Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Időjárás Ausztriában

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
golo
959 élménybeszámolót írt
959
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Időjárás Ausztriában
2019.10.27. 01:19
Nem tudom, hogy 5-6 év múlva milyen nyarak vagy telek lesznek. Még abban sem vagyok biztos, hogy melegebbek. Van ciklikusság is (ami lehet rövidebb és hosszabb lefolyású), vannak befolyásoló tényezők, amiket nem ismerek, és a véletlenek. Az, hogy most ilyen meleg van: véletlen. Az, hogy jövő héten megjön a tél, szintén véletlen. Véletlen? A januári nagy havazás is véletlen volt? (Az időjárás csupa véletlen.) De ennyi véletlen már nem lehet véletlen. Valami történt az időjárással. Mi lehet az? Mi a közös ezekben a kilengésekben?

A kilengések. Az, hogy a mi szélességünkön általában uralkodó nyugat-keleti irányú áramlásban hullámok alakulnak ki úgy, hogy bennük az áramlás iránya északira vagy délire fordul. Ezeket a légkör kavargó dinamikája, a Föld forgása, a hideg és meleg levegő találkozása és állandó keveredése, a sztratoszféra folyamatai, a napsugárzás erősségének változásai, a terep egyenetlenségei, és még sok minden más befolyásolják. Mindnek megvan a maga oka, egyik sem véletlen, de így együtt már azok. A magasnyomású légköri képződmények, a gerincek és anticiklonok (AC) aktuális helyzetétől függ az, hogy hol lesznek a hullámvölgyek és csúcsok, és mi éppen melyik oldalon vagyunk, vagyis hideget kapunk-e vagy meleget.

Az, hogy ezek az AC-k hol alakulnak ki és időznek huzamosabb ideig, szintén a véletlenen múlik. Az ezt befolyásoló okok lehetnek azok, amik éppen most, a szemünk előtt változnak meg. Mi pedig ebből a megváltozott, szélsőséges időjárást vesszük észre. Azt, hogy a kilengések (az amplitúdók) nagyobbak lettek. Aszályos nyarak Németországban, amitől az ottani erdők pusztulni kezdtek. Vagy forróság és erdőtüzek Skandináviában. Viharok, tornádók Olaszországban. Özönvíz. Ilyenek régebben is voltak. A különbség a korábbiakhoz képest az lehet, hogy a meridionális áramlást okozó blokkoló AC-k tartósabbak lettek.

Januárban egy ilyen blokkoló AC miatt az áramlás iránya olyan sokáig északi maradt, hogy ez folyamatosan szállította a hideg, nedves, poláris levegőt, ami az Alpok északi oldalának ütközve feltorlódott, hogy szűnni nem akaró havazásokat okozott (Nordstau). 5 ilyen alakult ki egymás után. Mi egynek is örülni szoktunk.

A meleg októbert szintén egy ilyen tartós anticiklon és a déli áramlás okozta. A jövő heti hidegbetörést szintén, de az már északi lesz. Az a közös ezekben, hogy a nyugati (zonális) áramlás gyengül, és helyét tartósan meridionális áramlások veszik át. Ez egy olyan hullám, amely körbeér a bolygón. A hullámvölgyekben hideg, csapadékos az idő (teknő), a másik oldalon pedig meleget tol fel északra, és ez tölti, táplálja az ottani AC-t. Az a véletlenen múlik, hogy mi éppen melyik oldalon állunk. De vannak szerencsésebb helyek (ez nézőpont kérdése), ahol ez, vagy az a gyakoribb. Mert vannak olyan tényezők, amelyek bizonyos jelenségek gyakoriságát befolyásolják. Ilyen pl. maga az Alpok, ami az áramló levegő útjában akadályt jelent, azt eltéríti, perdület keletkezik, az áramlás hullámot vet, vagy a Genovai-öböl felett a meleg, nedves levegővel keveredve ciklont generál. Vagy ilyen a Golf-áramlat. Az USA-ban ilyenek nincsenek. Gyakrabban is kapnak hideget. Ezek már nem véletlenek. A helyi meteorológusok jól ismerik ezeket. Érdemes nekünk is figyelnünk ezekre, és egy idő után feltűnik majd benne a szabályszerűség.

Azonban hiába figyelem gyerekkorom óta a (téli) időjárást, még ez is túl rövid idő ahhoz, hogy bármit ki tudjak jelenteni az általános felmelegedésről. Statisztikailag ez még nagyon rövid idő. 25 éve csúszok, és ez még rövidebb idő. Persze, hogy a nagy havak (nem a telek) maradnak meg elsősorban, mert ilyen az emlékezet. Az éghajlat mindig is változott. Ciklusok mindig voltak, a mostaninál volt sokkal melegebb is, Grönland a vikingek korában zöld volt. Akkor még nem volt ipar, ami CO2 kibocsátással járt volna, de lehettek olyan okok, ami miatt felmelegedett a légkör, és ez több CO2 felszabadulással járt. Voltak vulkánkitörések, és amikor azok gyakoribbakká váltak és teleszórták a légkört porral, az lehűlésekhez vezetett. Ilyen volt az 1600-as évek körül "a kis jégkorszak". A 60-70-es években is jóval hidegebb volt, mint most. Most melegedés van, de nem tudjuk, hogy ez is egy ciklus része, vagy már tényleg megállíthatatlanul elindult a T felfelé. Ha az emberiség nem tér észhez, és nem állítja ezt meg, akkor olyan öngerjesztő folyamatok indulhatnak be, hogy végünk. Most minden jel arra mutat, hogy önzés és széthúzás van, összefogásra semmi esély. Elindultunk a kihalás felé. Néhány évtized múlva már senkit se az fog érdekelni, hogy hol síelhet, ha nem lesz víz, és porviharok dúlnak. De addig még építsünk minél több új felvonót, lehetőleg fűtött üléssel!
Előzmény: (csabeszka 206180)
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.