Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
SÍTEREPAJÁNLÓ
Bohinj - Vogel
Aktív csomagok a gyönyörű Bohinji-tó körzetében!
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Mölltal gleccser
Nyári síelés és Karintia kártya 160+ ingyenes programmal!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Útlemondás biztosítás: a nyugalom záloga

2017.02.23. | Frissítve: 2017.02.23.
Ugye Ön is járt már úgy, hogy betervezett utazása az utolsó pillanatban valamilyen okból meghiúsult? Különösen bosszantó és idegesítő lehet mindez, ha egy előre befizetett utazásról, szállásról vagy programról van szó, amelynek elmaradása nem ritkán anyagi veszteséggel is jár.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Megelőzhető mindez? Van rá megoldás, hogy egy nem kívánatos esemény miatt visszakapjam befizetett pénzemet?

Igen, mindez megoldható és a kellemetlenség elkerülhető, ha idejében gondoskodunk foglalásunk biztonságáról. Nem kell mást tennünk, mint a foglalásunk mellé online kötünk ún. útlemondás biztosítást, vagy köznapi nevén sztornó biztosítást is.

Rauris
Kösse meg útlemondási biztosítását 3 perc alatt, online!
  • A biztosítási összeg a teljes utazásnak 4%-a
  • Az elutazás napja előtt min. 14 nappal köthető
  • A biztosított önrésze baleset esetén: 0% / 0 Ft
  • A biztosított önrésze egyéb esetekben: 20% / 10 000 Ft
A biztosítás kötéséhez kattintson ide >>>!
Mit kell tudnunk erről a biztosítási típusról?
A sztornó biztosítás azokban az esetekben nyújt számunkra, utazók számára segítséget, ha utazásunkat nem tudjuk megkezdeni egy olyan előre nem várt esemény miatt, ami utazásképtelenséget okoz és ez az utazásképtelenség az indulás időpontjáig fennáll. A különböző biztosítók szerződéses feltételei részletesen felsorolják ezeket az eseteket, most a teljesség igénye nélkül a legfontosabbakat kiemelném.

Általánosságban elmondható, hogy a leggyakoribb okokat az olyan hirtelen fellépő betegségek, vagy bekövetkező balesetek képezik, amelyek kórházi felvételt és fekvőbeteg ellátást igényelnek, különösen, ha a megállapított gyógytartam az utazás megkezdéséig nem telik le. Ezekben az esetekben nem kérdés, hogy el tudunk-e utazni vagy sem, hiszen az utazás napján is fennáll a kezelésünk. De kórházi ellátást nem igénylő baleset/betegség esetén is kellően megalapozott lehet egy bekövetkező betegség. Ilyen lehet egy sajnálatos lábtörés, egy tüdőgyulladás, egy súlyos lázzal járó légúti betegség, stb... Minden egyes baleseti és betegségi kárbejelentést megalapozott orvosi vélemény mentén bírálja el a biztosító.

A leggyakoribb sztornó okokon túl milyen egyéb indokok alapján kérheti az utas befizetett költségeinek megtérítését? Csak felsorolás-szerűen a leggyakoribb esetek:
  • a biztosított, vagy élettársa, vagy közeli hozzátartozójának bekövetkezett halála miatt;
  • ha a biztosított vagyontárgyában tűz, elemi kár, vagy bűncselekmény miatti kár keletkezik és a biztosított jelenléte mindenképpen szükséges a káresemény rendezéséhez;
  • a biztosított munkaviszonyának munkáltatói felmondása miatt;
  • ha az egyik utazó (biztosított) tanulmányai során az év végén megbukik és a pótvizsgára az utazási időtartama alatt, vagy azt követő egy hónapon belül kerül sor;
  • ha egy bírósági ügyben a bíróság nem tud eltekinteni a biztosított személyes megjelenésétől és ez az időpont az utazás időtartamára esik;
Lehetne még sorolni az eseteket, de ezeket az egyes biztosítók tételesen felsorolják szabályzataikban, érdemes ott tájékozódni.

