Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Ukrajna
Bukovel
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
nimbus2
39 élménybeszámolót írt
39
9 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Bukovel
2018.02.22. 23:14
Kicsit megkésve, de leírom én is a tapasztalatainkat, 3 teljes nap síelés Bukovelben 2017. december 21-23 között:

Utazás saját autóval történt Románián keresztül, ott nem volt gond az utakkal, lehetett rendesen haladni. Román-Ukrán határon múltidéző átkelés: várakoztatás, autó és utasok papírjainak alapos átnézése, csomagtartó-tetőbox-utastér átnézés, kérdezősködés hová megyünk-mennyi időre, stb., másfél óra alatt jutottunk át. Túloldalon magyar rendszámot látva elénk ugrott egy ember, kezében hatalmas köteg pénzzel és bekiabált hogy forintot vált 10-es árfolyamon, gyorsan kikerültük és mentünk tovább :) Később kiderült, hogy ettől valamivel kevesebbért adta az ATM a helyi pénzt, szóval jó döntés volt a neppert kikerülni.
Ukrajnában a hátralévő 99km-t a vacak utak és hóesés miatt 3 óra alatt tudtuk megtenni, de ez visszafelé (vasárnap) hóesés és forgalom nélkül is 2,5 óra menetidő volt. Az útfelület csak egyszer fogyott el kb 30 méreten, itt jól jött az erősített-emelt futóművel szerelt autónk.

Szállás az 1-es felvonótól kb 350m-re volt, a központi parkolótól 1,5km-re. Sícipőben gyaloglás az 1-es felvonóig esélytelen, mert nincsenek járdák a főút mellett, csak kitaposott ösvény, ami hóval takart jeget jelent. Ezért inkább bementünk autóval a 7A pálya melletti domboldalon lévő fizetős parkolóba (napi 50 hrivnya), innen 20 méter gyaloglás után a pályán vagy és be lehet csúszni a központba, visszafelé meg a pályáról a parkolóhoz.

Síbérlet vásárlás gördülékenyen ment reggel az 1-es parkolóház alsó szintjén, gyerekkedvezményt megkaptuk, bankkártyával lehetett fizetni.

Mindhárom nap rengetegen voltak. Nem sokan, hanem őrült sokan és ez nagyon zavart minket. A rövid pályák miatt gyorsan a felvonónál vagy, egy felvonó több pályát szolgál ki ezért hatalmas tömegek várakoznak beszállásra. Ez jól látható a térképen, csak előre nem tudatosult bennünk, különösen zsúfolt helyek: 2,5,7,11,15 felvonók. Nem volt ritka a 10-15 perc várakozás, ami akár még elviselhető is lenne, ha nem a helyi sajátos stílusban történne a "sorakozás". Vagyis nincs sorakozás, hanem tolakodás van minden irányból, taposnak egymás lécén és lábán. A laza testkontaktus alap, szorosabbnál se lepődj meg :) Azt hittem ebből balhé lesz (pl. feleséget/barátnőt/kisgyereket lábközé vesz egy nagydarab ukrán férfiember), de nem, itt ez a megszokott, fapofával tűri mindenki. Sehol nem találkoztunk még ilyennel, ez nagyon helyi dolog lehet, esti síelésnél szorozd meg a nappali tömegnyomort hárommal...
Szóval ne vidd a saját léced és cipőd, ha félted a karcolásoktól, szerintem a helyiek 90%-a bérelt felszereléssel síelt, ezért őket nem izgatja az amortizáció. Nekem a vadi új cipőm úgy nézett ki 3 nap után, mint a régi kb. 5 év elteltével, mindkét cipő alsó 2-2 csatjáról letaposták a festést a léceik éleivel :(
Egyébként a felszerelés bérlés nagyon olcsó és rengeteg lehetőség van rá, szószerint minden harmadik üzlet síkölcsönző, kabátot-nadrágot-kesztyűt is lehet mindenhol bérelni.

Valószínű, hogy az elmúlt években nem volt ennyire zsúfolt a terep, de most hallottuk az országos rádióban, hogy folyamatosan megy a bukoveli hirdetés, aztán óriásplakáton Kievből repülőjáratokat+busztanszfert hirdetnek Bukovelig, stb., szóval nagyon megy a marketing és ez rengeteg embert vonz oda. Apropó rádió: mindenhol bömböl a rádió és a zene, ilyen mértékű "kihangosítással" sem találkoztunk még Ausztriában vagy Franciaországban :)

A sípályák állapota jó volt, a tömeg miatti buckásodás természetes dolog, ezen nem lepődtünk meg. Pályák kitáblázása néhol nem jól látható helyen van, lezárt (meg nem nyitott) pályákon "lazán" síelnek kicsik-nagyok-kedzők, stb., ilyet azért máshol ritkán látni. Másik furcsaság, hogy akármilyen gyors voltam, mindig volt tőlem gyorsabban, de rosszabbul síelő kamikáze, továbbá rendszeresen bevágtak a lányom és közém, ez a "centizgetés" néha félelmetes volt.
Ezért, és a sorbanállási tolongás miatt kisebb, de már nem a bébipályán síelő gyerekkel nem ajánlom Bukovelt.

Nekünk az étkezéssel nem volt problémánk, a magyarországi éttermi árak kb felére lehet számítani, viszont előre foglalni kellett asztalt vacsorához a zsúfoltság miatt. A pályák melletti létesítményekben európai színvonal fogad, hideg-meleg italok-ételek, tiszta mosdók, gyereksarkok-játszóterek. Angolul-németül csak kevesen, főleg a nagyon fiatalok voltak hajlandók megszólalni, de még a szálláson sem tudott a személyzetből senki ezeken a nyelveken. Ezért le kellett porolni a régen tanult orosz tudást és a telefonos fordítóprogram is jó szolgálatot tett :)

Összegezve: mi nyugisabb helyekhez vagyunk szokva, nem kimondottan családi síelésre való, Budapestről ugyanilyen távolságra van jobb ár/érték arányú síterep, ezért 3 csillagos értékelést adok.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.