Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sisakkal vagy nélküle?

2011.02.21. Árvay Sándor

Sisakkal vagy nélküle? Emlékezhetünk a két évvel ezelőtti ausztriai balesetre: a tragikus ütközésnél a bukósisakot viselő német tartományi miniszter életben maradt, a védőfelszerelés nélkül síelő négygyermekes édesanya viszont életét veszítette a sípályán.
Ugyancsak 2009-ben, Kanadában Natasha Richardson színésznő szintén sisak nélkül síelve veszítette életét egy hatalmas bukás után.

A British Medical Journalban megjelent cikk szerint az innsbrucki egyetem sporttudományi tanszékének munkatársai – ausztriai síbalesetek adatait elemezve – megállapították, hogy a síelés közben viselt bukósisak felnőtteknél 35 százalékkal, a 13 év alatti gyerekeknél pedig 59 százalékkal csökkenti a fejsérülések számát. A kutatók megállapítása szerint a fejsérülések 74 százaléka a talajhoz való csapódásból származik, 10 százalék a másik síelővel való ütközés, a test-test kontaktus eredménye, míg 13 százalék pedig a valamilyen tárgyhoz (oszlop, fa, építmény) való csapódás következménye. Az osztrák tudósok azt szeretnék, ha síeléskor alapfelszerelés lenne a sportolók fejét védő bukósisak.

Gerhard Rüdl és kutatótársai nem értenek egyet a sisakhasználatot ellenzők érvelésével, mely szerint a búra beszűkítheti a síelő látóterét, rontja hallását. Vitatják azt az érvet is, hogy a sisak téves biztonságérzetet nyújtana, ezáltal kockázatosabb viselkedésre késztetné viselőjét. Úgy vélik, megfelelő tájékoztatással ez megelőzhető. Megállapították, hogy amióta a profi síelők használják a sisakot, az amatőrök sem idegenkednek annyira tőle.

Sok országban, számtalan síközpontban immár kampány folyik a sisak mellett. Ausztriában a 16 éven aluli síelők és snowboardosok számára kötelező a használata. Az Egyesült Államokban, ahol a síelők közel fele visel sisakot, több sportközpont előírja a fejvédő használatát az alkalmazottai számára.

Betony Garner, a Ski Club of Great Britain szóvívőnője a BBC-nek azt mondta, hogy tapasztalatai szerint az elmúlt években ugrásszerűen emelkedett a fejvédővel síelők száma. "Álláspontunk szerint Angliában a 13 éven aluliak számára kötelezővé kellene tenni a sisak használatát, a többieknek pedig határozottan ajánljuk. Tudjuk azt is, hogy az edzők, a tapasztalt síelők idegenkednek tőle, egyszerűen azért, mert nem ehhez szoktak hozzá. Gyermekeinket viszont úgy kell nevelnünk, hogy a síelés elengedhetetlen tartozékának tekintsék a védősisakot."

Sok svájci pályán már ez a gyakorlat. "Egyértelmű, hogy a sisak csökkenti a sérülés kockázatát, védelmet nyújt. Kutatási tapasztalatok igazolják, hogy 1999 óta a felére esett vissza a fejsérüléssel járó síbalesetek száma – köszönhetően az egyre gyakoribb sisakhasználatnak. Itt, Chamonix pályáin a hátizsák, a szemüveg és a sisak alapfelszerelésnek számít, mindenki így indul a lejtőre. Nálunk így néz ki az egyenruha, s a hódeszkást csak az különbözteti meg a síelőtől, hogy színesebb az öltözete..." - mondja a snowboardvilág tapasztalt nagy öregje, a brit James Stentiford.
KOMMENTEK
Bukfenc | 2011.02.21. 14:49
Aki nem próbált még egy jó sisakot, az nem is érvelhet ellene! Sokkal több az előnye, mint a hátránya, ha van egyáltalán hátránya! Kerékpáron is nagyon hasznos!!
Xero | 2011.02.21. 17:24
Én kötelezővé tenném. Sisak és protektor nélkül már hülyén érzem magamat a pályán. Meg kell szokni és kész.
vmate | 2011.02.22. 22:43
sisakkal!
mushroom | 2011.02.23. 23:39
Sajnos sisakot azóta kell hordani, amióta bejött a carving stílus. Ezek az említett balesetek sem régiek. Nagyon veszélyes ,mert keresztben nagy sebességgel száguldanak és az átatlanul lefelé haladóval oldalról ütköznek, aki nem is számít rá.
Kívácsi lennék, hogy az említett balesetek okozói milyen stílusban síeltek, valamint arra, hogy ezen weblap mit ajánl az ilyen balesetek megelőzésére a sisakon kívül ?
Ha megint bejön egy ilyen őrült stílus, akkor majd pácélruhában kell síelni ? Szerintem rendesen meg tanulni(tanítani) rendesen hagyományos módon síelni és akkor lehetne élvezni jobban újra a szabadság ésa biztonság érzését!
Sampdoria | 2011.02.24. 16:37
Szerintem 5 éven belül Ausztriában kötelező lesz, teljes joggal.
hoppaa | 2011.02.25. 10:30
Láttam sajnos ilyen baleseteket. Zömmel olyan helyen történtek, ahol pályák csatlakozása vagy kereszteződése volt. Olyan is volt, amikor hátulról nagy sebességgel érkező gázolta le a gyengébb tudású sízőt. (Megjegyzem: kék pályán.) Egyiket sem írnám a carving technika számlájára, hanem az odafigyelésére.
AG | 2012.02.17. 11:10
Az, hogy mennyire sérül meg a fejed nagyrészt attól is függ, hogy mennyire tudsz/tanultál meg esni. Ha például gyors, szűk és kevésbé belátható pályára nem vinnének fel síedzők hosszú tömött sorokban síelő kezdőket, akkor nem ütköznénk velük. A balesetek elkerülése érdekében inkább tudásszint szerint kéne kijelölni a pályákat. Kezdők kedvenc tulajdonsága, hogy a "nehezebb", gyakran alig belátható részek közepén csoportosan letáboroznak, a gyors stílust kedvelők meg légi-akrobata mutatványokkal tudják csak kikerülni őket. Persze, ilyenkor jó a sisak nekik, ha elkaszáljuk őket, de szerintem nem ez a hosszú távú megnyugtató megoldás a balesetmentes síeléshez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.