom a zajló versenyek hevétől tüzet fogott) snowboardos magyar fiú. Amikor kérdőre vontam, még neki állt feljebb. Hogy jövök én ahhoz, hogy úgy csinálok oldalra egy kanyart, hogy nem nézek előbb hátra, hogy nem jön - e ott valaki.

FIS 10 (nemzetközi síkressz):

4. Pont. Előzhetünk fentről vagy lentről, jobbról vagy balról, de csak akkora távtartással, hogy a megelőzott síelőnek elegendő mozgástere maradjon.

Én úgy tapasztalom, hogy a legtöbb más által okozott baleset az előbb említett 4. pont megsértéséből ered.

Féreértés ne essék, nem a gyorsan haladás ellen vagyok. De fontos, hogy tudjunk lassan is menni, akár fekete pályán is. És tudjunk megállni, ha szükséges. És szükséges megtanulni a "defenzív vezetést" a sípályán. Állandóan figyelni, és ha mi vagyunk hátul, és előzni akarunk, nem kicentizni, hanem a lehető legmesszebbre elkerülni a másik síelőt, mert sosem lehet tudni, mikor kezd bele egy előre nem kiszámítható manőverbe.

Kedves síelők és boardosok!
Tegyünk a tudatlanság és a felelőtlenség ellen. Tegyük szóvá, ha olyasmit látunk, amiből baj lehet. Legyünk igényes, felelős síelők.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.