Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Autópályadíjak, autópálya matrica Szlovákiában

2008.02.16. 2023.12.31. | frissítve: 2023.12.31.

Aki szlovákiai síterepre indul, érdemes úgy megterveznie az útvonalat, hogy figyelembe veszi az autópályákat és gyorsforgalmi utakat. Szlovákiában az összes úthálózathoz képest nem túl nagy még a már elkészült autópályák hossza, de az építkezések folyamatosak. Érdemes aktualizált útvonaltervezőt használni.
Autópálya Szlovákiában - úton a Magas-Tátra felé
Autópálya Szlovákiában - úton a Magas-Tátra felé
h i r d e t é s
Az alábbi (kattintásra nagyítható!) térképen jelölt már elkészült autópályák és gyorsforgalmi utak útdíjkötelesek, ezt a hazai gyakorlathoz hasonlóan matricával lehet megváltani.
Szlovákia autópálya térképe
Szlovákia autópálya térképe
Autópálya-matrica árak Szlovákiában 2024-ben:
  • 10 napos: 12 euró
  • egy havi (a vásárlás napjától 30 napig érvényes): 17 euró
  • éves (január 1-től a következő év január 31-ig): 60 euró
2016. január 1-től megszűnt a szélvédőre ragasztandó matrica, ehelyett - a magyar rendszerhez hasonlóan - az e-matrica került bevezetésre. A fizetős szakaszokon közlekedők úthasználati jogosultság vásárlásakor csupán bizonylatot kapnak. Részletek: www.eznamka.sk .

A Magyarországról útnak induló síelők Budapest irányából leggyakrabban az alábbi három útvonalat használják a Magas-Tátra irányába:
  • Budapest - Miskolc - Kassa - Eperjes - Poprád: előnye, hogy az út közel 100%-a autópályán halad, igaz némi kitérővel. A szlovák határtól Poprádig gyorsforgalmi útvonalon lehet utazni, ez alól csak Kassa előtt egy 5 km-es szakasz kivétel (az Eperjest elkerülő alagutat 2021-ben átadták!). 2021 végén átadták a magyar oldalon a Miskolcot és a szlovák országhatárt összekötő M30-as autópályát!
    Szükséges pályamatricák: Pest / Heves / Borsod megyei matricák (vagy heti/havi/éves) + szlovákiai pályamatrica!

  • Budapest - Zólyom - Besztercebánya - Donovaly - Rózsahegy - Poprád: előnye, hogy távban rövidebb, mint a kassai útvonal, viszonylag jó minőségű és az út kb. 45%-a valamilyen gyorsforgalmi úton halad (Budapest-Vác, Zólyom-Besztercebánya, Rózsahegy-Poprád). Hátránya, hogy nagy a teher- és tranzitforgalom, valamint a sima országutas szakaszok számos falun/kisvároson át vezetnek, illetve a Donovalynál lévő hágó elég kanyargós (ráadásul környezetvédelmi okok miatt már nem is sózhatják itt az utat).
    Szükséges pályamatricák: Pest megyei + szlovákiai.

  • Budapest - Hatvan - Salgótarján - Rimaszombat - Tiszolc - Poprád: előnye egyrészt, hogy ez a legrövidebb út, másrészt a hatvani M3-as elágazástól Salgótarjánig szinte már végig 2x2 sávos főúton lehet közlekedni! Hátránya viszont, hogy a teljes útnak csak a kb. 35%-a halad gyorsforgalmi úton, a szlovákiai szakasz teljes egészében kanyargós, hegyi utakon vezet keresztül. Havas-jeges időben ez az útvonal a legkevésbé ajánlott!
    Szükséges pályamatricák: Pest megyei (szlovákiai matrica nem kell).
Ha valaki csak Donovaly síterepéig utazik, akkor a Zólyom és Besztercebánya közti, kb. 15 km-es szakaszra nem feltétlenül éri meg autópálya-matricát vásárolni. Az R1-es utat falvakon áthaladó utakon ki lehet kerülni, de ajánlatos a GPS használata, ebben ne felejtsük el indulás előtt a fizetős utak elkerülését kiválasztani.
Besztercebányán belül (lakott település szélét jelző táblától) az R1-es gyorsforgalmi út ingyenesen használható, viszont csak egy helyen lehet rá felhajtani, a Tescoval egy vonalban, itt (kattints a képre és megnyílik a google térkép!):


A leghosszabb összefüggő autópálya-szakasz Pozsony (Bratislava) és Zsolna (Zilina) között vezet, ezen az útvonalon a Nyugat-Magyarországról útnak indulók érhetik el a leggyorsabban az Árvai-Magura, és a Magas-Tátra síterepeit.
Akik Mosonmagyaróvár felől Pozsonyba tartanak az E65-ös úton, azoknak erre a rövid szakaszra is ki kell váltaniuk az autópálya-matricát!

