Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

6+1 tipp, ami életmentő lehet: erre figyelj, ha síelni indulsz

2019.01.23. | Szerző: sielok.hu
A tél derekán járunk, nyakig a síszezonban, és az egyik legnépszerűbb célpont e sport kedvelőinek körében Ausztria. Az indulástól a havas lejtőkön való lesiklásig azonban jó néhány buktatóval találkozhatunk – most összefoglaljuk, mire érdemes figyelni egy osztrák síút megtervezésekor.

1. Mit vigyünk magunkkal?

Alap a megfelelő téli ruházat és a síeléshez szükséges felszerelés. Az igazán profik a síbot, a sícipő, és síléc mellett lavinajeladót, szondát és lapátot is visznek magukkal. Sőt, aki merészebb pályán kívüli lesiklásra készül, ABS hátizsákkal is felszerelkezik, ami életet menthet.

2. Autós felszerelések, kiegészítők

Érdemes hólapáttal, homokkal és vontatókábellel is felszerelkezni, hiszen a magas hegyekben hirtelen nagyon sok hó leeshet.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Néhány napja például éppen ez történt:

Nyilván nyári gumikkal senkinek sem jutna eszébe elindulni, azonban a sógoroknál nem csak ezt, de a hólánc meglétét is törvény írja elő. Ezt érdemes komolyan venni, mert az osztrák rendőrök előszeretettel ellenőrzik november 1. és április 15. között, hogy az országban közlekedő autósoknak valóban van-e hóláncuk. Ha pedig nincs, a büntetés akár 5000 euró (!) is lehet.

3. Autópálya-matrica

Biztosan több olyan dolog is van, amiben megelőztük Ausztriát – az egyik ilyen az online vásárolható autópálya-matrica. Szerencsére 2018 óta már náluk is él ez a lehetőség – erről egyébként részletesen írtunk korábbi cikkünkben. Egy szépséghibája van a dolognak, amire érdemes figyelni. Mivel az EU jogszabályai előírják, hogy minden olyan terméket vagy szolgáltatást, amit az interneten vásárolunk, a vevőnek két hétig joga van indoklás nélkül visszamondani, így az osztrák autópálya-matrica csak a vásárlástól számított 18. napon használható fel. Tehát ha ma megvesszük a neten, akkor 18 napig nem használhatjuk, csak utána (mivel a precíz osztrákok még pár napot ráhagytak pluszban).

4. Hivatalos iratok

Magyarország és Ausztria is uniós ország, így nem szükséges, hogy nálunk legyen az útlevelünk, a személyi igazolvány is ugyanúgy megfelel. Persze a kocsi papírjairól se feledkezzünk meg. Érdemes kiváltani a nemzetközi zöldkártyát is. Így, ha ne adj’ isten balesetet okozunk odakint, a hazai biztosításunk terhére rendezhető a kár – ráadásul viszonylag egyszerűen és zökkenőmentesen.

5. És ha orvoshoz kell fordulni?

Ha külföldön nyaral vagy síel az ember, erre vágyik a legkevésbé – de bármi megtörténhet. Fokozottan igaz ez egy sípályára. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy európai egészségbiztosítási kártyával induljunk el a téli vakációra – ezt a kormányhivatalokban, kormányablakokban ingyenesen ki lehet váltani. Ennek birtokában az osztrák egészségügyi intézmények éppen úgy fognak kezelni bennünket, mint a hazaiak tennék, szóval nem kell fizetnünk az ellátásért.
Azonban ez csak az állami, illetve az osztrák állammal szerződéses viszonyban álló szolgáltatókra igaz. Éppen ezért, mivel vész esetén lehetséges, hogy egy magánintézményben kötünk ki, érdemes utasbiztosítást kötni. Ezzel a magánintézményekben is ingyenes kezelést kaphatunk, sőt, van olyan biztosító, ami 0-24 órás, magyar nyelvű segítséget is nyújt baj esetén, hogy a legideálisabb, leggyorsabb lehetőséghez jussunk, ha szükség van rá.

6. Mikor menjünk Ausztriába síelni?

A téli vakáció tervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy Ausztriában létezik a síszünet intézménye. Ennek ütemezése tartományonként változik, és az ilyen időszakokban a sípályákon jóval nagyobb tömeggel szembesülhetünk. Ez persze igaz a szálláshelyekre is, ilyenkor azokból is kevesebb van, illetve drágábban tudunk foglalni. Éppen ezért érdemes tájékozódni indulás előtt, hogy az adott tartományban mikor van a síszünet. Ehhez egy korábbi cikkünkben térképes segítséget is adtunk.

Milyen matricát vegyünk a magyar autópályákra?

Ha csak nem közvetlenül az osztrák határ mellett lakik valaki, biztosan használni fogja a magyar autópályákat, leginkább az M1-est, illetve az M7-est. Szerencsére – az osztrák gyakorlattal szemben – nálunk azonnal használhatók az autópálya-matricák, amelyeket nem csak a bevett helyeken, például benzinkutaknál, de online is megvásárolhatunk az autopalyamatrica.hu oldalon. Ennek számtalan előnye van: például, ha egy adott időpontra kell megérkezni, és nincs idő megállni matricát venni, akkor akár a kocsiból, mobilról is vehetünk matricát online. (Ráadásul 2018 óta a magyar autópályákon egy órás türelmi idő van érvényben, vagyis ha véletlenül matrica nélkül hajtottunk fel a pályára, ennyi idő van, hogy pótoljuk a mulasztást – erre is kézenfekvő lehetőség az online vásárlás). Fizethetünk átutalással, netbankon keresztül, de akár közvetlenül a bankkártyánkkal is. Az csak hab a tortán, hogy az autopalyamatrica.hu egy kifejezetten felhasználóbarát oldal, ahol a vásárláson túl praktikus infókat is olvashatunk az egyes matricák fajtáiról, az ingyenes, illetve fizető útvonalakról. Ez azért is hasznos, mert ha valaki nem utazik gyakran autópályán, könnyen eltévedhet a különféle – 10 napos, egy hónapos, megyei – matricák között. Ám az oldalon található információk segítségével laikusként is könnyen kiválaszthatja azt az opciót, ami számára a legelőnyösebb, ami a legjobban megéri. Ennek eldöntéséhez további segítséget nyújt ez a cikk, amelyben minden szükséges támpont szerepel a legjobb matrica kiválasztásához.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 7 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.