Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Csődben a hazai síterepek? Gondolatok egy gyönge síidény után

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Skiarena Eplény
10 élménybeszámolót írt
10
17 éve tag
2007.04.24. 11:04
A balatoni hasonlat szuper. Olyan a hóágyúzás, mintha gigantikus merülő forralókkal kellene a Balaton vizét melegíteni annak érdekében, hogy hosszabb legyen a szezon. Abban azonban megegyezhetünk, hogy 2 hónap szezon tuti a Balatonon. Ugyanez - sajnos - egyetlen magyar sípályáról sem mondható el. Ezért kellenek elősorban hóágyús fejlesztések, és ezért lesz drága (közel európai szintű) a síbérlet. Miközben tényleg nem tudunk alpesi csúcsokat és légszomjat produkálni. Nálunk kicsit többet kell tenni azért, hogy síelhetővé varázsoljuk a pályákat.
Adalékanyagok érdekes módon csak Svájcban megengedettek- Európában. Minden egyéb helyen tiltott, ráadásul a snowmax hatásáról komoly viták folynak, egyesek placebo hatásról, mások 4-10% hatékonyság javulásról beszélnek. Eplényben biztosan nem lesznek adalékanyagok, a meglévő csodálatos környezet védelme sokkal fontosabb.
Kint voltunk az Interalpinon és kiderült: csodák továbbra sincsenek. Akár a snowbox, akár az IDE-snowmaker megfizethetetlen, működtetése véleményünk szerint nem gazdaságos.
A megoldás valóban az amerikai típusú hóágyúzás lehet: azaz a szívattyúk kapacitását a kérdéses minusz 1-2 fokos hőmérsékleten is maximálisan kihasználni.
Ennek viszont a villamos energia kapacitás szab határt. Mi Lenko ágyúkat használunk és 540-esekből tervezzük a további bővítéseket. Egy darab (azon kívül, hogy 30 000 Euró) 25KW villamos teljesítménnyel bír. Ebből 50 darabot, 2 darab 630-as trafó sem tudna megtáplálni és akkor még nem ejtettünk szót a szívattyúkról (nálunk 220KW) és a liftekről.
Mindezek ellenére mi is gondolkodunk az 1-es pálya alsó szakaszának tornyos ágyúkkal történő betelepítésére. Reméljük, hogy ha nem is 50, de 20-25 hóágyúval várhatjuk a következő szezont (16 már biztos).
Néhány gondolatot engedjetek meg a hőmérsékletről is. Mindannyian ismerjük a globális felmelegedési jelenségeket. Ezek azonban nem 4-8 fokos felmelegedést jelentenek. Eplényben a januári átlaghőmérséklet (méréseink alapján) 9,5 fokkal volt magasabb, mint 2006-ban. Engem aggodalommal tölt el az a tény, hogy február, március és április is 4-5 fokkal melegebb hőmérsékletet produkált a sokévi átlagnál.
Van valakinek pl. decemberig előrejelzése?
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.