Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Norvégia

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
WAndrea
1071 élménybeszámolót írt
1071
22 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Norvégia
2012.03.29. 16:14
Az alábbi emailt Jeszenkszy Géza küldte a szerkesztőségünknek, itt tesszük közzé:

"Kedves síző barátaim, szerte a világban!

Ma, 2012. március 25-én a jó két hete tartó meleg (a napi csúcs 15 fok körül, és éjszaka sem volt fagy) ellenére az Osloban, lakásunktól 17 percre található, 140 - 525 m tszf. magasságban kiépített Tryvann alpesi síközpontban 30-40 cm volt a hótakaró. Reggel ragyogó napsütés és remekül elsimított pályák várták a korai tavasztól meg nem tévesztett sízőket. Az É-i és ÉK-i fekvésű, erdővel szegélyezett pályákon a 3-4 fok meleg ellenére csak 1 körül kezdett kásássá válni a hó, addig remekül sízhető volt a firn. Milyen tanulságokat kínál ez a remek sínap?

A pályák melletti erdőben már csak hófoltok voltak, de a mesterségesen gyártott és géppel rendszeresen betaposott pályák még meleg idő esetén is kitartanak a húsvét hétfőre tervezett zárásig. Vagyis ha a Normafánál és Dobogókőn hóágyúk szórnák be a sípályákat, december elejétől március végéig lehetne sportolni és élvezni a szabad természetet, védve egészségünket.

Nemcsak gépek tartják karban a pályákat, de a kezelő személyzet is. Ahol elkopott a hótakaró és előbukkant a föld, azt azonnal keresztbe tett karókkal jelezték, zárták le. A pálya szélén haladó húzós felvonó pályáján lapáttal pótolták a helyenként ritkuló havat. Ahol az olvadás kis csermelyeket eredményezett, azokat kb. 30 cm átmérőjű műanyag csövekbe fogták be, ezek a hó alatt lefektetve vezették el a havat olvasztó vizet. A kezelők természetesen barátságosak és segítőkészek és nem félnek megfogni a lapátot.

Fölfelé csúszva az egyik felvonón megismerkedtem a síközpont tulajdonosával. Elmondta, hogy természetvédelmi területen vagyunk, de a parlamentben nem volt nehéz meggyőzni a képviselőket arról, hogy a sípálya és a mesterséges hó készítése semmiféle kárt nem okoz a természetnek, viszont elősegíti a társadalom edzettebbé és egészségesebbé válását. Sok pénzt fektetett be a pályák kiépítésébe (talajmunkákba), a hó készítéséhez szükséges berendezésekbe, és a felvonókba, valamint a felszerelést kölcsönző épületbe, a központ most nagyjából önfenntartó, ha az étkezés, vendéglátás is létrejön, akkor a haszon is meglesz. Megállapodtunk, hogy fel fogom keresni, és részletesen tájékoztatni fog a síközpont kialakításáról, a költségekről és az átadásra érdemes módszerekről. Az ország többi alpesi központja is sokat fejlődött az elmúlt húsz évben, a helyi önkormányzatok mindenütt támogatják a sísport mindkét ágát, a túraútvonalak fenntartását és az alpesi központok fejlesztését. A síoktatást már az óvodában elkezdik, tíz éves korára minden gyerek megtanul sízni. Oslo környékén a hegyek még a 600 métert sem érik el, itt a klíma csak kevéssé hűvösebb, mint Magyarországé, de a géppel tömörített hó tartósan megmarad, ezért hosszabb utazás nélkül is lehet élvezni a tél szépségeit.

Jeszenszky Géza"
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.