Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Les Orres
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Goliathus
1 élménybeszámolót írt
1
11 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Les Orres
2013.02.22. 19:42
Február 09-tól 16-ig családommal síeltünk Les Orres sípályáin. Valamennyi körülményt figyelembe véve, véleményem szerint Les Orres jó síterep, bizonyos esetekben (fontos az ár, kezdő, közepes, vegyes sítudású csoportok, családok) jó választás lehet, de vannak sokkal jobb – bár drágább - síterepek is Franciaországban.
Általában hátrány, hogy nem túl nagy, ezért aktív síeléssel, a francia egyhetes turnus 6 napja alatt teljesen besíelhető. A kilenc ülőliftből, csak három, ami gyors és viszonylag modern.
Ezzel szemben jelenetős előnye, hogy jóval olcsóbb, mint más, sokkal nagyobb és komplexebb síterep. Családban és 6 napos síelésben gondolkodva, ez fontos tényező lehet. A 6 napos családi (két felnőtt és két 18 év alatti gyerek) jegy 500€, ezzel szemben a nagyobb síterepek esetében ugyanez kb. 650€-nál kezdődik (Alpe d’Huez 697,50€, 3 völgy - Trois Vallées 832€, Les Sybelles 685€). A pályák jól karbantartottak és változatosak, az abszolút kezdők is találnak maguknak kellemes, nagyon jól síelhető pályákat. Fontos még megemlíteni, hogy a síterep egyes részein (Centre Station, Pousterle felvonó felső végpontja) ingyenes WIFI lehetőség van.

A pályarendszer három főbb részből áll:
A legalsó a Champ Lacas (1550m), innen egy négyszemélyes ülőlifttel (Champ Lacas) lehet 1853-ra feljutni, a lift lassú és régi, de működik, sorban állással nem volt probléma. 1853 m-ről van még egy szintén lassú és régi, háromszemélyes lift (Grand Clos), mi ezt a lassúsága miatt általában nem használtuk, inkább a Champ Lacas felső végpontjától átcsúsztunk a pályarendszer középső részéhez.
A Champ Lacas-al és Grand Clos-al síelhető részek jók, kellemes zöld, kék, piros, fekete pályák (minden variáció, kezdőtől erős haladóig), csak a lift lassú, ezért mi – bár Champ Lacas-ban laktunk – ezeken a pályákon keveset síeltünk.
A Centre Station (1650m) a pályarendszer központi része, innen megy egy hatszemélyes, az előbb említetteknél kétszer gyorsabb, modern felvonó (Prelongis). Ez már jó lift, ezért, illetve, mert ez visz fel az eggyel magasabb szinten lévő szintén modern és gyors további két ülőlifthez (Fontaines/Poustrele), itt már néha kisebb sorban állás kialakult. Gyakorlati tapasztalat, hogy kb. ½ 12-től kb. 14.00-ig minden kiürül, nincs oktatás, üresek a pályák és a liftek. Mi ebben az időszakban síeltük a legjobbakat (az ebédet áttoltuk délutánra, vagy kora estére).
Az eggyel magasabb szinten lévő két modern üllőlift, alapvetően már piros pályákra visz (van két kék is, de szerintem egyes részeken enyhén piros), ezért itt szinte sose kellett sorban állni, a két felvonó közül valamelyiknél biztosan kevesen voltak.
Az egyetlen negatív elem, hogy a két felvonó végpontja bár fent nagyon távol van egymástól, de lent összefutnak a pályák és ezek a közös pályaszakaszok néha zsúfolttá váltak, illetve nap végére általában eljegesedtek.
A Fontaines/Poustrele liftek felső végpontjaitól indul egy-egy korongos felvonó, ezeknek a felső végpontjától több, egy kicsit szerintem rövid, de ugyanakkor nagyon széles, nagyon jól kezelt, általában üres, kedvelhető piros pályán lehetett visszacsúszni a korongos felvonók alsó végpontjához.
Az egyik lift (Poustrele) fenti állomásától, használva a Gran Cabane, leghosszabb piros pályát, le lehet síelni a legalsó liftig. Ennek a pályának az eleje nagyon jó, korrekt, piros szakasz, a pálya közepe beszűkül és nap végére (közepére), egy kb. 40-50 méteres szakaszon átmegy enyhe feketébe (az itt kb. 3-4 m széles pálya szélei, a nap közben középről kitolt hó miatt buckássá vállnak, a középső 1-1,5m széles „folyosó” kemény jeges hó). A pálya utolsó szakasza nagyon hosszan, enyhe lejtéssel, néhány helyen nagyon lassú lecsúszás, ami még a zöld pálya nehézségét (gyorsaságát) sem éri el. Néha használtuk ezt a pályát is, de nem lett a kedvencünk.
A sípálya harmadik, legmagasabban fekvő része Bois Mean (1800m). Ez nekünk kiesett, mert mi Champ Lacas-ban laktunk, ennek ellenére egyszer kétszer használtuk az itt lévő négy személyes ülőliftet (Preclaux), de ezt sem kedveltük, mert a Champ Lacas-nál említettel azonos, régi, lassú lift volt, így innen is mindig a középső részhez tértünk vissza.
Összességében mi nagyon jól éreztük magunkat, szerintem a más helyekkel összehasonlítva alacsonyabb árérét, ha nem is tökéletes, de nagyon jó síelési lehetőséget kaptunk. A síterepet véleményem szerint elsősorban családoknak, kezdő, haladó síelőknek, változatos síelési tudással rendelkező csoportoknak a legideálisabb.
IMG-1766.jpg
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.