Mettől-meddig tart az útlemondás biztosítási védelem?
Az útlemondás biztosítást célszerű az út lefoglalásának napján megkötni, de vannak olyan biztosító társaságok is, akik hagynak pár napot "gondolkodni" és pl. a foglalást követő pár napon belül javasolják megkötni a szerződést. Ebben az esetben általában jóval kedvezményesebb díjon jutunk hozzá a biztosítási védelemhez, mintha ezt a foglalás utáni későbbi időtartamban kötnénk meg. Így tehát a biztosítási tartam – és így a biztosítási védelem is - a kötést követő nap 00 órájától egészen az indulás napjáig tart.

Tartalmaz-e önrészt, s ha igen mekkora mértékűt az útlemondás biztosítás?
Általában az útlemondás biztosítások önrésszel jönnek létre. Ez azt jelenti, hogy a befizetett költségek bizonyos százalékát az utas nem kapja vissza, azaz a kárnak azt a részét ő maga viseli (hasonlóan a talán ismertebb CASCO biztosítások önrészéhez). Ennek az önrésznek a leggyakoribb mértéke a 20%, de minimum 10.000 Ft.
Fontos tudni, hogy ez az önrész sok esetben megváltható, kiváltható. Egyes biztosítóknál plusz díjjal lehet önrész-mentessé tenni egy szerződést, míg másoknál az amúgy is javasolt klasszikus utasbiztosítás megkötésével lehet kiváltani az önrészt.

Mekkora összegre tudunk szerződni az útlemondás biztosítás esetében? Az útlemondás biztosítás lényege, hogy káresemény bekövetkeztekor minden olyan költségünk megtérüljön, amit az utazásra befizettünk. Így a sztornó szerződés megkötésekor arra az összegre kössük a biztosítást, amit ténylegesen és hitelt érdemlően befizettünk a szálláshely részére. Különösen fontos ez, hiszen káresemény kapcsán a szállásadó a nála lévő bizonylatok alapján "igazolja" le a biztosító felé a ténylegesen befizetett összegeket.
Nagy értékű utazások esetében oda kell figyelni arra, hogy a biztosítási szerződés mekkora limitekig terjed, azaz mi lesz az a legmagasabb összeg, ameddig kártérítésre számíthatunk. Ezen a téren nagy a piaci szórás, a leggyakoribb standard limitek az 500.000 Ft/fő, a 800.000 Ft/fő illetve az 1.000.000 Ft/fő összegek.

Mikor és hol kössünk sztornó biztosítás?
Ha eldöntöttünk hova és mikor szeretnénk utazni és készek vagyunk az utazást online, vagy egy utazási irodában lefoglalni, akkor mindenképpen javasolt, hogy az út előlegének, vagy teljes összegének befizetésével egyidejűleg kössünk sztornó biztosítást is. Ezzel védjük önmagunkat és befizetéseinket a cikk elején taglalt, nem várt események káros hatásaitól. Javasolt a sztornóval együtt azonnal megkötni az utazási biztosítást (baleset, betegség, poggyász – BBP) is, hiszen ezzel sok esetben ki tudjuk váltani a sztornó biztosítás önrészét is. Ráadásul ezt az összeget el sem bukhatjuk, hiszen ha mégsem jön létre az utazás egy sztornó káresemény miatt, akkor a befizetett BBP biztosításunk díját a biztosítótól visszakaphatjuk.

Epilógus
Zárásként elmondható, hogy egy előre gondolkodó és családjáról gondoskodó utazó részére rendelkezésre állnak azok a lehetőségek, amelyekkel mind a befizetett utazásának költségeit biztonságban tudhatja egy előzetesen nem várt káresemény miatti lemondás esetén, mind pedig az utazás során megfelelő védelmet tud garantálni családja, önmaga és poggyászai részére.
AEGON sztornóbiztosítás online kötéséhez kattintson a logóra!
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 32 vendég és 5 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...