A szlovák úthálózaton számos alagutat is találunk, de ezek közül egyik sem díjköteles, a hágóutak szintén ingyenesek (3,5 tonna alatt).

A legkomolyabb hágókat az Alacsony-Tátrában találjuk. A hegységen dél-észak irányban három hágóúton kelhetünk át, nyugatról keletre haladva az első és a legforgalmasabb a Donovaly hágó, itt zajlik szinte a teljes észak-déli kamiontranzit. A heves havazások idején gyakran okoznak gondot a megcsúszó, keresztbeforduló kamionok, valamint a Donovaly síközpont rendezvényeinek idején a jelentős forgalom még nagyobbra duzzad, ilyenkor korlátozásokat is életbe léptethetnek (csak a célforgalmat engedik fel). A következő hágó az "Ördöglakoma" (Certovica) - hágó, ezen már csak személyautók kelhetnek át, és ez a legmagasabb a három hágóút közül. A legkeletibb hágó a vernári, amely ugyan alacsonyabban fekszik, mint a többi, viszont igen kanyargós és kevésbé jó az útburkolat minősége.

2009. február 1-től megváltozott a KRESZ Szlovákiában! A fontosabb változások, melyek az ide látogató turistákat is érintik, a következőek:

  • Lakott területen belül 60-ról 50 km/órára csökkent a megengedett legnagyobb sebesség
  • Egész évben kötelező a tompított fényszóró használata - lakott területen belül is!
  • A KRESZ ellen vétő sofőröknek rendkívül szigorú bírságokra kell számítaniuk. Ittas vezetésért 200-1500 euró büntetés jár, gyorshajtásért 20-800 euró a szankció.
  • Az autóbuszok, teherautók, kamionok maximális sebessége 100 km/óra
2009 novemberétől újabb szigorítások léptek életbe:
  • kötelező a téli gumi ha az útburkolatot hó, jég, vagy kása fedi és az eddig érvényben lévő 1,6 mm mélység helyett már 3 mm a kötelező
  • ha nincs helyben pénz a bírságra, a rendőr a helyszínen bevonhatja a jogosítványt és ez alól a külföldi látogató sem kivétel
  • tilos az antiradar, vigyázat, nem csak használata hanem már a jelenléte is az autóban!
Hivatalos infók: www.ndsas.sk
KOMMENTEK
ecoren | 2016.01.07. 14:34
Nem tudom mas is szenvedett-e vele vagy en vagyok bena de a Sahy-Zvolen szakaszon gyakorlatilag nem talaltam benzinkutat ahol matricat arulnanak. Utolag talaltam meg, hogy a neten is lehet venni itt: https://www.eznamka.sk/. Most kivancsian varom, hogy buntetnek-e, mindenesetre ha megtortenne keszulok fellebbezni mert elkepesztonek tartom, hogy ilyen hosszu szakaszon egyetlen benzinkut sem arul matricat. Megis honnan kene tudnia az embernek, hogy hol veheti meg ha nulla tajekoztatast adnak rola? Megprobaltam utolag is megvenni a matricat de nem engedtek, ellenben elkuldtek az aktualis arusitohelyek listajat. Kar, hogy pl ezzel az informacioval az ut menten egyik benzinkut sem tudott szolgalni.. https://www.eznamka.sk/selfcare/con...tent/sc/files/list_of_poi...
Bata Attila | 2016.01.07. 21:15
szia!

Nem te vagy béna. Január 1-től már nincs ragasztgatós matrica, csak úgy mint nálunk.
Persze, ettől a kutakon lehetne elektronikusat venni.
A jó hír, hogy a kamerák nézik, hogy, van-e matricád, de csak februártól büntetnek elvileg.

http://sielok.hu/rovat/auto/cikk/sz...lovakia-e-matrica-januart...
hevesi01 | 2016.01.18. 12:12
Teljesen igaza van ecoren-nek,Salgótarján felé ugyanez a helyzet.A Salgótarján-Zólyom útvonalon tavaly sehol nem lehetett matricát kapni.Attól,hogy az idén már nem kell ragasztani,szerintem semmit nem változik a helyzet.Vagy tekergünk,vagy bliccelünk...
Az eznamka.sk oldalon kíváncsi vagyok,ki tud szlovák nyelvtudás nélkül eligazodni...
százas | 2016.01.24. 20:10
Kevés a szlovák tájékoztatás, köszönöm a besztercebányai infót, eddig behúzott nyakkal vagy a városban lavírozva keltem át. Tizenpár kilométerért elvből nem veszek matricát.
admin3 | 2016.02.10. 18:35
https://eznamka.sk/hu/ - már elérhető a magyar fül is!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.